Pavelkovo skrblení 106: Triky Marokánců II.

Michal Pavelka
Publikováno 28. dubna 2018

Díky energetické burze jsem zapomněl na dokončení svých zkušeností s prodejci v Maroku.

Generální rada zní: Nenavazujte zrakový kontakt s někým, kdo nabízí nějakou nemateriální službu. Například cvičenou opici nebo kobru.

Jsem nadšený biolog, takže písečné zmije a kobry mě zaujaly hned, jak jsem vstoupil na náměstí Djemaa El Fna. Než jsem se rozkoukal, měl jsem jednoho hada v ruce, druhého na hlavě a třetí mi přátelsky obtáčel nohu. Berber hned vyzval mou ženu, aby si mě vyfotila.

Slušně jsme poděkovali a chtěli jít dál. Ale ouha, týpek chtěl sto dirhamů.

Samostatnou kapitolou jsou zkameněliny nebo drúzy nerostů. Ne, je opravdu velmi nepravděpodobné, že by v jedné dutině vykrystalizovaly hematit, galenit a červená krevní sůl.

Když ale fake odhalíte, stává se z vás v marockých očích odborník, což znamená, že vás čeká několikaminutové odmítání skutečně výhodného nákupu belemnita.

V horských průsmycích místní prosí, abyste jim nechali cigarety nebo ibalgin, které se tam špatně shánějí. Slibují dárek.

Dárkem je sleva na bezcenný kámen.

Dalším dobrým trikem je cedulka, že šátek stojí deset dirhamů. Když se do něj zakoukáte, prodejce vás přesvědčí, že ten vystavený je jen obyčejná umělotina z Indie, ale že vaší dámě můžete koupit jen ten pravý hedvábný za dirhamů sto.

Když vše ukecáte na osmdesát, zjistíte o dva stánky dále, že ten vámi koupený mají za dvacku. Opatřeného cedulkou s následujícími informacemi: viskóza, Made in India.

Podobné je to s jídlem. Nahaněči před restaurací vám vrazí do ruky jídelní lístek s výhodnou cenou kuskusu. Jen dosednete, strčí před vás pití a nějaký bezcenný předkrm. A jídelní lístek s úplně jinými cenami. A zkuste teď odejít.

To všechno jsem dával a bral jako kolorit. Nejhorší pro mě byl lov marockých kešek. Oni i tuto zálibu západních turistů prokoukli, takže kromě jedné kešky jsem všechny další objevil v nějakém krámku či dílně. A nejhorší je, že když něco hledáte, okamžitě si vás vyhlídnou dva, tři, čtyři mladíci, aby vám s hledáním pomohli. A i když nic nenajdete, očekávají peníze za pomoc.

Time is money.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás