Jak žít ekologicky: 12 tipů, které šetří přírodu i peníze + 2 exkluzivní slevové kódy

Hana Volencová
Publikováno 16. dubna 2024

Není žádnou novinkou, že bychom se měli chovat k přírodě a naší planetě laskavě. Koneckonců, mnoho dalších míst, kde bychom mohli žít, zatím nemáme. A tak jsme pro vás připravili 12 tipů, jak se chovat o něco víc úsporně a ekologicky, a také přidáváme dva exkluzivní kupony, které by vás mohly na cestě k ekologičtějšímu životu potěšit.

Nemusíte hned měnit všechny své návyky, ale možná najdete nějakou oblast, na kterou byste se mohli ve své domácnosti zaměřit. Ani my ve Skrblíku nejsme stoprocentně eko a zero waste, ale myslíme si, že každý malý krok se počítá, a postupně se ve svém zodpovědném přístupu zlepšujeme. Ono to je totiž mnohdy dost výhodné i finančně.

  1. Úklid: Ekologické čisticí prostředky

    S chemickými čisticími a úklidovými prostředky sice vygruntujete raz dva, obsahují ale mnohdy tenzidy a aktivační přísady, které jsou toxické. Jejich zbytky zůstávají po úklidu ve vzduchu i na povrchu čištěných věcí, mohou se tak dostat do těla a to si s nimi nemusí umět pokaždé poradit. Přes odpady také putují do povrchových i spodních vod, čímž se narušuje přírodní prostředí. Kruh se uzavírá, protože pokud se dostanou do přírody, vrátí se k nám v tekutinách a potravinách, které konzumujeme.

    Můžete tedy začít tím, že místo agresivních chemických čisticích přípravků dáte v některých případech přednost ekologičtější variantě. Spoustu toho zvládne třeba už jen jedlá soda, ocet či kyselina citronová, což jsou suroviny doslova za pár korun. Jedlá soda je vynikající na odstranění pachů i na mastné skvrny, ocet si skvěle poradí s vodním kamenem či běžnou údržbou pračky, společně s jedlou sodou vyčistí odpady, kyselina citronová zvládne i rez.

    Široký sortiment sofistikovanějších přípravků pro ekologický úklid uceleně nabízí e-shop Econea.

  2. Exkluzivní Econea slevový kód pro čtenáře Skrblíka

    Čtenáři Skrblíka mohou využít jedinečný slevový kupon Econea, s nímž se nákup v celkové hodnotě vyšší než 1 500 Kč zlevní o 150 Kč. Sleva se vztahuje na celý sortiment, do něhož patří nejen ekodrogerie a přípravky pro ekologickou domácnost, ale i přírodní kosmetika či doplňky stravy a zdravá výživa. V průběhu objednávky vložte do příslušného pole kód: SKRBLIK.

  3. Mytí nádobí: Ekologické tablety do myčky či saponáty

    Dokonale naplněná myčka nádobí dokáže výborně šetřit vodu. Pokud použijete i ekologický přípravek na mytí nádobí, prospějete přírodě dvakrát. Jestli jste zvyklí na tablety do myčky, zkuste ty od britské firmy Ecozone. Prášek či gel do myčky nabízí zase moravská značka Tierra Verde.

    Pokud žijete sami nebo třeba v dvoučlenné domácnosti, nejspíš myčku nedokážete pravidelně zcela naplnit. Potom může být ekologičtější opláchnout těch pár kousků nádobí ručně. Kromě ekologického prostředku na mytí nádobí si můžete pořídit i silikonové houbičky na nádobí. Na každé straně mají jiný druh štětinek, jsou vhodné i na choulostivé povrchy a neulpívají na nich nečistoty, takže jsou hygienické. Když je navíc sem tam vložíte na 3 minuty do vroucí vody, snadno je sterilizujete. Díky těmto vlastnostem je můžete používat mnohem déle než tradiční houbičky na nádobí. Až doslouží, jsou plně recyklovatelné.

  4. Praní: Ekologický prací prášek nebo prací gel

    Ekologické prací prostředky jsou dnes už stejně pohodlné a účinné jako ty konvenční. Založené bývají na bázi přírodních minerálních látek a rostlinných složek, díky tomu jsou jednak šetrné k vaší pokožce a vašemu zdraví, jednak neškodí přírodě, protože jsou kompletně odbouratelné.

    Čistě rostlinným pracím prostředkem jsou třeba mýdlové ořechy, které se hodí pro praní všech druhů prádla včetně vlny, hedvábí nebo funkčního sportovního oblečení. Mýdlový ořech je plod stromu Sapindus Mukorrosi, který roste v Nepálu a Indii. Jde o obnovitelnou surovinu s přirozeně vysokým obsahem saponinů, která má dezinfekční a protiplísňové účinky. Aroma je neutrální, proto doporučujeme přidat při praní i éterický olej, abyste se neochudili o požitek z voňavého prádla.

  5. Intimní hygiena

    Jednorázové hygienické potřeby tvoří poměrně objemný odpadní materiál, za který navíc každý měsíc utratíte nemalou částku. V dnešní době už existuje široká škála alternativ, které šetří vaši peněženku i přírodu, ale zároveň vůbec neubírají na komfortu. Doporučujeme prozkoumat třeba e-shop Maluna, který se na tento sortiment specializuje.

  6. Přírodní kosmetika

    Používat přírodní kosmetiku a kosmetiku netestovanou na zvířatech je dnes už běžná věc. Chemických látek se do našeho těla dostává dennodenně až až, nemusíme je tam posílat ještě přes kůži.

    Velkým hitem poslední doby je tuhá kosmetika, jejím průkopníkem ve vaší koupelně mohou být tuhé šampony. Díky tomu, že neobsahují vodu, nepotřebují konzervanty, účinné látky jsou koncentrovanější a také nehrozí, že se vám rozlijí třeba při cestování. Přírodu potěší jejich úsporný obal, vaši peněženku zase poměr cena/výkon. Dnes už se vyrábějí i tuhé kondicionéry, odličovače, tělová másla či přípravky na holení.

  7. Exkluzivní Naturalis slevový kód pro čtenáře Skrblíka

    Pro čtenáře Skrblíka jsme vyjednali slevový kupon i pro nákup v e-shopu Superpotraviny Naturalis. Sleva 10 % se vztahuje na celý sortiment, tedy nejen na superpotraviny a skvělé čaje, ale také na přírodní kosmetiku pro tělo i pleť či na ekologické výrobky pro domácnost. Pro uplatnění vložte v průběhu objednávky do příslušného pole kód: SKRBLIK10.

  8. Ekologické kosmetické pomůcky

    Přírodu i vaši peněženku můžete potěšit ještě více, zaměříte-li se i na ekologické kosmetické a hygienické pomůcky.

    Na odlíčení pleti není třeba používat jednorázové tamponky, můžete si k tomu účelu pořídit znovupoužitelné odličovací tampony z biobavlny, které lze po každé použití vyprat a používat opakovaně.

    Pravidelné čištění pleti potom perfektně zajistí konjaková houbička. Ta díky svým vlastnostem nahradí nejen čisticí tamponek, ale i některé přípravky k péči o pleť. Když ji používáte, nepotřebujete čisticí gel, peeling, a pokud nejste nároční, tak dokonce ani krém. Konjak má totiž neutrální pH a je plný minerálů a antioxidantů. Houbička jemně odstraní starou kůži, vyčistí pleť a vyživí ji. K jejímu používání vám stačí jen čistá voda. Vydrží se o vás starat cca 3 měsíce a potom ji můžete zkompostovat.

    Dokonce existují i znovupoužitelné tyčinky do uší. Obvykle se vyrábějí z jemného silikonu a jsou tedy omyvatelné, stačí jen teplá voda a případně mýdlo. Dají se používat i na korekci make-upu. Pořídit si můžete i čistič uší z bukového dřeva, který je prospěšný nejen pro přírodu, ale i pro vaše ouška, protože se ním nedostanete nijak hluboko, a tak čistíte zvukovod přesně tak, jak máte.

    Ani jednorázové žiletky na holení v trendu zero waste neobstojí. Zvažte nějakou ekologičtější variantu. Všemožné varianty holítek a holicích strojků nabízí e-shop Holíme.cz. Můžete se inspirovat.

    Také zkuste příště zvolit ekologický zubní kartáček. Třeba zubní kartáčky BioBrush se vyrábějí z bioplastu vyrobeného ze zbytků při zpracování dřeva a jsou z více než 90 % biologicky rozložitelné. Dodávají se v kompostovatelném obalu.

  9. Kelímek na kávu či termohrnek

    Místo plastových láhví s vodou či jednorázových kelímků na kávu je ekologičtější používat některou ze znovuplnitelných variant. Většina kaváren už vám dnes bez problémů připraví čaj nebo kávu s sebou do vašeho vlastního znovupoužitelného kelímku, často můžete použít vlastní kelímek i v automatech na kávu. Láhve, termosky či termohrnky si můžete vybrat tak, aby odpovídaly vaší osobnosti, v různých designech i velikostech.

    Pokud chcete následovat módní trendy, velkou popularitu zažívá v posledních měsících hlavně značka Stanley. Možná jste zaznamenali šílenství kolem jejich velkého termohrnku Quencher, jenž na první pohled zaujme svým velkým uchem, brčkem, praktickým tvarem, který se dokonale hodí do většiny držáků na pití v autě, a úctyhodným objemem až 1,2 litru. Připravit si do něj můžete horký i studený nápoj, hrnek skvěle udržuje teplotu. Vyroben je ze dvou vrstev nerezové oceli, která je imunní vůči korozi, neovlivňuje chuť nápoje a je neuvěřitelně odolná.

  10. Opakovaně plnitelné kapsle do kávovaru

    Abyste ušetřili, vaříte si dobrou kávu doma, ale používáte k tomu kapslový kávovar? Ajajaj, to s každou uvařenou kávičkou vzniká i zbytečný odpad. Napravit to můžete používáním plnitelných kapslí. Kromě toho, že ušetříte místo v odpadkovém koši, je obrovským benefitem, že si kapsle můžete naplnit opravdu kvalitní a čerstvě namletou kávou. A ta chuť a vůně se potom nedá vůbec srovnat.

    Kávovou sedlinu navíc můžete dále využít. Lógr najde uplatnění nejen na zahrádce, výborně poslouží i při péči o tělo a pleť nebo při úklidu.

  11. Jak neplýtvat jídlem

    Ekologické stravování začíná už u nákupu. Podle webu ZachraňJídlo.cz průměrná česká domácnost vyhodí zhruba 37 kilogramů jídla ročně, což ji přijde na více než 8 000 Kč. Snažte se proto nakupovat jen tolik potravin, kolik sníte. Nedojedený oběd z restaurace či jídelny si klidně odneste ve vlastní krabičce s sebou na odpolední svačinu.

    V supermarketech můžete využít výhodných bedýnek s vyřazenými plodinami, obvykle se jedná o ovoce, zeleninu či bylinky, které nemají ten správný vzhled pro běžný prodej, ale i tak jsou stále vhodné ke konzumaci. Stejně tak můžete k rychlému zpracování zakoupit výrobky, jimž se blíží termín minimální trvanlivosti, a obchod je proto prodává levněji.

    Existuje také mobilní aplikace Nesnězeno, v níž vidíte, které obchody, pekárny, cukrárny, restaurace či bistra z vašeho okolí nabízejí své nesnězené výrobky za výhodnější cenu, aby je nemusely na konci dne vyhazovat.

    Další tipy, jak ušetřit na jídle a zabránit plýtvání potravinami, přinášíme v samostatném článku.

  12. Swap: Oblečení má druhou šanci

    Oblečení, knihy ale i potřeby do domácnosti – to všechno můžete získat výměnou. Uplatní se tak předměty, o které už nemáte zájem, ale přesto jsou ještě v dobrém stavu a stále plní svou funkci. Zkrátka vše, co už vás nebaví, ale přesto je škoda to vyhodit.

    V mnoha městech se pravidelně pořádají organizované swapy, kam donesete to, co už neupotřebíte, a odnést si můžete zase věci, které vás zaujmou. Vstupné na akci bývá symbolické (cca 50 až 200 Kč), za samotné kousky už ale obvykle nic neplatíte. Co si mezi sebou návštěvníci nevymění, to se použije třeba na charitu. Každý swap má svá vlastní pravidla, doporučujeme se s nimi před návštěvou akce vždy seznámit.

  13. Bezobalové nakupování

    Do obchodů už nejspíš vyrážíte vybaveni látkovou nákupní taškou a nabízené igelitky vás nechávají chladnými, svoji snahu o snížení jednorázových obalových materiálů však můžete povznést ještě na vyšší úroveň.

    Ovoce, zelenina či pečivo se dá vkládat do opakovaně použitelných sáčků. Ve specializovaných bezobalových obchodech lze ekologicky nakupovat i další druhy potravin. Nasypou, nalijou a uloží vám je do vašich vlastních nádob, případně do nádob zálohovaných.

    Na stáčené úklidové prostředky, prací prášky či kosmetické přípravky narazíte už i v některých drogistických řetězcích, kde vám k nim poskytnou i opakovaně použitelné obaly. Začít však můžete už jen tím, že si začnete místo kompletně nových výrobků kupovat náhradní náplně, které si doma přelijete do původních obalů. Kromě toho, že díky tomu vyprodukujete o něco méně odpadu, to vyjde i levněji.

  14. Jak šetřit vodou

    V domácnosti se můžete zaměřit také na úsporu vody. Pomůžete tím opět nejen přírodě, ale i peněžence. Část vody ušetří správné používání pračky a myčky, oba přístroje obvykle mají i ekologický režim.

    Do koupelny lze snadno pořídit úspornou sprchovou hlavici nebo šetřič vody, jejichž úkolem je snižovat průtok. Na vodovodní baterii v koupelně nebo kuchyni můžete přidat perlátor, který šetří vodu při ručním mytí nádobí nebo při mytí rukou. Do nádržky od toalety se zase dá namontovat WC stop, který přesně dávkuje množství vody na splachování.

    Pořizovací náklady všech těchto technických vychytávek jsou jsou v řádu nižších stokorun, ale ušetřit vám mohou tisíce, navíc nebudete zbytečně plýtvat životodárnou vodou. Mrkněte taky na našich 82 tipů, jak ušetřit za vodu.

Správné třídění odpadu

Víte, jak třídit odpad, aby to opravdu k něčemu bylo? Váháte, kam patří nápojové kartony, nevíte, jak se zbavit olejů či prošlých léků? Pomůže vám webová stránka a aplikace Kam s ním. Dozvíte se i to, kam můžete odložit stavební či nebezpečný odpad, staré elektrospotřebiče nebo třeba autovrak. Snadno si totiž vyhledáte nejen nejbližší popelnice na tříděný odpad, ale také sběrné dvory, ReUse centra, swapy, charity či autovrakoviště atd.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás