Pavelkovo skrblení 102: První seznámení s energetickou burzou

Michal Pavelka
Publikováno 2. února 2018

Známe to všichni: ať děláme, co děláme, prodejci všeho možného si naše telefonní číslo seženou a kdykoliv nám zavolají. Z povahy své práce musím telefon zvedat a ne vždy se dá telefonní číslo volaného ověřit v některé z aplikací na odhalování otravných telefonátů.

Většinou mám připravenou nějakou slušnou výmluvu, ale když jsem pěšky na cestě domů, jsem rád, když s někým nezávazně poplkám.

Naposledy mi volali z Energetické kanceláře. A moje vstřícnost byla okamžitě brána jako souhlas ke všemu. Dali mi den na to, abych se rozhodl, jestli se chci zúčastnit obrácené dražby na dodavatele energií.

Následující den se mi ozvala Slovenka se špatnou češtinou, která mi oznamovala, že se u mě doma zastaví kurýr, aby si ofotil mé roční vyúčtování. Cituji naučenou frázi: „Kurýr si od Vás zapůjčí, případně nafotí roční vyúčtování, abychom poté mohli sdělit konkrétní úsporu, a také smlouvu se stávajícím dodavatelem. Smlouva je pro nás důležitá z toho důvodu, že potřebujeme vědět, jestli jste u svého dodavatele vázán do konkrétního data, tedy že máte smlouvu na dobu určitou, nebo jestli nejste vázán do konkrétního data, což by znamenalo, že máte smlouvu na dobu neurčitou.“

Mezi řečí pomluvila dodavatele, který prý většinou kupuje energii o třicet procent levněji oproti mé konečné ceně.

I přes několik dalších telefonátů jsem do akce nešel. Už jsem tu zmínil základní pravidlo správného skrblíka: nikdy nekupujte to, co vám někdo sám od sebe nabízí.

Ale samozřejmě mi možná úspora cca 4 korun tisíc nedala spát. O tom bude příští díl.


T
Theimerova 07.02.2018 – 07:21

Zajimaly by me vase zkusenosti/nazory na DTEST. U nich tez probihaji aukce energii. Myslim predevsim tedy v teto souvislosti. Dekuji Theimerova

Odpovědět

z
zvirek 18.02.2018 – 10:58

Já jsem se akce Dtestu ( pouze pro elektřinu ) zúčastnil před 2 lety, na jejím základě jsem přešel od ČEZ k EEE ( roční zvýhodněná nabídka pouze pro účastníky aukce, odhaduji, že úspora mohla být kolem 3 tisíc - platím 20tisíc za elektřinu/rok ) . Minulý rok jsem se opět zúčastnil, opět vyhrálo EEE, nabídli prodloužení stejné nabídky, opět o rok. V létě sice zdražili, pokusně jsem si dělal srovnání s jinými společnostmi, malinko výhodněji mi vycházelo jen Fonergy, které ale výhodné ceny nabízelo jen do září, poté také zdražili a to už vyjde dráž než EEE. Letos jsem se opět přihlásil do aukce Dtestu. Za to nic nedám a uvidím, která nabídka vyhraje.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás