Pavelkovo skrblení 109: Oděsa

Michal Pavelka
Publikováno 7. září 2018

Ne, Chorvatsko ne! Ne, Řecko ne! Nesnáším dovolenou, na které musím stále počítat. To není dovolená. Osm stovek za pizzu, sto padesát za pivo.

Nakonec jsme s přítelkyní našli kompromis a vyrazili do oblasti námi neprobádané – do ukrajinské Oděsy. Z Prahy tam létá přímý noční let. Na místě jste za necelé dvě hodiny s Českými aeroliniemi. Letenka stojí méně než pohonné hmoty a dálniční poplatky do Chorvatska. A je to navíc bez nervů.

V Oděse se na vás i v noci vrhne několik taxikářů, ale pokud se předem seznámíte s cenami, rychle srazíte částku na přijatelnou hodnotu (na pláž by vás měli zavést za cca 130 – 150 hřiven).

Jste u moře, v němž byla viditelnost minimálně čtyři metry, řada pláží je zdarma – i u těch placených jsou prostory, kde nikomu nevadí, když si jen tak rozložíte deku.

A největší rozdíl přijde večer. Shodou okolností jsem byl před dvěma měsíci u moře v Římě. Večeře ve dvou mě vyšla na necelé dva tisíce. V Oděse jsme se standardně pohybovali kolem 400 hřiven (necelých čtyři sta korun). A to jsme si dopřávali – polévka, několik salátů, někdy i dvě hotovky, zákusek a víno.

Zatímco v Římě nás při jídle neustále někdo obtěžoval s žádostí o pár drobných, na Ukrajině se nám to nestalo ani jednou.

Hotely se dají sehnat od čtyř stovek za noc (nebrat) po ceny kolem 1200 hřiven. Šli jsme do dražšího. Balkón, spíše terasa, přímo nad pláží, snídaně v ceně, čisto, služba vždy k dispozici. Za celý týden ani nekáplo. Do centra na památky se dalo jet za tři hřivny tramvají nebo za šedesát hřiven turistickým vláčkem.
A za celý týden jsme nepotkali žádné Čechy. Skrblíků ráj.


J
JoJo 09.09.2018 – 04:49

Moře v Římě? Asi nějaká jiná planeta ne?

Odpovědět

a
attaq 09.09.2018 – 06:53

Díky moc za tip. Asi to chce ale vychytat nějakou akci na letenky, neb aktuálně jsou kolem 5k. Mohu ještě poprosit o tip na ten hotel?

Odpovědět

JK
Jiří Kuba 09.09.2018 – 09:26

Já se naopak s krajany v cizině rád setkám. Můžeme si navzájem vyměnit informace a zkušenosti. Vždy když jsem byl na cestách v nouzi, tak mi někdo z Čech vždy pomohl. Nechápu ty jízlivé komentáře v jiných diskuzích a zde už vůbec ne :-(... Všichni ti kteří se neustále sebemrskačsky utrhují na náš národ, by si měli dát ruku na srdce, zamyslet se a až budou na cestách v problému vzpomenout si.

Odpovědět

D
Dejvid 10.09.2018 – 10:53

z Říma jezdí k moři tramvaj, takže je to v podstatě "moře v Římě" ;o) jinak co se týče krajanů, nevadí mi, ale nevyhledávám je. raději se poradím s místními..

Odpovědět

a
anhell 10.09.2018 – 13:47

Hřivnou se na Krymu platilo tak do r.2015. Od té doby se používá okupační rubl.

Odpovědět

A
Ala 10.09.2018 – 20:24

pro anhell: jen tak pro info, Odessa neni Krym, ani nikdy nebyla )) staaale je to Ukraina. Asi na hodinach zemepisu musel nekdo chybet,ze ))

Odpovědět

Michal Pavelka
Michal Pavelka redaktor Skrblíka 11.09.2018 – 15:54

Jen malá doplnění pro ty, co chyběli na zeměpis v těch osudových chvílích. Římské moře - dostupné z centra Říma metrem či jinými způsoby městské dopravy za jízdenku v ceně jednoho pásma. Oděsa skutečně neleží na Krymu, stále patří Ukrajině, takže stále hřivna. Rubl tam na rozdíl od eura moc nezábírá. Místní ale povětšinou mluví pěknou ruštinou, takže nám starším ročníkům doporučuji i kvůli promrskání jazyka.

Odpovědět

J
Jaroslava 13.09.2018 – 20:20

Jezdím vlakem nebo autobusem na Zakarpatskou Ukrajinu - pravda, nemá moře, ale Karpaty a lázničky, nádherná krajina, lidé skvělí

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás