Pavelkovo skrblení 111: Zonky vs. Bankerat

Michal Pavelka
Publikováno 14. prosince 2018

Je tomu právě rok, co jsem půjčil své první peníze na Zonky. Nemám špatné zkušenosti, ale rozhodl jsem se prozkoumat i jiné platformy fungující na podobném principu. Důvodem je i to, že jsem čím dál tím méně spokojený s tím, jak s mými penězi nakládají banky. Na spořicích účtech peníze hnijí, podílové fondy mé peníze v posledním roce výrazně znehodnotily.

Legendou je platforma Bankerat. Peníze si na ní půjčují větší zoufalci, než na Zonky, což samozřejmě znamená větší výnosy, ale zároveň větší riziko. Namátkou jsem si pro účel článku otevřel jednu aukci. Slečna s obarvenými vlasy a ne úplně inteligentním výrazem si chce půjčit 50 tisíc korun na vánoční dárky. Splácet bude 36 měsíců s maximální úrokovou sazbou 55 %.

Vaší povinností jako investora je nabídnout jí částku a navrhnout úrokovou míru, která je buď nižší, nebo stejná jako maximální sazba. Pak záleží na slečně, jestli si vás vybere. Zatím všechny nabídky odmítá, ale myslím, že méně jak dvacet pět jí nikdo nenabídne. Následně bude chvíli trvat, než se vše prověří, podepíše, takže letošní Vánoce budou asi chudé.

Kliknul jsem na půjčku 10 000 korun – k ní nemusíte dokládat ani příjem, ani nejste kontrolován v registrech. Mladík potřebuje 10 000 Kč na splacení nájmu a nějaké dárky. Během dvou dnů zatím dostal dvě nabídky. Jednu s úrokovou sazbou 30 %, druhou se sazbou 25. Druhý investor požaduje kopii občanského průkazu z obou stran a směnku s rozhodčí doložkou. Tento žadatel by to stihnout mohl, když si nebude vybírat moc.

Bankerat potřebuje větší aktivitu ze strany investora, služba opravdu zajišťuje jen administraci. Výhodou jsou výrazně vyšší úrokové sazby než na Zonky. Jde o P2P portál starého střihu. Není tajemstvím, že Zonky patří PPF a do skutečného P2P má daleko.

Běžně se půjčuje za úrok, který jen lehce převyšuje inflaci. Je to spíše pro konzervativce jako já, který chce trochu vzrušení a chce jen mírně zhodnotit své tvrdě vydělané peníze, aby těch pár dnů důchodu, kterého ho čekají, přežil.

Příště se mrkneme na další P2P službu. Teď před Vánoci investory čekají žně.


F
Fanda 16.12.2018 – 02:20

Zaujala mě na Skrblíkovi reklama na "zázračný" šetřič el. energie TESLA Saver ECO. Pokud mě paměť neklame, tak asi před 1 -2 roky byla na tento "přístroj" recenze od lidí, kteří si jej skutečně pořídili. Rozmontovali jej a uvnitř bylo pouze několik odporů nejasného významu. Pokušeli se měřit "úsporu" s tím, že žádnou nezaznamenali. Firma prý má sídlo někde ve Slovinsku a reklamace byla velmi složitá. Pak to kolem vše utichlo a koukám, že se "firma" zase probudila. Závěr - el. energie neušetříte ani watt a jedná se o podvod !!! Upozorňuji na tuto záležitost.

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 16.12.2018 – 16:04

Dobrý den, tu recenzi jsme psali my: https://www.skrblik.cz/blog/tesla-energy-saver-eco-je-podvod-recenze-pristroje-mela-necekanou-dohru/ Reklamy na Skrblíka se vkládají automaticky, výběr nemůžeme ovlivnit, jen reklamy zablokovat. To děláme hned, jakmile zjistíme, že podobné reklamy na Skrblíkovi objevují. :)

Odpovědět

LK
L. Kašparová 19.12.2018 – 10:22

Docela mě pobavilo, že se ta půjčovní společnost kmenuje Bankokrysa (Banke + rat). To si člověk hned běží půjčit:-)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás