2 tipy, jak uvařit fazole

Lenka Rutteová
Publikováno 2. prosince 2017

Fazole jsou oblíbenou součástí stravy zejména na jih od nás. A je k tomu mnoho dobrých důvodů. Fazole totiž obsahují velké množství nutričně významných látek, díky kterým tělu dodáme spoustu bílkovin, vlákniny a také vitamínů.

Jsou lidé, kteří mají s fazolemi, a celkově s luštěninami, trávící problémy. Ty však jdou minimalizovat vhodným vařením. Když chceme vařit fazole, je potřeba si to naplánovat dopředu a začít tím, že si je namočíme alespoň 12 hodin předem. V tom je první předpoklad úspěchu.

Co byste měli vědět o fazolích, než je začnete vařit

Nejsou fazole jako fazole. Na pultech najdeme nabídku od nejmenších bílých či krémových až po ty největší černé, bílé, černé a fialové. Speciální kategorií jsou mungo fazole, které jako jediné nejsou za syrova jedovaté (a proto se v jiných zemích často označují jako mungo hrách).

Fazole hodně nabobtnají, proto na jednu dospěláckou porci stačí okolo 100 g suchých fazolí. Ale nemusíte se bát uvařit fazolí více, jistě je pak spotřebujete i jinak – na pomazánky, salát apod.

Fazole nikdy při vaření nesolíme, jen přidáváme bylinky, které pomohou zmírnit nadýmací účinky fazolí – takže majoránku, tymián nebo třeba saturejku. Ale na saturejku pozor, má kyselou chuť, takže ji použijeme jen tehdy, když budeme fazole chtít ve výsledku ochutit do kysela.

Nepleťte si fazole a fazolky. Fazole jsou zralá, tvrdá a usušená semínka (plody) z lusků, kdežto fazolky jsou celé nedozrálé lusky s teprve založenými a ještě zcela měkkými fazolemi.

  1. Jak uvařit fazole v hrnci

    Začneme tím, že fazole dopředu namočíme, ideálně den dopředu. Vodu pak slejeme a vaříme fazole ve vodě nové. Do hrnce dáme o hodně více vody než fazolí. A nesolíme. Fazole (ani ostatní luštěniny) by nám totiž po přidání soli do vody nezměkly.

    Jak uvařit fazolePostupně přivedeme fazole k varu, ale hned po prvních dvou až pěti minutách varu vodu opět slejeme. Pak budeme vařit fazole dál, ale ve vodě nové. Fazole vařte pod poklicí, ale tu vždy mějte mírně pootevřenou, aby voda nevzkypěla a nevytekla vám po sporáku.

    Jak dlouho vařit fazole? Na první pohled by se mohlo zdát, že čím větší fazole jsou, tím déle je budete muset vařit. Ale není tomu vždy tak. Některé malé fazole se musejí vařit stejně dlouho jako jejich dvojnásobně velké kolegyně. Je to dáno sílou slupky a složením samotného semínka.

    Takže jak poznáte, jak dlouho budete muset fazole vařit? Bohužel asi jen ochutnáváním a postupnými zkušenostmi s danými odrůdami. Fazole jsou hotové, až jsou celé na skus měkké. Také se začnou půlit a loupat ze slupek.

    S vařením fazolí nespěchejte. Přestože byly namočené, budou potřebovat hodinu i dvě, než budou zcela uvařené (v závislosti na velikosti a odrůdě).

  2. Jak uvařit fazole v tlakovém hrnci

    Jestliže se rozhodnete vařit fazole v tlakovém hrnci, dejte do něj vody asi dva centimetry nad fazole. Hrnec nastavte na nižší tlak. V tomto případě budete vařit 15 – 30 minut. Počítejte ale s tím, že fazole z tlakového hrnce budou nadýmavější.

A co lidé s velmi citlivým trávením?

Pokud chceme servírovat fazole lidem s opravdu citlivým trávením, po uvaření fazole přepasírujeme přes hrubší sítko. Výsledkem sice bude fazolové pyré, ale problémy s nadýmáním opravdu téměř nevzniknou. Nejvíce vlákniny je totiž logicky ve slupkách. A ta nadýmá ze všeho nejvíce.

Proč by měly fazole jíst i lidé, kteří s jejich trávením mají problémy? Alespoň v podobě fazolového pyré a pomazánek si totiž doplní potřebné látky, které jsou obsaženy jen v luštěninách. Rostlinná bílkovina je pro naše tělo velmi potřebná. Nenahradí tu živočišnou, ale vhodně ji doplňuje.

Vzniklé fazolové pyré je výborným základem pro nutričně bohaté pomazánky, stačí přidat trochu tuku. Dochutit je můžete na slano, ovšem i na sladko a zamíchat ty sladké třeba k dušeným jablkům nebo z nich udělat krém na moučník. Možností je opravdu nepřeberné množství.


J
Jana 01.03.2020 – 20:24

Podle amerického lékaře dr. Fuhrmanna jsou fazole nejzdravější ze všech luštěnin. Mají léčivé účinky při cukrovce a vysokém cholesterolu. Jsou všude dostupné a dají se připravit na spoustu způsobů...

Odpovědět

J
Jaroslav 28.10.2020 – 10:57

Je to tady vše velmi pěkně popsané až na jednu a to nejdůležitější informaci. Přibližná informace, jak dlouho vařit fazole. Vím je popsáno ,že mám sledovat a ochutnávat. Ale lepší by bylo napsat například 1hodina nebo 4hodiny nebo dokonce hodin 12?Vím že to už přeháním, ale věřím že mě rozumíte. Děkuji za odpověd.

Odpovědět

J
Jan 02.02.2021 – 19:49

"Takže jak poznáte, jak dlouho budete muset fazole vařit? Bohužel asi jen ochutnáváním a postupnými zkušenostmi s danými odrůdami." Vždyť to nedává smysl. Obojí už je snad známé - lidé už to dávno vyzkoumali tak proč to sem neuvedete? Když píšu článek, měl bych to do něj zjistit. Nehledě na to, že je to nejdůležitější informace vůbec. Snadno jsem našel článek, kde je doba vaření rozepsána po druzích.

Odpovědět

J
Josef 28.02.2021 – 00:39

Vařívám v papíňáku vždycky minimálně 1 hod., ale pořád je to málo. Ještě nikdy se mi nepodařilo fazole rozvařit, tj. aby se loupaly ze slupek.

Odpovědět

DV
Danuše Vlčková 09.08.2023 – 07:43

Dobrý den, výborně popsané👍. Díky D*

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás