Podvodné soutěže nejen na internetu: 12 rad, jak se jim bránit

Ondřej Štěpánek
Publikováno 29. července 2019

Vyhráli jste 100 000 Kč! Nebo 100 000 000 Kč. Nebo možná krásný diamantový prsten, či luxusní dovolenou? Nebo se spíše jedná jen o podvodnou soutěž a vy zjistíte, že výhra nestojí za nic, pokud ovšem vůbec nějaká existuje. Zde často platí jedno pravidlo: pokud za to musíte platit, není to výhra.

O soutěžích a výhrách

Kdo by nechtěl něco vyhrát? Avšak dříve, než rychle vstoupíte do soutěže nebo se začnete řídit instrukcemi, zde je pár věcí, které byste měli vědět.

  1. Legitimní soutěže jsou zdarma a náhodné

    Je nelegální žádat platbu či nákup něčeho výměnou za vstup do soutěže, či zvýšení šance na výhru.

  2. Pořadatelé soutěží mohou prodat vaše údaje inzerentům

    Když se zaregistrujete do nějaké soutěže, pravděpodobně získáte místo výhry více propagačních dopisů, emailů nebo marketingových telefonátů.

    Pokud nahlédnete do pravidel, můžete si být téměř jistí, že účastí v soutěži dáváte souhlas s využitím osobních údajů k marketingovým účelům.

  3. Pořadatelé soutěží vám musí sdělit konkrétní pravidla

    V pravidlech soutěže musí být obsaženy jasné informace o soutěži, podmínky účasti, popis výherního mechanismu a jednotlivých výher.

Jak poznat podvodnou soutěž na internetu

Spousta soutěží je pořádána seriózními obchodníky, avšak každý den přichází lidé o statisíce korun kvůli podvodným soutěžím. Toto jsou znamení, že se jedná o podvod:

  1. Musíte platit

    Legitimní loterie vás nebudou nutit, abyste něco zaplatili, či si něco koupili, abyste mohli vstoupit do soutěže, či abyste zvýšili své šance na výhru – to zahrnuje i různé “daně”, “poštovné a balné” či “poplatky za zpracování” nutné pro získání výhry. Není také důvod dávat někomu například číslo platební karty.

    Dovednostní soutěže, kdy musíte řešit určité hádanky či správně odpovídat na otázky, vás mohou žádat o peníze, avšak tyto soutěže se stávají dražšími a obtížnějšími s tím, jak v nich postupujete.

  2. Musíte provést převod peněz

    Pokud je vám řečeno, že musíte někam převést peníze (nejčastěji na účet v nějaké zahraniční seriózní instituci), abyste získali výhru, nedělejte to.

    Jakmile jednou peníze převedete, jsou pryč. Nedostanete je zpět.

  3. Pořadatelé tvrdí, že jsou z vlády nebo z jiné oficiální instituce

    Pokud si nejste jistí, zda se skutečně jedná o soutěž pořádanou nějakou známou, oficiální institucí, kontaktujte přímo ji, pořadatelé podvodných soutěží se za takové instituce často vydávají.

  4. Oznámení o výhře bylo odesláno hromadně

    V takovém případě je nepravděpodobné, že by se jednalo o skutečnou výhru. Zkuste si vzpomenout, zda jste se vůbec do nějaké soutěže registrovali.

    Nevzpomínáte si? Oznámení o výhře je s největší pravděpodobností podvod.

  5. Abyste skutečně vyhráli, musíte se osobně zúčastnit prodejní akce

    Pokud se zúčastníte, pravděpodobně budete čelit nátlaku na to, abyste si něco koupili. Jakékoliv pobízení ve stylu “jednejte ihned, než zmeškáte výhru” je většinou známkou podvodu.

  6. Jste kontaktováni, i když jste neudělili souhlas

    Pokud jste neudělili souhlas s využitím osobních údajů k marketingovým účelům a přesto jste kontaktováni s reklamní nabídkou, protistrana porušuje zákon.

    Přečtete si, jak se zbavit otravných telefonátů.

  7. Zahraniční loterie

    Čtenářům doporučujeme jednat v zahraničních loteriích se zvýšenou opatrností, nebo se jim raději úplně vyhnout.

    Společnosti provozující tyto loterie často sídlí v exotických zemích, přičemž se i řídí pravidly těchto zemí a následné řešení případných sporů je velmi náročné až nerealizovatelné.

  8. Nabídky výher v textové zprávě

    Dostanete textovou zprávu, která tvrdí, že jste vyhráli dárkovou kartu nebo jinou výhru “zdarma”. Skrz odkaz se dostanete na webové stránky, kde musíte zadat osobní údaje, přičemž hrozí, že budou prodány inzerentům, nebo hůře – zneužity.

    Proto doporučujeme neklikat na žádné podobné odkazy. Mohly by také na vaše zařízení nainstalovat malware nebo vás odkázat na falešné stránky reálných organizací za účelem krádeže vašich údajů.

  9. Zkontrolujte si, zda se nejedná o podvod

    Abyste se vyhnuli podvodu, udělejte si vlastní průzkum. Pokud si nejste jisti, zda je soutěž skutečná, zkuste napsat její název do vyhledávače a přidejte slova jako například “recenze”, “zkušenosti” nebo “podvod” apod.

    Mějte však na paměti, že podvodníci často “nezůstávají na jednom místě” a tak nemusí zanechat stopu ve vyhledávači.

Pokud jste se setkali s podvodnou soutěží, obraťte se na Policii ČR.


Z
Z. 31.07.2019 – 09:10

Kde jsou zbývající rady, je jich pouze devět Děkuji

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás