3 tipy, jak správně uvařit pohanku

Lenka Rutteová
Publikováno 30. prosince 2017

Pohanka je výživnou potravinou, která byla moderní společností celkem pozapomenuta. Ale v posledních letech zažívá svůj comeback a čím dál častěji se stává součástí našich jídelníčků. Vaření pohanky není nijak složité, velmi se podobá vaření rýže. Hlavní zásadou je, že se z ní nikdy neslívá voda. Ta je totiž plná vyvařeného rutinu, což je pro nás právě ta látka, o kterou nás může pohanka zdravě obohatit. V jiných potravinách takovou koncentraci rutinu najdete jen stěží.

  1. Druhy pohanky – pohanka lámanka, světlé a tmavé kroupy…

    3 tipy, jak správně uvařit pohankuTedy, pohanku můžete koupit v různých podobách. Ta největší je i se slupkou, která je natolik tvrdá, že se nedá požívat. Taková pohanka se hodí ne na nakličování. Ale s rozumem, zelené části pohanky obsahují látky, které jsou mírně toxické.

    Další forma pohanky jsou světlé a tmavé kroupy. Ty světlé jsou plné života a pokud je dáte naklíčit, setkáte se s úspěchem. Formou naklíčení si v pohance vyrobíte ještě další tělu prospěšné látky.

    Tmavé kroupy jsou obohacené o vitamíny ze slupky, ale už jsou přejité teplem. Proto nenaklíčí a hodí se pouze ke konečné tepelné úpravě

    V prodeji je i pohanka lámanka, tedy nadrcené kroupy. A samozřejmě i různé formy pohankové mouky o různé hrubosti.

  2. Jak uvařit pohanku

    Návod na vaření pohanky najdete většinou na balení, ve kterém pohanka je. Někde však chybí. A co teď? Názory na vření pohanky se liší.

    Část těch, kdo pohanku běžně baští, vám řekne, že se vařit nesmí, aby nepřišla o bohaté složení, kvůli kterému si ji připravujeme. Pohanka se má pouze spařit dvojnásobným množstvím vody a nechat odstát, dokud nevstřebá všechnu vodu a nezměkne. Tohle si ale můžete dovolit jen u světlých krup a u světlé pohanky lámanky.

    Druhá část kuchařů vám bude tvrdit, že se pohanka vaří ve dvou dílech vody, vaří se 15 minut a pak se nechá „dojít“. To mluví o pohance tmavé, která je loupaná termicky. Někdy ale 15 minut varu nestačí, a tak musíte přidat. Je to vždy o kvalitě balení.

Jak uplatnit uvařenou (spařenou) pohanku?

Fantazii se meze nekladou. Ale faktem je, že pohanka má svou specifickou vůni. Proto pokud s ní začínáte, použijte ji jen jako doplněk k něčemu. Například do zeleninových placiček, do rýže, do karbanátků, do mletého masa, do polévky. Prostě tam, kde se její chuť a hlavně aroma dost rozmělní.

Pohanka je dobrou alternativou k masu, když chcete obohatit jídelníček i o jiné bílkoviny. Z pohankové mouky se dobře peče, ale je potřeba ji používat namíchanou s jinou moukou. Dobře se vyjímá například v chlebu. Až si na chuť a vůni pohanky přivyknete, můžete její množství v jídle postupně navyšovat. A brzy pak zvládnete třeba i čistě pohankovou kaši.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás