Jak psa naučit lehni

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak psa naučit lehni

    Jak se připravit na výcvik povelu lehni

    Povel lehni můžeme začít trénovat až tehdy, když pejsek zvládá perfektně povel sedni. Pro jeho nácvik si můžete přečíst náš článek Jak psa naučit sedni.

    Musíme mít jasno, jaký povel pejskovi budeme dávat a striktně jej dodržovat. Jinak bude dezorientovaný a přestane poslouchat.

    Souběžně se slovním povelem učíme psa reagovat i na naše gesta, v tomto případě předpažíme ruku a mávneme jí směrem dolů. Pejsek se časem naučí poslechnout beze slov, jen při provedení tohohle gesta.

    Pro nácvik povelu lehni vybereme opravdu klidné místo. Nejlépe začít tento povel trénovat doma, protože psi si obecně neradi lehají a zvlášť pokud by byl v blízkosti jiný pes. Například při tréninku povelů v parku.

  2. Jak psa naučit povel lehni

    Vezmeme do pravé ruky pamlsek. Pes by měl již zvládat základní postavení, to znamená poslouchat povely v pozici vedle naší levé nohy.

    Jakmile pejska pamlsek zaujme, pomalu mu ho položíme mezi přední nohy. Je potřeba jej položit pod čenich, pokud bychom jej položili víc dopředu, pes by se začal k pamlsku plazit. Aby pes lépe pochopil, co po něm chceme, můžeme ho mírně rukou tlačit k zemi.

    V momentě, kdy si lehne, provedeme povel. Pejska vždy hlasitě pochválíme.

    Nácvik několikrát zopakujeme. Psa nikdy nenutíme k výcviku násilím. Vždy by to pro něj měla být spíš hra. Pokud po několika minutách ztrácí zájem, dopřejeme mu pauzu a pokračujeme později. Povely bychom neměli opakovat, jinak si pes zafixuje, že vás nemusí hned poslechnout.

  3. Jak pomoci psovi zafixovat povel lehni

    Někteří psi se bojí a nechtějí si lehnout. Pokud uposlechnou povel, většinou okamžitě z této pozice vyskočí. Snažíme se pejska uklidnit a povel nacvičujeme tak dlouho, dokud nevydrží v klidu několik minut.

    Jestliže si pejsek po povelu začne lehat na bok nebo ukazovat břicho, znovu ho postavíme na nohy a povel opakujeme. Někdy je těžké psa naučit, že povel lehni nemá nic společného s tím, když si lehá proto, aby si s námi hrál.

    Pokud máte pocit, že v domácím prostředí už povel lehni zvládáte, je načase vyrazit ven. Většinou zjistíte, že venku je pro psa uposlechnutí tohoto povelu daleko těžší. Nezbývá než se obrnit trpělivostí a postupně výcvik opakovat ve stále rušivějším prostředí.

    Pořídit si pejska znamená nejen radost a zábavu, ale také spoustu povinností a zodpovědnosti. Jak je to s placením poplatků pro rok 2019 v různých městech si můžete přečíst v našem článku Poplatky za psa.

    Chcete vašemu zvířecímu kamarádovi zajistit kvalitní krmení, hračky a veškerou péči, ale nechcete, aby vás to stálo balík peněz? Pak si přečtěte náš článek Jak ušetřit na zvířatech.

    A nezapomeňte ani na správné krmení psa! Víte, jak psa naučit pac nebo sedni?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma pes


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás