Jak uvařit candáta
Candát obecný
Candát obecný (Sander lucioperca) je dravá ryba, která se vyskytuje především v údolních nádrží a nížinných řekách. Má dlouhé protáhlé tělo s jemnými ostrými šupinkami. V tlamě má ostré zoubky na hřbetě výrazné dvě hřbetní ploutvičky. Má světélkující oči, které jsou přizpůsobeny vidění ve tmě.
Jaké jsou recepty na candáta
Receptů na úpravu candáta je velké množství, ale pokud jste začátečníci je dobré se řídit lidovým moudrem, které praví, že každá ryba má třikrát plavat – jednou ve vodě, podruhé na másle a potřetí na víně.
Pokud chcete vyzkoušet i jiné varianty, je velmi oblíbený candát na bylinkách, candát na ruský způsob nebo candát v papilotě nebo grilovaný na rajčatech. Inspirovat se můžete i recepty Jak uvařit lososa nebo Jak jíst pstruha.
Jak uvařit filet z candáta
Candáta můžete mít naporcovaného na klasické řízky nebo podkovy, ale nejjednodušší a nejoblíbenější je připravovat filety. Velká výhoda filetů je, že nemají kosti, a proto jsou velmi vhodné i pro děti, jediná nevýhoda je samozřejmě vyšší pořizovací cena.
Pokud si candáta chcete vyfiletovat doma, je to velmi pracné a nevýhoda je, že vám z ryby vznikne velké množství odpadu.
Nejvýhodnější si filety rovnou koupit, případně si rybu nechat vyfiletovat přímo v prodejně ryb od profesionálů. Filety lze připravovat na nejrůznější recepty – například na másle, s koprovým přelivem apod.
Jak uvařit candáta na másle
Porce candáta osušíme osolíme a dobře okmínujeme. Zprudka opečeme na nejlépe přepuštěném másle, nejprve kůží dolů a pak otočíme. Lze podávat s brambory, zeleninovým salátem nebo pouze s pečivem.
Jak uvařit candáta na víně
Osolené a opepřené porce ryby rozložíme do pekáčku, pokryjeme slaninou a plátky másla a dáme péct. Poté co se máslo rozpustí a po cca 10 minutách podlijeme bílým suchým vínem a pečeme dokud se téměř neodpaří, poté podlijeme dalším vínem a celý postup opakujeme i potřetí. Celá doba pečení trvá cca 30 minut než je candát dozlatova upečený. Podáváme přelité šťávou s brambory nebo bylinkovou kaší.
Jak usmažit candáta v trojobalu
Candáta lze připravit tradičně stejně jako kapra v trojobalu. Osušené porce candáta osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, dále v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Poté smažíme v kvalitním nejlépe řepkovém oleji dozlatova.
Zatím žádné komentáře