Jak psa naučit aport

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak psa naučit aport

    Základní pravidla pro aportování

    Aportování má svá jasná pravidla, která byste měli před samotným výcvikem znát. Jen tak naučíte svého psa správně aportovat. Snažte se proto dodržovat následující zásady.

    Pro samotný výcvik aportování je nezbytně nutné, aby pejsek zvládal povel sedni. Jak ho tento povel naučit, se můžete dočíst v našem článku Jak psa naučit sedni.

    Předmět, který chcete po psovi přinést, neházejte na vzdálenost delší než 10 metrů. Pes by měl při tom sedět vedle vás v základní poloze, to znamená u vaší nohy.

    Zvukový povel „aport“ nebo také „přines“, vyslovíme v momentě, až předmět leží na místě. Používáme samozřejmě stále stejný povel, jinak by byl pejsek zmatený a nevěděl by, co po něm chceme.

    Správně provedený aport vypadá tak, že pejsek přiběhne s předmětem v tlamě, sedne si před vás a čeká, dokud nedostane povel „pusť“.

    Na první pohled to vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti to vůbec jednoduché být nemusí. Někteří pejsci jsou aportéři naprosto přirozeně a některé to ne a ne naučit.

  2. Jak pejska naučit správně aportovat

    S výcvikem aportování začněte brzo, mláďata jsou přirozeně hravá a zvídavá. Najděte hračku, kterou má váš pejsek rád a házejte mu ji. Pokud ho hračky nezajímají, použijte jinou věc, třeba ovařenou kost.

    Je důležité upoutat jeho pozornost. Jestliže se to nepovede, požijte obyčejnou šňůrku nebo špagátek, na který hračku uvážete a když pes nebude po jejím odhození reagovat, začněte ji pomalu přitahovat k sobě. Pohybující se předmět mívá většinou úspěch. Někdy pejsek sice hračku uchopí, ale nemá se k tomu, aby ji donesl.

    Honit ho nemá smysl, považoval by to za hru a utíkal by před vámi. V takových případech se může opět osvědčit provázek, na který hračku uvážete a když ji pejsek vezme do tlamy, lehce začnete přitahovat.

    Nejprve nacvičujte povel v uzavřených prostorách, aby pejsek neměl chuť se svojí oblíbenou hračkou utéct.

    Jakmile hračku vezme do tlamy, zkuste se s ním chvíli přetahovat a při tom zkoušejte povel „drž“. Po chvíli řekněte povel „pusť“, položte pejskovi levou ruku na čumák a pravou mu hračku odeberte.

    Občas nechte při přetahování vašeho pejska zvítězit, aby si mohl s hračkou hrát, protože výcvik by měl vždy probíhat formou hry. Psa to za chvíli omrzí a hračku vám stejně donese, protože si bude chtít hrát s vámi. A nezapomeňte na závěr na odměnu v podobě jeho oblíbených pamlsků.

    V dalším kroku budete pokračovat stejně, to znamená, že si budete s pejskem hrát a přetahovat se o hračku, ale v momentě, kdy ji odhodíte, použijete slovní povel pro aport a když vezme hračku do tlamy, použijete povel „přines“ nebo „ke mně“.

    Na závěr výcviku pejskovi hračku nechte na hraní, jinak by si zafixoval, že o ni vždy přijde, a měl by snahu s ní utíkat.

  3. Co bychom měli ještě o aportování vědět

    Vždy (a zvláště z počátku) končíme s výcvikem v době, kdy má pes o hraní ještě živý zájem. Nikdy by neměla nastat situace, že pes bude unaven, nechá hračku bez povšimnutí a nebude reagovat na žádný povel.

    Někdy provedeme aport tak, že když pejsek přiběhne s hračkou, tak mu ji ponecháme a budeme ho jen hladit a chválit. Abychom mu dali najevo, že nám jde především o něho a jeho výkon, nikoliv o hračku.

    Pejskům se ve stáří přibližně 5-ti měsíců vyměňují zuby a v tomto období je vhodné používat pro aport polínka z tvrdého dřeva, nebo různé klacíky, které mu necháte na závěr rozkousat. Štěně má v tomto období přirozenou potřebu všechno kousat. Více si o tom můžete přečíst v našem článku Jak dlouho štěně kouše.

    Aport u štěněte se zdárně vyvíjí, když s ním jdete na procházku a ono vám samo nosí bez povelu klacíky, které si najde.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma pes


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás