Jak dlouho vařit hovězí maso

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit hovězí maso

    Jak dlouho vařit hovězí maso na rajskou

    Do 2 litrů vody vložíme 3 bobkové listy, malou lžičku nového koření a pepře a jednu lžíci soli. Vodu přivedeme k varu a vložíme do ní hovězí maso. Na čtyři porce bude stačit asi 600 g masa.

    Maso necháme vařit do měkka. U hovězího to mohou být i tři hodiny. Záleží na druhu masa, stáří a kondici zvířete. Mladší zvířata mají maso jemnější. Vývar z masa můžeme použít na omáčku. Uvařené maso nakrájíme na plátky a podáváme.

    Hovězí maso je velmi rozmanité, proto si dejte pozor při výběru. K rajské omáčce se hodí hovězí plec. Maso z mladšího zvířete poznáte podle jemnější struktury svaloviny. Čím starší kus, tím větší vzor mramorování uvidíte.

    Hovězí se může před vařením i pečením naložit, pokud nevíte, jak na to, přečtěte si návod Jak naložit hovězí maso.

  2. Jak dlouho vařit hovězí maso v tlakovém hrnci

    Pokud chcete zkrátit dobu vaření hovězího masa, můžete použit tlakový hrnec. Vařením v tlakovém hrnci bude zhruba o polovinu kratší. Lze tu vařit maso jak klasicky ve vodě, na vývar, tak i dusit, běžně na cibulce a jen s minimálním podlitím.

  3. Jak dlouho vařit hovězí vývar

    Na dobrý hovězí vývar potřebujeme dostatek času, alespoň tři hodiny. Hovězí vývar však můžeme nechat pomalu vařit klidně celou noc. Na hovězí vývar budeme potřebovat:

    • 500 g hovězího masa (nejlépe hrudí s kostí)
    • 2 l vody
    • 2 cibule
    • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    • 3 stroužky česneku
    • Pár kuliček pepře a nového koření
    • 3 ks bobkového listu
    • sůl

    Veškeré ingredience i maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a poté vývar osolíme. Zeleninu není třeba krájet na malé kousky, klidně ji ponechte vcelku. Vývar necháme lehce probublávat minimálně dvě a půl hodiny.

    Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je vhodné sbírat, aby nebyl vývar zakalený. Hotový vývar přecedíme přes plátno. Maso obereme od kostí a nakrájíme nebo natrháme podél svalových vláken a vložíme do přecezeného vývaru. Výborně chutná s domácími nudlemi, játrovými knedlíčky a vařenou zeleninou.

  4. Tuhé hovězí maso

    Pokud je hovězí i po dlouhé době vaření stále tuhé, můžete vyzkoušet přidat do hrnce lžící alkoholu, například rumu nebo vodky. Nemusíte se obávat, alkohol v mase cítit nebude.

    Další možností je přidání půl lžičky jedlé sody, která může pomoci masu změknout.Také již zmíněný tlakový hrnec za krátkou dobu promění tuhé maso v krásně křehké.

  5. Jak dlouho vařit hovězí maso pro kojence

    Hovězí maso nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce s vodou. Povaříme do měkka, asi 30 minut a necháme vychladnout. Maso rozmixujeme se zeleninou nebo bramborem a podáváme.

    Hovězí maso je pro malé děti těžce stravitelné, proto se doporučuje to s jeho konzumací nepřehánět. Zajímají vás další tipy na jídlo pro děti?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.