Pavelkovo skrblení 105: Energetická burza podruhé

Michal Pavelka
Publikováno 13. dubna 2018

V jednom z předchozích dílů svého blogu jsem slíbil, že se vrátím k tématu energetické burzy.

Před asi dvěma měsíci jsem se přihlásil do energetické aukce pořádané dTestem. Zčásti kvůli vám, čtenářům. Předevčírem mi přišlo oznámení o jejím výsledku.

Na úvodní stránce dopisu stojí toto: „Aukce úspěšně proběhla 8. března 2018. Jejím vítězem jste se stali vy, čeští spotřebitelé. Nejnižší cenu pro elektřinu nabídl dodavatel Europe Easy Energy a nejnižší cenu pro plyn nabídl dodavatel X Energie. Oba dodavatelé se samozřejmě zavázali dodržet smluvní podmínky výhodné pro spotřebitele, které jsme stanovili předem.“

Součástí emailu je modelová úspora, která vychází z lokality, sazby, loňské spotřeby, typu jističe. Podle propočtu bych ušetřil 1 059 korun. Teda o něco více než průměrná domácnost, která ročně spotřebuje asi 3 200 kWh.

Přiznám se, že přes své skrblictví do toho prozatím nepůjdu. Musel bych hledat smlouvu, zjišťovat, jak ji vypovědět, podepisovat papíry. dTest garantuje cenu jen na rok atd. Zvítězí lenost. Mé uvolněné místo však může zaujmout někdo jiný, kdo se předchozí aukce nezúčastnil a kvůli tisícikoruně je ochoten se v papírech hrabat.

Zdál se mi dnešní článek příliš krátký, tak jsem přece jen do papírů znovu hrábnul a zjistil, že i kdybych se přece jen přihlásil, nebude úspora tak velká, jakou dTest slibuje, protože mi v modelové situaci přiřadili vyšší tarif, než ve skutečnosti mám. O to více mě pobavily vybrané ohlasy spotřebitelů.
„Změna předčila mé očekávání. Úspora je skutečná v mém případě obrovská a jsem velice rád, že šlo najednou řešit elektřinu i plyn.“

„Úspora na elektrické energii činí cca 20 %, což je zajímavé vzhledem k faktu, že moje domácnost elektřinou topí i ohřívá vodu.“


L:
Ladislav :-) 16.04.2018 – 10:34

Jen poznámku.. Lenost se zbytečně nevyplácí a firmy i na tomto staví a regulují tak svou cenovou politiku. Proto jsme my Češi líní se stěhovat za prací, měnit operátory apod. Prostě specifický trh a firmy na tom vydělávají. Osobně jsem se zúčastnil s D-testem energetické aukce na dodavatele elektřiny v domácnosti a vyhrála nabídka od jiné firmy, než mám nyní což je PRE. Já líný nebyl a ikdyž bych ušetřil "jen" 1200 Kč ročně, nabídku jsem přijal. Do dvou týdnu se mi ozvalo PRE ať neodcházím, že nabídku konkurenční firmy nejen dorovná, ale půjdou ještě o 10 procent dolů.. Takže jsem nakonec zůstal u PRE s parádní cenou a stálo mě to dva dopisy a asi hodinku času.. Takže nebuďte líní, brigádu z domu za 1000Kč na hodinu byste taky asi vzali.. Toto není Skrblíkovský přístup :-D

Odpovědět

L
Lochneska 22.04.2018 – 06:27

Letošní výsledek aukce dTestu není pro mě zajímavý, mám mnohem výhodnější cenu a leší podmínky do budoucna, než mi vyšlo v nabídce. Nicméně je pravda, že tyto výhodné ceny mám díky aukci před dvěma lety, kdy jsem chtěla od původních dodavatelů odejít, ale nabídly mi ceny na stejné úrovni a právě lepší podmínky do budoucna, než tehdejší vítěz dTestu, u kterého budoucnost byla velmi nejasná :)

Odpovědět

z
zvirek 22.04.2018 – 07:31

Přesně tak, stejná zkušenost s ČEZ, akorát ti nabídli cenu jen dorovnat, tak jsem šel ke konkurenci. Aukce jsem se zúčastnil již potřetí, ale letos byla nová nabídka naopak o pár stovek dražší, takže změnu neprovedu, ale co si pamatuji, bylo to na chvilku, rozhodně nic složitého, naprostá většina elektronicky doma ze židle a dělám to vlastně z principu. Stejně tak s bankou atd.

Odpovědět

P
Petr 22.04.2018 – 08:19

Od roku 2013 vyuzíváme k získání dodavatele energie nezávislou e-Aukční síň eCENTRE. Od té doby na různé další nabídky nereaguji a hlavně... eCENTRE vše zajistí, hlídají termíny a o všem informují. V případě jakýchkoli podezření či nejasností, reagují, obratem. Nechci dělat reklamu, myslím, že ji ani nepotřebují. Za mě naprostá spokojenost.

Odpovědět

J
Jan 22.04.2018 – 12:28

Dtest byl dobrý v 1. aukci před rokem, teď 2. a 3. aukce o ničem. Najednou jsem zjistil, že nabídka na plyn je dost o ničem. Tak jsem si sehnal pozvánku do Skautské energie, kde to vychází velmi dobře a dle historie tu cenu umí držet stále nízko (ne jako DTest).

Odpovědět

K
Karl 22.04.2018 – 12:37

Zkusmo jsem se účastnil 2 aukcí d´Testu v minulosti. Ani při jedné mi vítězo aukce nebyl schopen zajistit výhodnější dodávky energií(měl jsem plyn od 123.ušetři a elektřinu od Nano Energies - tarif Dobrý skutek). Nyní mám čerstvě pro rok 2018 nasmlován nákup energií u Skautské energie, tak uvidím. Aukce mě nepřesvědčily o "zaručené" výhodnosti dodávek energií, navíc soutěží se p o u z e cen - ale nikdo předem nezná další podmínky vlastní smlouvy o dodávce energií (výhodnost nemusí být JEN o ceně: sankce, poplatky, doba kontraktu/na dobu určitou atd.)...

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás