Jak připravit chobotnici

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit chobotnici

    Kde koupit chobotnici?

    Spolehlivým místem, kde koupit chobotnici, je obchodní řetězec Makro. Pobočky se nachází v každém velkém městě v České republice. Makro nabízí široký sortiment chlazených i mražených mořských plodů. Chlazené chobotnice se prodávají většinou na váhu, ceny za kus se pohybují v rozmezí 400-900 Kč. Záleží na druhu a hmotnosti chobotnice.
    Nákupy v Makru jsou určené pro živnostníky, kteří si mohou zdarma založit zákaznickou kartu. Pokud živnostník nejste a kartu nemáte, zkuste poprosit někoho známého, jistě ve vašem okolí najdete někoho, kdo kartu má a do Makra s vámi zajde.

    Na chlazené chobotnice můžete narazit také ve vybraných prodejnách Kaufland, kde najdete pulty s chlazenými rybami a mořskými plody. Mražené chobotnice ale najdete ve většině větších supermarketů.

    Pokud jste z Prahy, vyzkoušejte obchod Seafood, který nabízí mořské plody i ryby. Zastavit se můžete přímo do prodejny nebo využít rozvozu, který Seafood po Praze realizuje. Chobotnice vás cenově vyjde na 89 Kč / 100g.

  2. Jak připravit chobotnici?

    Koupili jste si chobotnici a nevíte, jak ji před tepelným zpracováním přichystat? Příprava chobotnice není nikterak složitá a hravě ji zvládnete. Stejně jako maso je potřeba chobotnici očistit.

    Nejprve je potřeba vyčistit zadní část hlavy vyjmutím vnitřností. Hlavu otočte a odstraňte veškerý obsah. Dále odřízněte oči. Otvorem, který vznikne odstraněním očí, vyjměte žlázu s inkoustem. Pomoct vám může některý z mnoha videonávodů na Youtube.

    Následně chobotnici důkladně omyjte.

    Před vařením také zbavte chobotnice slizu, a to tak, že ji celou potřete solí. Následně chobotnici promněte v rukou tak, jako byste ručně prali prádlo. Inspiraci v technice najdete v tomto videu.

    Nyní je chobotnice připravena k tepelné úpravě.

  3. Jak uvařit chobotnici?

    Vaření chobotnice má svůj vlastní postup a pravidla. Chobotnici například nikdy nevkládáme celou do vroucí vody, ztvrdla by. Dalším pravidlem je vařit ji dlouze. Zhruba kilovou chobotnici vaříme cca hodinu, dvoukilovou chobotnici bychom měli vařit alespoň dvě hodiny.

    Přichystejte si velký hrnec plný vody, kterou přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, ponořte konce chapadel do vody, hlavu ale držte nad hladinou. Voda se ochladí a přestane bublat, chapadla vytáhněte a vyčkejte, dokud nezačne voda znovu probublávat. Jakmile se tak stane, chapadla opět ponořte a následně znovu vytáhněte. Tento postup opakujte, dokud není chobotnice natolik zahřátá, že když ji ponoříte, voda bublat nepřestane. Teprve pak ji můžete vložit do vody celou a nechat ji vařit. Do vody můžeme přidat další suroviny, které chobotnici dodají lepší chuť, přihoďte do hrnce kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření nebo třeba i trochu vína.

    S vařením chobotnice vám také pomůže návod na Skrblíkovi Jak uvařit chobotnici.

    Po uvaření chobotnici vytáhněte a odřízněte hlavu. Hlava je tuhá a není příliš vhodná ke konzumaci. Dále velmi ostrým nožem chobotnici naporcujte. Rozřízněte ji napůl a odřežte jednotlivá chapadla. Chapadla mají po stranách silnější spoje kůže, které se těžko žvýkají, je lepší je tedy odstranit.

  4. Jak grilovat chobotnici?

    Chobotnici připravte a uvařte dle výše popsaného návodu. Před grilováním je vhodné chobotnici uvařit, aby nebyla příliš tuhá. Chobotnici naporcujte na jednotlivá chapadla (nebo nechejte spojené dvě chapadla), která budete ke grilování používat.

    Pokud jste chobotnici vařili jen v čisté vodě, není tedy nijak ochucená, můžete si ji ještě namarinovat. Postup, jak marinovat chobotnici, najdete v našem návodu Jak uvařit chobotnici.

    Pokud chobotnici nemáte marinovanou, alespoň ji potřete olivovým olejem, následně ji vložte na mřížku grilu. Opékejte ji ze všech stran do křupava, až získá zlatohnědou barvu. Chobotnice se snadno spálí, proto ji pečlivě hlídejte a otáčejte.

  5. Jak jíst chobotnici?

    Správně připravená chobotnice není tuhá, naopak je měkká, křehká a lahodná. Jíte ji tedy stejně jako maso, měla by jít velmi snadno krájet. Pokud je chobotnice příliš tuhá, je pravděpodobně málo uvařená. Chobotnici si ideálně vychutnejte v dobré společnosti a se sklenkou kvalitního vína, stejně jako například sushi.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.