Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Hynek Bárta
Publikováno 10. března 2022

Kontrola vozidla prostřednictvím VIN kódu na CarVertical je snadný způsob, jak si rychle a poměrně spolehlivě ověřit, zda je vozidlo, které se chystáte koupit opravdu takové, za jaké ho prodejce vydává.

Co je VIN kód?

VIN kód (Vehicle Identification Number) je takové rodné číslo automobilu. Po vyrobení dostane každé auto svůj unikátní kód, pomocí kterého je pak identifikováno.

VIN můžete najít v technickém průkazu vozidla a na několika místech na voze. Nejlépe je vidět na čelním skle, na straně řidiče, dále je vyražen v motorovém prostoru vozidla, na sloupku na straně řidiče a případně na dalších místech, v závislosti na tom, jakou značku si pořizujete.

VIN kód má celkem 17 znaků. První tři označují výrobce, 4.-9. popisují vozidlo a každý výrobce si je může zvolit podle sebe. 10.-17. jsou jedinečné číslo vozu.

Proč kontrolovat VIN?

Vybrané databáze využívají VIN pro zaznamenávání údajů o vozidle. Pokud tedy vozidlo projde servisním úkonem v oficiálním autoservisu, bude záznam ú úkonu proveden ve spojení s VIN. To stejné platí v případě pojistné události, při technické kontrole a při řadě dalších úkonů, které by se v případě jejich správného vedení a zaznamenávání měly objevit v kontrolním reportu.

Co se kontroluje podle VIN?

Kontrola podle VIN probíhá prostřednictvím kontroly databází servisů, pojišťoven, registrů, leasingových společností.

Podle VIN tedy zkontrolujete

  1. Zda vozidlo není ukradené – pokud byste si koupili kradené vozidlo, je velká pravděpodobnost, že bude zabaveno
  2. Zda vozidlo nebylo bourané – pokud by na automobilu prováděn servisní zásah v oficiálním autoservisu, objeví se to v databázi
  3. Zda není stočený odometr – často se stane, že pro zatraktivnění prodávaného automobilu dojde ke snížení nájezdu zaznamenaného odometrem.

Často lidí zaměňují tachometr pro měření rychlosti a odometr pro měření vzdálenosti

  1. Jaká je výbava automobilu – přehledy ukazují, kdy bylo auto vyrobeno, jaký má motor, barvu nebo výbavu

V závislosti na vybrané službě můžou být k dispozici další údaje o vozidle.

Kontrola auta přes CarVertical

Americká firma působí na trhu s ověřováním historie automobilů od roku 2018. Přímo působí v USA, Evropské unii a řadě dalších zemí. Unikátní je v tom, že využívá technologii Blockchain pro kontrolu a ověřování dat a je tak prakticky nemožné je zfalšovat.

Společnost přímo spolupracuje s významnými giganty automobilového průmyslu – koncern Volkswagen, BMW, Ford nebo Fiat.

Cena za kontrolu jednoho vozidla je 419 Kč za kompletní přehled. Dva přehledy vyjdou na 558 Kč. carVertical nabízí také partnerský program pro podnikatele. Kteří se mohou dostat až na cenu 139 Kč za jeden report. Nevýhodou carVertical je v tomto případě nemožnost zadat více VIN najednou a je nutné je zadávat po jednom.

Výsledek kontroly VIN carVertical

V rámci naší recenze portálu carVertical jsme otestovali vozidlo, u kterého jsme věděli, že došlo k opravované závadě a že mělo problémy s tachometrem, které potvrdily i bezplatné portály.

Společnost podporuje několik jazyků, mezi které patří i čeština, některé informace jsou však poskytovány pouze v Anglickém jazyce.

Report carVertical je rozdělen do několika sekcí

Shrnutí

Zde je k dispozici název vozidla, VIN kód a informace, zda bylo s vozidlem manipulováno.

Zaznamenaná aktivita

V této sekci jsou zobrazeny informace o kontrolách v rámci STK, emisích nebo registrace vozu při změně vlastníka. Je zde také uvedeno, zda byl vůz provozován v půjčovně nebo jako vozidlo taxislužby.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Kontrola odcizených vozidel

Vyhledávač zkontroluje policejní databáze, zda není vozidlo v některé zemi označené jako odcizené.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Počet najetých kilometrů

V praktickém grafu je zobrazen stav kilometrů zaznamenaný při jednotlivých kontrolách vozu. Na našem vozidle je dobře vidět, že došlo k poměrně výraznému snížení nájezdu.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Údržba

CarVertical pro vás spočítá, kdy mělo dojít podle doporučení výrobce k servisním úkonům na vozidle. Může jít o výměnu brzdových destiček, výměnu oleje a mnoho dalších. Vždy je dobré zkontrolovat si v servisní knížce vozu, zda k těmto úkonům došlo.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Poškození

Pokud na vozidle došlo k poškození, které bylo zdokumentováno, mělo by se objevit v této sekci. V závislosti na rozsahu škody a dokumentaci může být k dispozici také odhad nákladů. Tato sekce obsahuje i další záznamy, například případné potvrzení o sešrotování, záznamy o poškození živly…

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Specifikace

Kompletní přehled vozu: model, rok výroby, výbava.

Kontrolní seznam

Na konci reportu je příjemná pozornost ze strany carVertical v podobě tipů na co si dát pozor při kontrole ojetého vozu s konkrétními poznatky o daném modelu. Pro náš Hyundai tedy platí konkrétní doporučení na kontrolu rzi na prazích.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Pokud je historie vozu vedena detailně, jsou k dispozici také fotografie, například od pojišťovny po havárii a také ceny, za které se vůz objevil na trhu.

Konkurence carVertical

Na českém trhu kromě carVertical působí několik dalších portálů, které umožňují zkontrolovat VIN.

Asi nejznámější a také nejdražší je Cebia, která nabízí kompletní report informací o českém trhu za 599 Kč s možností slevy 100 Kč na další kontrolu.

Data z celé EU sbírá portál Cardetect za 499 Kč. Portál VIN-Info sbírá data z USA, které pro Česko není příliš relevantní a několika vybraných zemí v Evropě, cena kontroly se pohybuje od 7 €, podle nalezeného množství výsledků.

Kromě placených portálů je k dispozici také několik portálů, které nabízí základní informace o vozidle zdarma.

K dispozici je web Kontrola tachometru, který je provozován Ministerstvem dopravy a kontroluje záznamy najetých kilometrů na českém území. Portál také potvrdil manipulaci s odometrem mezi roky 2012 a 2014 zaznamenanou v reportu carVertical.

Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Základní informace o vozidle poskytne VinCheck, na kterém najdete, o jaké auto se jedná, kdy bylo vyrobeno a také zda není hlášeno jako kradené nebo jako majetek leasingové společnosti.
Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)
Recenze carVertical: Prověřili jsme naše auto a nestačili se divit (+ exkluzivní sleva 10 %)

Vyplatí se zaplatit CarVertical?

Pokud chcete vyhlédnuté vozidlo podrobit důkladné zkoušce a výsledky chcete zobrazit v jednoduchém přehledu, s carVertical nešlápnete vedle. Poskytuje mnoho muziky za dobré peníze.

Výhody CarVertical

  • Cena v porovnání s většinou konkurence
  • Obsáhlý, ale uživatelsky přívětivý report
  • Celosvětovost
  • Bonus v podobě tipů na poruchy u konkrétního modelu vozu

Prověření auta přes carVertical se slevou 10 %

[title]Během pár minut si můžete prověřit kompletní historii auta díky webu carVertical. Pro ověření stačí znát VIN kód vozidla. Při ověření přes náš odkaz získáte exkluzivní slevu 10 %.

V rámci jednoho poplatku si prověříte zdali bylo auto hlášeno jako odcizené, vývoj počtu najetých kilometrů, hlášení o poškození, informace z STK nebo odhadované náklady na údržbu.

Podrobnější představu vám poskytne naše recenze carVertical.

Ověřit auto v carVertical


K
Kure 16.03.2022 – 13:38

Dobrý den. Nechal jsem si udělat dvě prověření, první super vše ok, druhé neúplné a bohužel téměř oproti prvnímu žádné informace o najetých km. Obě vozidla původ CZ, obě vozidla záznamy CZ STK, jen to druhé prostě neúplný report. Psal jsem na CarVertical, popsal problém a nic, zkoušel jsem asi 2 maily co jsou na stránkách uvedené, potom jako odpověď na zprávu o vozidle no prostě nezájem. Dokonce ani informace o tom , jestli si mám výpis zaplatit znova že mi to nevadí jen potřebuji vědět jestli bude report kompletní.. Prostě absolutně bez komunikace.. Toť moje zkušenost s CarVertical.

Odpovědět

J
Jarda 30.07.2023 – 20:55

Nechal jsem si proveřit motorku...Zaplatil peněz kterých nyní lituji...Prověření uplně k ničemu....Dělal jsem to hlavně kvuli kilometrum a nic nenašli....Penize nevratí...

Odpovědět

PK
Pavel K 02.04.2024 – 21:52

Digitalizované škody na 2 vozidlech nedohledá pokud tam napíšete tak nezájem . Opravdu totální škoda peněz!! Napsal bych která firma to bez problémů vyhledala včetně servisních operací, ale to asi nemůžu :-) NEBRAT

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Recenze


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás