SKRBLOG

Recept: Nádivka s uzeným masem z domácí pekárny

Sobota, 18. listopad 2017, Lenka Rutteová

Nádivku můžete dávat přímo do drůbeže, nejlépe pod kůži, ale je možné si ji upéct i zvlášť právě v domácí pekárně. Poslouží jako příloha k masu, případně jako samostatné jídlo k obědu či večeři, ke kterému stačí připravit už jen zeleninový salát.

Ingredience na nádivku s uzeným masem z domácí pekárny

  • 400 g vařeného uzeného masa
  • 5 housek
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce sekané petrželky (není nutná, případně vyměníme za jinou bylinku)
  • dle chuti: muškátový květ
  • sůl, ale jen minimální množství
  • 4 vejce
  • lžíce oleje

Jak připravit nádivku s uzeným masem z domácí pekárny

Začneme tím, že nádobu domácí pekárny vytřeme olejem. Zbytek oleje přidáme ke směsi. Ovařené uzené maso nakrájíme na menší kousky. Housky také rozkrájíme na kostičky a přelijeme je mlékem. Necháme je chvíli nasáknout a pak z nich vymačkáme tekutinu, hned potom je přidáme k masu.

Z vajec oddělíme bílky, žloutky zlehka našleháme vidličkou a přilijeme je k ostatním surovinám. Vše důkladně promícháme, ochutíme petrželkou, muškátem a solí. Z bílků pak vyšleháme tuhý sníh, ten opatrně vmícháme do připravené směsi. Můžeme si pomoci troškou prášku do pečiva, aby nádivka byla opravdu nadýchaná.

Nádivku dáme do domácí pekárny a zapneme program pečení. Pečeme do té doby, než těsto přestane ulpívat na špejli.

2 tipy, jak nádivku vylepšit

Do nádivky můžeme místo uzeného masa dát třeba kuřecí jatýrka a k celkovému ochucení přidat trochu rozmarýnu a česneku.

Pokud by někomu nevyhovovala členitá mozaika nádivky, vyplatí se variantu s jatýrky rozmixovat ponorným mixérem a pak teprve přidat sníh z bílků a dát péct. Výsledná nádivka bude velmi jemná. Pokud místo oleje použijete máslo, bude i voňavější.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa zůstane utajena. Urážlivé nebo nicneříkající komentáře rovnou mažeme. :-)

Komentáře