Pavelkovo skrblení 96: Jak jsem o prázdninách nerad ušetřil

Michal Pavelka
Publikováno 4. srpna 2017

Jak jsem o prázdninách nerad ušetřil, tak by se mohl jmenovat dnešní příspěvek. Objednal jsem si v cestovní kanceláři zájezd do jižní Francie, ale cestovní kancelář ho na poslední chvíli zrušila. Manželka byla smutná, tak jsem se rozhodl, že jí zájezd uspořádám sám. A lepší.

Přes Airbnb jsem si rezervoval krásný byt v Provence. Takový ten snový. Vyšperkovaný, situovaný do středověké pevnosti. Snídaně jsme si dělali sami z pečiva zakoupeného v nedaleké pekárně, přes den vydrželi na sendvičích, večeřeli občas v restauraci. Jeli jsme vlastním autem. V Německu jsou dálnice zadarmo, ve Francii sice vyjde sto kilometrů zhruba na devět eur, ale fičí to po nich. Po okrskách se jet nevyplatí, v obcích je rychlost často omezena na 30 kilometrů za hodinu. Co by se ušetřilo na dálničních poplatcích, utratilo by se za naftu a další ubytování. Nafta u samoobslužných benzínek vyšla levněji než v Česku. Chleba stál jedno euro, večeře cca deset.

Když jsme náklady sečetli, dostali jsme se na 17 tisíc za dva lidi. Zájezd s cestovkou stál 13,5 tisíce za jednoho a v ceně nebyly vstupy a jídlo vyjma čtyř snídaní. Několikrát jsme se byli koupat. Většina pláží byla zdarma a bylo jich tolik, že jsme mohli být na pláži takřka sami. V řadě měst jsou parkoviště mimo centrum zdarma (gratuit) a do centra z nich jezdí elektrobusy (nebo si lze půjčit kolo, které se musí v centru umístit do stojanu). Typickým příkladem byl třeba Avignon.

Dlouhé přejezdy jsme vyplňovali posloucháním audioknih, které jsme si zdarma vypůjčili v městské knihovně a oba jsme jejich poslech označili jako jeden z největších zážitků dovolené. To myslím, že je velice dobrý skrblický tip.


l
landa.zbysek 09.08.2017 – 11:31

Kde sou audioknihy zdarma???-možná v Praze...

Odpovědět

f
fishaaa 10.08.2017 – 07:17

Audioknihy zdarma jsou třeba na YouTube. Stačí si je přes online stahovače stáhnout.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás