Nové dopravní předpisy v Německu: Astronomické pokuty a zákaz řízení za nedodržení rychlosti

Lenka Chládková
Publikováno 12. března 2020

Vysoké pokuty, značná omezení pro motoristy a více výhod pro cyklisty zavádí v Německu novela vyhlášky o silničním provozu (StVO). Novela byla schválena 14. února 2020, v platnost by měla vstoupit co nejdříve. Nové dopravní předpisy jsou navrženy tak, aby chránily chodce a cyklisty. Výrazně se zpřísnily pokuty za zastavení na chodníku i cyklostezkách, sankce za nedodržení rychlosti se zdvojnásobily.

  1. Nové pokuty v Německu 2020

    Pokuty za nezákonné zastavení na chodníku, cyklotrase nebo parkování ve vozovce v druhé řadě vedle řádného parkovacího pruhu vzrostly z 357 Kč€15 na 2 380 Kč€100. Pokuty za neoprávněné parkování na vyhrazených parkovacích místech pro invalidy nebo elektromobily se navýšily z 833 Kč€35 na 1 309 Kč€55 a pokuty za nezákonné parkování v nepřehledných místech či úzkých uličkách se zvýšily z 357 Kč€15 na 833 Kč€35. Parkování je také zakázáno před křižovatkami ve vzdálenosti až 8 metrů od, pokud podél silnice vede cyklistická stezka.

  2. Za překročení rychlosti zákaz řízení

    Pokuta za porušení předpisů ale nemusí nutně znamenat pouze finanční postih, německé úřady mohou za některé přestupky řidičům udělit zákaz řízení po dobu jednoho až třech měsíců. Udělený zákaz se vztahuje pouze na Německo, v jiných zemích Evropské unie řidičské oprávnění platí i nadále. Právě zákaz řízení po dobu jednoho měsíce a pokuta 1 904 Kč€80 podle nové právní úpravy čeká na řidiče, kteří překročí maximální rychlost v městských oblastech o více než 21 km/hod. Dosud se zákaz řízení uděloval pouze v případě, že řidič minimálně dvakrát za rok překročil rychlost o více než 26 km/hod.

    Výše pokut se zdvojnásobila při překročení rychlosti až o 20 km/hod, rozlišovány jsou dvě sazby – jízda ve městě a mimo město, přičemž přísnější jsou sankce za porušení maximální rychlosti ve městě. Například při překročení rychlosti o 10 km/hod řidič zaplatí pokutu ve výši 714 Kč€30, o 11–15 km/hod 1 190 Kč€50 a 16–20 km/hod vyjde na 1 666 Kč€70. Mimo město jsou pokuty o 238 Kč€10 nižší.

    Ostatní pokuty za porušení rychlostních limitů zůstávají nezměněny, při překročení rychlosti ve městě o 50 km/hod hrozí pokuta ve výši 6 665 Kč€280 a dva měsíce zákazu řízení, 3 měsíce zákazu řízení a pokuta až 16 187 Kč€680 postihne řidiče, který překročí rychlost o více než 70 km/hod.

    Tvrdší trest v podobě pokuty ve výši až 2 380 Kč€100 postihne řidiče i za vypínání brzdového asistenta a nerespektování či neoprávněné užití záchranářské uličky (nouzového pruhu), kde nově hrozí pokuta až 7 617 Kč€320 a zákaz řízení na jeden měsíc.

  3. Bezpečnější silnice pro cyklisty a chodce

    Řidiči musí při předjíždění cyklistů a chodců dodržovat minimální boční odstup v délce 1,5 metru v městských oblastech a mimo město dokonce v délce 2 metrů. Dosavadní právní úprava předepisovala pouze „přiměřené boční rozestupy“. Cyklisté mohou díky novelizované vyhlášce jezdit vedle sebe.

  4. Neomezená rychlost na německých dálnicích

    Zrušení neomezené rychlosti na německých dálnicích zatím schvalovacím procesem neprošlo. Zcela bez limitu se jezdí přibližně na 70 % kilometrů dálnic, nicméně pokud se na dálnici nacházejí značky s maximální přípustnou rychlostí, je nutné přikázanou rychlost dodržovat, jinak hrozí výše zmíněné postihy.

  5. Další zvyšování pokut se připravuje

    Do budoucna se plánuje ještě další navyšování pokut. Pro řidiče, kteří bezdůvodně zahřívají motor a znečišťují tak zbytečně ovzduší spalinami, se připravuje pokuta ve výši 1 904 Kč€80, bezúčelná jízda ve městě tam a zpět bude pokutována částkou 2 380 Kč€100 a za nezákonnou jízdu v ekologických zónách bez patřičné plakety se zvýší z 1 904 Kč€80 na 2 380 Kč€100. Zdvojnásobeny budou také pokuty za nebezpečnou jízdu, či celkově nebezpečné chování na silnicích.

  6. Nové dopravní předpisy v Německu: Astronomické pokuty a zákaz řízení za nedodržení rychlosti

    Ekologické plakety v Německu

    V některých německých městech jsou zavedeny ekologické zóny tzv. Umwelt ZONE. Do těchto zón smí vjíždět pouze vozidla s příslušnou ekologickou plaketou, ty se vydávají ve 3 různých barvách podle emisní třídy vozidla.

    • EURO 4 – zelená plaketa
    • EURO 3 – žlutá plaketa
    • EURO 2 – červená plaketa
    • EURO 1 – bez plakety

    V České republice si lze ekologickou známku koupit za 300 Kč na stanicích STK, k vystavení stačí předložit velký technický průkaz. Mapy všech ekologických zón, do kterých je vjezd povolen pouze s ekologickou známkou, nejen v Německu ale i po celé Evropě nabízí bezplatná aplikace Green-Zones. Aplikace je zdarma pro operační systémy iOSAndroid.

  7. Dálniční poplatky v Německu 2020

    Německé dálnice měly být zpoplatněny od října 2020. Desetidenní dálniční známka měla v Německu stát od 60 Kč€2.50 do 595 Kč€25 v závislosti na objemu motoru a emisní třídě daného vozidla, roční známka měla vyjít nejvýše na 3 094 Kč€130. Za dálniční známky by ve výsledku ale platili jen cizinci, protože autům registrovaným v Německu by zaplacené poplatky kompenzovala snížená daň z motorových vozidel.

    Tento plán však v červnu minulého roku zrušil Soudní dvůr Evropské unie. Na základě rakouské žaloby byl vyhodnocen jako diskriminační. V původně plánované podobě se tedy na podzim 2020 se zavedením dálničních poplatků nepočítá. Německý ministr dopravy pracuje na jiném řešení, bližší informace zatím nejsou známy.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás