Jak vyrobit jedlé sklo

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak vyrobit jedlé sklo

    Jak vyrobit jedlé sklo?

    Jedlé sklo se bude hodit na ozdobu nejrůznějších dortů a dezertů. Vyrobit si můžete také jedlé skleničky. Nejprve se podívejme, jak takové sklo vlastně vyrobit. Potřebovat budete:

    • 250 g krystalového cukru
    • 75 g rýžového nebo kukuřičného sirupu
    • 0,5 sklenice vody
    • olej

    Menší plech potřete olejem.

    Vodu s krystalovým cukrem dejte do malého kastrolku a přilijte sirup. Aby bylo sklo opravdu průhledné a působilo skleněně, je důležité, aby byl sirup čirý a nebyl zabarvený do hněda nebo do žluta. Pokud chcete vytvořit barevné sklo, zkuste přidat pár kapek potravinového barviva.

    Zkuste se vyhnout levným barvivům ze supermarketů a raději se podívejte do prodejny pro cukráře. Kvalitní barvy jsou sice dražší, ale můžete vybírat z široké škály barev a navíc jsou naprosto bez chuti. K obarvení stačí většinou pár kapek. Kdežto levné barvy příliš nebarví a k dosažení sytých odstínů potřebujete větší množství. Sklo by pak stejně jako všechny krémy a další věci, které běžně barvíte, chutnalo lehce nakysle.

    Za stálého míchání nechte rozpustit na mírném ohni.

    Tekutou směs nalijte na vymazaný plech a dejte ztuhnout do mrazáku.

    Vyndejte zmražené a do plochy několikrát uhoďte ostrou hranou nože, aby se sklo rozlámalo. Nyní máte jedlé skleněné střepy.

  2. Jak využít jedlé sklo na dort?

    Dorty jsou ideálním prostředkem, jak se kreativně vyřádit a zároveň stvořit něco dobrého.

    Jedlé střepy a všemožné tvary se budou hodit třeba na zamrzlé krajiny nebo vytvoření ledového království.

    Zkuste hmotu nalít v tenkých vrstvách do malých tvořítek na led a vyrobit tak spoustu skleněných cukrových cihliček. Na dort pak můžete vyskládat celý skleněný hrad nebo zámek pro princeznu. Krásně bude vypadat také v případě, že hmotu obarvíte lehce do růžova. Použít můžete třeba Formu na led Ernesto z Lidlu.

    Použít můžete také formičky na cukroví. Jednoduše je potřete olejem, a aby z nich hmota nevytekla, zkuste jejich spodní část obalit alobalem zvenku. Nezapomeňte potřít olejem také alobal. Takto můžete vyrobit nejrůznější vločky a sněhuláky, kteří se budou na dortu krásně vyjímat.

    Zkuste na alobal potřený olejem hmotu nalít v tenkých proužcích a vyrobit tak krápníky, které můžete nalepit po obvodu dortu.

  3. Jak využít jedlé sklo na dezerty?

    Představili jste si někdy, jaké by to bylo být skutečným superhrdinou nebo superpadouchem, který umí jíst sklo? Teď se jím můžete na chvíli stát i vy.

    Potřebovat budete nafukovací balonek. Ten nafoukněte do velikosti misky a položte ho na širší hrnek tak, aby ho polovina vyčnívala. Zavázaný konec nechte dole uvnitř hrnku. Hrnek i s nafouknutým balonkem položte na plech vyložený alobalem, který se vám vejde do mrazáku.

    Cukrovou směsí přelijte balónek. Dejte pozor, ať není horká a balonek vám nepraskne. Počkejte, až lehce zchládne, ale ne tolik, aby začala tuhnout. Dejte do mrazáku.

    Jakmile hmota ztuhne, balonek propíchněte a opatrně vyndejte z cukrové misky.

    Hmota, která tekla v čůrcích přes okraje balónku, ztuhne do krásných linií a při otočení misky do správné polohy bude vypadat, jako by tekla na horu. Do takto krásně připravených misek můžete servírovat zmrzlinu nebo jakýkoli zákusek, který zrovna máte. S výrobou domácí zmrzliny vám poradí náš článek Jak vyrobit zmrzlinu.

    Vyhrát si můžete také s barevností. Zkuste si připravit dvě tři cukrové hmoty ve více barvách a každou z nich přelít jen část povrchu balónku. Hmoty se krásně slijí do sebe a vytvoří duhový efekt.


M
Martina 10.08.2021 – 10:39

Dobrý den, šel by použít třeba i javorový sirup?

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.