Jak chovat aru

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak chovat aru | Dreamstime.com

    Jak by měla vypadat klec pro aru

    Klec pro jednoho aru by měla být co největší. Minimálně dva metry dlouhá, dva metry vysoká a metr široká, což vám v bytě určitě zabere spoustu místa. Klec je potřeba pravidelně čistit a pro tyto chvíle je dobré mít doma ještě jednu menší přenosnou klec, do které dáte aru na přechodnou dobu, než mu jeho drátěný příbytek uvedete do pořádku a také pro případ, že budete potřebovat navštívit veterináře.

    Klec nesmí obsahovat žádné části z olova nebo zinku a nesmí být natřená. Měla by být umístěná na teplém, světlém a klidném místě bez průvanu, protože arové jsou papoušci z deštných pralesů. Zároveň by to měla být místnost, ve které se chovatel často pohybuje, aby se ara necítil osamělý, například pracovna. Naprosto nevhodná je kuchyně kvůli výparům z jídel při vaření.

  2. V čem spočívá náročnost chovu ary

    Arové jsou velice společenští, snadno přilnou ke svému chovateli a mají velkou potřebu lásky a péče. Pokud ztratí svého lidského kamaráda, velice tím trpí a může je to ohrozit na životě.

    Arové jsou dlouhověcí papoušci a v zajetí se mohou dožít klidně i desítky let. Pořídit si aru je mnohdy záležitost na celý život. Pokud nemá potřebnou pozornost a společnost, projeví se to na jejím zdraví i psychickém stavu. Může si začít vytrhávat peří, ubližovat si, přestat jíst nebo začne být agresivní. Z toho důvodu je výhodné chovat aru v páru. Když má svého ptačího partnera, není tak fixovaná na člověka a lépe snese jeho nepřítomnost. Ovšem klec pro dva ary musí být tím pádem dvojnásobně větší.

  3. Čím krmit aru

    Ara se živí převážně ovocem a semeny, včetně ořechů. Louskání ořechů patří většinou k jejich oblíbeným zábavám i v zajetí. Protože v přírodě nikdy netrpí nedostatkem potravy, projevuje se to u nich marnotratným chováním vůči potravě. Jsou zvyklí vybírat si nejlepší sousta a zbytek ovoce nebo zeleniny ignorují.

    V zajetí dostávají také slunečnici, kukuřici, oves, pšenici nebo speciální granule, které obsahují všechny potřebné látky. Důležitá je pro ně čistá nechlorovaná voda, kterou potřebují každý den a jestliže jim nabídneme vodu ve větší nádobě, rády se koupou.

    Nepohrdnou ani sépiovou kostí, na které si rády pochutnají.

  4. Jak zabavit aru?

    Tak jako většina velkých papoušků, i ara je velice inteligentní a je potřeba jí poskytnout dostatek zábavy. Mají rády hračky, které zkoumají a okusují, což zároveň brání přerůstání jejich zobáku. Nejvhodnější jsou proto dřevěné z přírodního dřeva, ale líbí se jim i různě barevné z odolných plastů, které je potřeba nakupovat ve specializovaných potřebách. Ocení různé provazy a houpačky, které jim zavěsíme v kleci a po kterých mohou šplhat.

    Ke spokojenosti také potřebují čerstvé větvičky. Pravidelně bychom je měli pouštět z klece a v takových chvílích se jim věnovat. Rády se učí novým věcem, které svým chovatelům předvádí a mají rády pochvaly a ocenění.

    Když je budeme vypouštět z klece, musíme se smířit s tím, že si svůj zobák budou občas brousit i na nábytku a vzhledem k tomu, že jej mají velice tvrdý a ostrý, může tím nejeden kus našeho nábytkového vybavení utrpět.

    Pozor také musíme dát na květiny umístěné v bytě. Některé pokojové kytky mohou být jedovaté a papoušek by si mohl ošklivě ublížit.

  5. Naučí se ara mluvit?

    Tak jako většina ostatních velkých papoušků i ara má nadání imitovat různé zvuky včetně lidské řeči. Běžně se naučí pozdravit, požádat o oblíbené jídlo, poslechnout na pokyny nebo předvádět různé triky. Svoji nespokojenost dokáže také dávat dost hlasitě najevo.

    Připadá vám chov ary příliš náročný a přesto byste chtěli mít doma opeřeného kamaráda? Přečtěte si ještě náš článek Jak chovat andulku, možná to bude ta pravá volba pro vás. Věděli jste, že lze chovat i sovu?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak chovat


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás