Jak se vyznat v kávě
- 
 Kávovník – původ a rozděleníKávovník je keř, který se pěstuje na plantážích v hornatých oblastech Střední a Jižní Ameriky, Asie, ale i částech Afriky. Kvete bílým květem a v závislosti na druhu kávovníku plodí oválné či kulaté plodnice, které jsou svou velikostí podobné našim třešním, s tím rozdílem, že neukrývají pecku, ale kávová zrna. Plodnice mění barvu v závislosti na vyzrálosti. Na českém trhu se nejčastěji setkáváme s kávou z kávovníku robusta nebo arabica. 
- 
Kávovník robustaKávovník robusta poskytuje plody zhruba 2 roky po vysazení, jeho plantáže se nacházejí ve výškách pod 1 000 m. n. m. Zrna z robusty představují přibližně 25 % světové produkce kávy. Jsou spíše kulatého tvaru, dělící rýha je skoro rovná a mají hořkou, dřevitou, zemitou chuť. Oproti arabice obsahují cca 2x více povzbuzující účinné látky – kofeinu. 
- 
Kávovník arabicaTento kávovník vás obdaruje plody až po 3 letech od vysazení, je pěstován ve vyšších nadmořských výškách než kávovník robusta. Zrna z arabicy tvoří zhruba ¾ světové produkce kávy. Mají oválný tvar, rýha uprostřed je zakřivená a široké spektrum chutí (v ústech můžete pocítit čokoládové, květinové nebo třeba ovocné aroma). O co více má robusta kofeinu, o to více obsahují zrna arabicy cukrů. 
- 
Kofein v kávěKofein je přírodní chemická látky ze skupiny alkaloidů. Obsahuje ho přibližně 60 rostlin, mezi neznámější patří patrně kávovník, čajovník, kakaovník, cesmína a guarana, které kofein využívají jako pesticid. Kofein se přidává do některých nápojů, je dostupný jako doplněk stravy. V čisté formě se jedná o bílou krystalickou látku hořké chuti. Tento alkaloid má pozitivní účinek na naši centrální nervovou soustavu i kardiovaskulární systém. Oddaluje únavu a bystří mysl. Také zrychluje srdeční činnost, dechovou frekvenci a zvyšuje krevní tlak. Káva v rozumné míře, tzn. 2 – 4 šálky denně, je považována za zdraví prospěšnou. 
- 
Kávové nápojeZákladem pro kávové nápoje je espresso, z něj baristé připravují všemožné druhy kávy. Na Skrblíkovi jsme vám již odtajnili, jak připravit 24 různých druhů kávových nápojů, nyní pouze stručný přehled. 
- 
Černá kávaEspressoUž víme, jak připravit espresso, zde tedy jen pro připomenutí. Klasické espresso se připravuje ze 7 g kávy a 30 ml vody, která nesmí dosáhnout teploty varu. Double EspressoJedná se o dvojité espresso, na jehož přípravu se použije 14 g kávy a 60 ml vody. Espresso LungoEspresso, na které použijeme dvojnásobný objem vody, tzn. 7 g kávy a 60 ml vody. RistrettoJde o klasické espresso, jen se použije menší objem vody, zhruba 15 ml. AmericanoAmericano se připravuje z espressa a použitím horké vody v poměru přibližně 1:5. 
- 
Kávové nápoje s mlékemEspresso MacchiatoJedná se o espresso skryté pod mléčnou mikropěnou. Tento nápoj má asi 70 ml. CappuccinoJde o espresso zalité našlehaným mlékem, od kterého se oddělí vrstva mléčné mikropěny. Nápoj má objem 150 – 180 ml. Caffé LatteNejprve barista nalije napěněné mléko a vyčká na oddělení pěny, do které lije espresso. Tímto postupem vznikne kávový nápoj se 3 oddělenými vrstvami o objemu 250 – 330 ml. Flat WhiteDouble espresso zalité našlehaným mlékem, na vrchu se oddělí vrstva mikropěny. Nápoj objemově shodný s cappuccinem. Jak připravit flat white? S naším článkem to zvládnete hravě. 
- 
Alkoholické kávové nápojeZákladem alkoholických kávových nápojů je Vídeňská káva (einspänner), což je espresso s větším podílem vody, pořádnou dávkou šlehačky na vrchu, které se podává ve vysoké sklenici s dlouhou lžičkou. Alžírská káva (eggnog latte)Jedná se v podstatě o vídeňskou kávu doplněnou o vaječný likér, který se lije na dno vysoké sklenice. Irská káva (Irish Coffee)Základem je vídeňská káva, na dno sklenice se lije irská whiskey. Šlehačka by měla dosahovat okraje sklenice. Pařížská kávaVídeňská káva s kakaovým likérem. 
- 
Studené kávové nápojeFrappéIdeální káva na horké parné dny, která ochladí. V šejkru smíchejte espresso, vodu, kostky ledu a mléko, ev. cukr, protřepejte a servírujte. 
 Menu
                        Menu
                    
Zatím žádné komentáře