Jak pěstovat wasabi

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak pěstovat wasabi

    Jak vybrat wasabi

    Wasabi si pro pěstování můžete vybrat coby sazenici nebo semínko. Se semínky bude více práce je jednak sehnat a jednak rostlinky zapěstovat. Semínka totiž musejí být skladována ve vlhku, jakmile zaschnou, už nevyklíčí.

    Wasabi přirozeně roste okolo potoků v podhůřích, takže je zvyklé na neustálé vlhko, dokonce jej vyžaduje, a to včetně semínek. Proto semínka objednávejte nebo kupujte jen u ověřených dodavatelů, kde víte, že se se minky zacházejí správně.

    koupě sazeniček je snazší, lze je posílat i před přepravní službu, zapěstované v malých květníčcích. I vy budete mít se sazeničkami méně práce, stačí je totiž pouze přesadit do dostatečně velké nádoby a je hotovo, úspěch pěstování je v podstatě zaručen.

  2. Kam a jak zasadit wasabi

    Wasabi se seje ve druhé polovině podzimu, a to do humózního substrátu. Celý zbytek podzimu a celou zimu trvá, než se vytvoří dostatečně velký kořenový systém, který pomůže sazenici přežít přesazení na trvalé stanoviště ve velkém květníku.

    Semínka po doručení domů tedy udržujte ve vlhku a zasaďte nejlépe do 48 hodin. Před setím je dejte na cirka 12 hodin namočit, aby slupka ještě více změkla. Výsev by měl být ve vzdálenosti okolo 5 cm, aby se vám sazeničky pak lépe pikýrovaly.

    Semínka jen vmáčkněte do prolitého substrátu, do hloubky, jak jsou sama velká. A substrát udržujte neustále vlhký, ale nikoliv přemokřený. Najít rovnovážnou vlhkost pro vyklíčení semen, aniž by zahnívala, není úplně snadné, a tak je lepší pořídit sazeničky, zejména pokud nemáte ještě mnoho zkušeností s pěstováním čehokoliv.

    Sazeničky zasaďte do velké pěstební nádoby, která bude dostatečně hluboká (alespoň 25 cm) a také široká (alespoň 30 cm). Wasabi neboli japonský křen se totiž rozrůstá jak do hloubky, tak i do šířky, v podstatě podobně jako náš křen. Sazeničku dáme do stejné hloubky, jako byla původně zasazena.

    Květník s wasabi by měl mít hlubokou podmisku, v níž vždycky bude alespoň trocha vody. Wasabi prostě potřebuje podmáčené stanoviště, a to bez podmisky prostě nepůjde.

    Wasabi vždy umístíme do stínu a na vlhčí stanoviště (v záhonu). Jestliže jej pěstujeme na balkoně, preferujeme severní stranu, kde bude nejméně slunce. na přímém slunci totiž wasabi nebude schopné pořádně růst.

  3. Jak zalévat wasabi

    Wasabi zaléváme častěji a vydatněji, než jsme zvyklí u většiny rostlin pěstovaných v nádobách. A to i přes zimu. Přestože budeme wasabi zimovat jako jiné rostliny, které nejsou zcela mrazuvzdorné (vydrží teploty jen do cirka – 12 stupňů), i přes zimu jej budeme hodně zalévat. Přes zimu totiž wasabi nejlépe roste a tvoří kořen, velké listy.

    Wasabi vždy musí mít v podmisce trochu vody.

  4. Jak hnojit wasabi

    Wasabi vyžaduje humózní stanoviště a také přihnojování. Nejlépe během léta tekutými organickými hnojivy, také na jaře. Spolehlivě fungují například naředěné zkvašené slepičince. Po jejich aplikaci cirka dva až tři týdny nesklízejte.

  5. Jak se starat o wasabi

    Wasabi v podstatě nijak velkou péči nevyžaduje. Pokud jej umístíte do stínu a budete mu dávat dostatek vody i hnojiva, a pokud jej na zimu dáte na chladné a světlé místo, máte úspěch v pěstování zaručen.

    A vždy budete mít postaráno o dokonalou wasabi pastu, kterou vyrobíte rozmixováním kořene a listů s olejem. Nebo pouze nastrouháním kořene – což ale musíte hned sníst, jinak strouhané wasabi zoxiduje.

  6. Jak zimovat wasabi

    Jak už jsme naznačili, wasabi je nutné dát na zimu do chladné a světlé místnosti, nejlépe lodžie na balkoně, zimní zahrada, nevytápěná veranda apod. Od brzkého jara pak může být zase v záhonu (stále v pěstební nádobě) nebo na balkoně. Během zimování dostatečně zalévejte.

  7. Jak sklízet wasabi

    Wasabi se sklízí postupně, podle potřeby. Dva roky trvá, než narostou dostatečně velké kořeny, které se dají využít. Do té doby můžete konzumovat vynikající wasabi listy, i z nich totiž po namixování s olejem vznikne pikantní pasta (pesto).

    Wasabi se postupně rozroste do prostoru, vytvoří spoustu jakoby samostatných rostlinek. Sklízet budeme po dvou letech tak, že budeme vyndávat jednotlivé rostlinky. A další necháme růst zase pro příští sklizeň. V podstatě stejně, jako je tomu s trsem křenu.

  8. Jak uskladnit wasabi

    Wasabi nemusíme nijak uskladňovat, když si jej pěstujeme sami. Tehdy ho máme vždycky k dispozici čerstvé, řízné, skvěle pikantní. Pokud jej nějakou dobu skladujeme, kontaktem se vzduchem rychle oxiduje a ztrácí svou říznost i zdravotní účinky na naše tělo, zase stejně jako náš křen.

    Jestliže jej opravdu musíme skladovat, pak rozmixované s olejem, aby co nejméně oxidovalo. Lze ho i zavařit nebo zamrazit. Upřednostňujeme však čerstvou opakovanou sklizeň vždy těsně před plánovanou konzumací, třeba se sushi.

  9. Jaké jsou choroby a škůdci wasabi

    Wasabi bohužel může být při nevhodném pěstování ohrožováno celou řadou hnilobných chorob, jako jsou stonkové a kořenové hniloby, měkká hniloba, padlí, černá hniloba. Také se na wasabi rády pochutnají mšice.

    Pokud najdeme hnilobu či houbovou chorobu, je vhodný postřik měďnatým přípravkem (pozor na ochranné lhůty). A když najdeme mšice nebo padlí, postříkáme domácím olejovým postřikem z teplé vody (1l), oleje (5 ml) a jednoho prášku do pečiva. Působí skvěle jak proti padlí, tak proti savému a žravému hmyzu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.