Pavelkovo skrblení 118: Pardubické letiště

Michal Pavelka
Publikováno 17. ledna 2020

Chystám do Cestovního průvodce na skrblíkovi článek o Kyjevě, tak jsem se rozhodl využít pardubické letiště a novou ukrajinskou nízkonákladovou společnost SkyUp.

Pardubické vojenské letiště se s nemalou finanční injekcí z veřejných rozpočtů pokouší napodobit úspěch polských letišť a přilákat nízkonákladové letecké společnosti.

Všiml jsem si, že od podzimu létá z Pardubic pravidelná linka společnosti SkyUp do Kyjeva, a tak jsem rodinu pozval na malý vánoční výlet.

Příjezd k letišti je dobře značený, ale v poslední fázi máte pocit, že zajíždíte do nějaké opuštěné továrny. Obrovskou výhodou však je, že parkování na rozlehlé ploše tři sta metrů od terminálu je zdarma. Vystoupíte z auta, projdete branou, pak pár metrů po chodníku a jste v teple. Žádné vedlejší náklady jako v Praze.
Pokud nevlastníte auto nebo chcete jet do Pardubic veřejnou dopravou, pak můžete využít několika linek místních autobusů. Kompletní přehled naleznete na stránkách letiště.

Letenky jsme kupovali přímo na stránkách společnosti SkyUp, vyšly skoro o čtyři sta korun levněji než přes prodejce letenek.

Odbavení zatím neprobíhá on-line, takže si stačilo stoupnout do fronty a odbavit se na místě. Na palubě jsme byli pravděpodobně jedinými Čechy a Ukrajinci milují fronty, takže se vyplatí chvíli počkat, až se odbaví ostatní. Velikost příručních zavazadel nikdo neřešil.

V nástupní hale byly dokonce otevřeny dva slušně vybavené obchody (samozřejmě se standardně předraženým zbožím) – a to většinou z Pardubic odlétá jen jedno letadlo denně.

Při příletu jsme byli zklamaní, že pro nás jako pro občany EU nebyla otevřena přepážka na hraniční kontrole a museli jsme opět stát ve frontě, než se Ukrajincům zkontrolují víza.

Personál byl velmi ochotný a snažil se nás při obou cestách posadit vedle sebe, přestože jsme se odbavovali mezi posledními a letadlo bylo takřka plné.

Na palubě jsme dostali zdarma nealkoholický nápoj. Lety proběhly přesně podle letového plánu. Konkrétně v Kyjevě jsme byli za hodinu a dvacet šest minut.
Pro zajímavost, z Pardubic se momentálně létá do těchto destinací: Moskva, Petrohrad, Stockholm, Kyjev. Kromě Kyjeva se však jedná o charterové lety.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás