Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služeb

Hana Volencová
Publikováno 13. února 2024

Balíček už dávno nemusíte odesílat jen z pošty. Vaši zásilku rády doručí také další přepravní společnosti a mnohdy to vyjde i levněji. Ve většině případů se adresát může těšit z obsahu už druhý den od odeslání. Řada společností zvládne váš balíček dopravit za rozumnou cenu i do zahraničí.

Pokud se vám nechce nikam chodit, objednejte si přepravu z adresy na adresu, všechno vyřídíte online a balík předáte kurýrovi u svých domovních dveří. Máte-li spíš zájem o cenově nejvýhodnější nabídku, využijte k odeslání a doručení síť podacích a výdejních míst vybraného přepravce. Patří mezi ně často i boxy, které lze navštívit nonstop.

Srovnání cen za přepravu zásilek 2024: Kolik stojí poslat balík?

Běžný balíček pošlete nejlevněji prostřednictvím Balíkovny, PPL nebo GLS, parametry zásilek se však liší, takže stejně doporučujeme prozkoumat, která společnost je pro vaše konkrétní požadavky nejvýhodnější.

V ceně poštovného je standardně i základní pojištění obsahu ve výši několika tisíc korun. Za příplatek lze využít také službu dobírky. Soustředili jsme se na ceny pro fyzické osoby, které posílají balíček jen jednou za čas a spíše nemají zájem se nijak registrovat. Jste-li podnikatel nebo třeba provozovatel e-shopu, můžete získat výhodnější podmínky, než o jakých píšeme.

V článku občas uvádíme jako jeden z parametů obvodovou délku, někdy zkráceně obvod. Spočítáte ho vždy následovně: 1× nejdelší rozměr (délka) + 2× druhý rozměr (šířka) + 2× třetí rozměr (výška).

  1. Balíkovna

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebSe službou Balíkovna, kterou provozuje Česká pošta, pošlete zásilku do výdejního místa či boxu, ale také přímo na adresu. U příjemce  je obvykle už druhý den po odeslání. Cena začíná na 65 Kč.

    Balíkovna má více než 7 500 podacích a výdejních míst po celé republice. Zdaleka se nejedná jen o pobočky České pošty, ale i o různé obchody a provozovny služeb. Navíc Balíkovna využívá i síť AlzaBoxů, v nichž je možné balíčky nejen přijímat, ale lze je jejich prostřednictvím i odeslat. Tyto boxy jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

    Co lze posílat a za kolik

    S Balíkovnou můžete vnitrostátně odesílat zásilky o velikosti maximálně 50×50×50 cm, s hmotností do 15 kg a v hodnotě do 50 000 Kč. Registrace není nutná, avšak s účtem Moje Balíkovna ušetříte na každé zásilce 10 Kč oproti uvedeným cenám.

    Balíkovna Maximální rozměry Maximální hmotnost Na výdejní místo Na adresu
    Bez registrace 50×50×50 cm 15 kg 75 Kč 119 Kč
    S registrací 50×50×50 cm 15 kg 65 Kč 109 Kč

    Zásilku můžete za příplatek 19 Kč poslat i na dobírku, peníze pak dostanete na účet do 2 dnů.

    Balíkovna za zásilky automaticky ručí až do výše 50 000 Kč.

    Jak poslat balík přes Balíkovnu

    Na webu Balíkovny si vyberete, zda chcete poslat balíček do výdejny nebo na adresu, vyplníte údaje odesílatele i příjemce, vyberete cílovou Balíkovnu a balíček online zaplatíte. Chcete-li ušetřit, nejprve se zaregistrujte.

    Pokud nemáte tiskárnu, není potřeba nic tisknout, jen máte omezené možnosti. Odeslání balíku, na který nalepíte vytištěný adresní štítek, je totiž umožněno i z libovolného AlzaBoxu. Bez štítku lze balík, který posíláte na adresu, odeslat pouze z Balíkovny na poště. Posíláte-li ho na výdejní místo, lze jej bez štítku podat z libovolné Balíkovny, tedy i z těch poboček, které se nacházejí mimo poštu.

    Poštovné je však nutné vždy zaplatit předem kartou na webu, osobně v Balíkovně to možné není.

  2. Česká pošta: Balík Na poštu a Balík Do ruky

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebKromě Balíkovny Česká pošta umožňuje vnitrostátně poslat ještě tzv. Balík Na poštu a Balík Do ruky.

    Co lze posílat a za kolik

    Se službou Balík Na poštu a Balík Do ruky můžete odesílat balíčky do hmotnosti 31,5 kg. Podle nejdelšího rozměru se dělí na 4 kategorie.

    Velikost balíku Nejdelší strana Balík Na poštu Balík Do ruky
    S do 35 cm 109 Kč 129 Kč
    M do 50 cm 139 Kč 159 Kč
    L do 100 cm 189 Kč 209 Kč
    XL do 200 cm 339 Kč 359 Kč

    Poštovné se platí hotově při podání na poště. Slevu 10 Kč dostanete, jestliže podací data vyplníte elektronicky, případně pokud jste držitelem Zákaznické karty. Obě slevy lze kombinovat, takže můžete na zásilce ušetřit až 20 Kč oproti plné ceně uvedené v tabulce výše.

    Pojištění do 50 000 Kč je v ceně, připojistit se lze až do hodnoty 1 milionu Kč. Za dobírku se připlácí 17 Kč. Výhodou je, že prostřednictvím České pošty lze za příplatek poslat i křehké zboží, řada kurýrních služeb ho totiž z přepravy vylučuje.

    Jak poslat balík s Českou poštou

    Balíček stačí donést na poštu, pokud si však předem sami vyplníte elektronicky podací data, dostanete slevu 10 Kč. Poštovné se platí až při podání na přepážce.

    Další možnosti České pošty

    Máte-li specifické nároky, nabízí Česká pošta také službu Cenný balík, s níž je možné odesílat cennosti v hodnotě až 1 milion Kč, s nejdelší stranou až 240 cm a hmotností do 10 kg. Cena bez slev začíná na 129 Kč.

    Pro drobné zásilky lze využít také službu Doporučený balíček, která je nejekonomičtější variantou od České pošty. Zásilka nesmí být těžší než 2 kg, nejdelší strana nesmí překročit délku 60 cm a součet všech 3 stran nesmí být delší než 90 cm. Obsah je pojištěný do 1 380 Kč. Cena bez slev začíná na 99 Kč.

  3. DPD: Z ruky do ruky

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebS kurýrní službou DPD můžete odesílat balíky z cca 900 podacích míst, řidič si však může za příplatek zásilku vyzvednout i u vás doma. Stejně tak máte možnost ji příjemci poslat jak na výdejní místo, tak přímo na adresu. Neregistrovaným fyzickým osobám je určena služba Z ruky do ruky, s níž malý balíček pošlete od 89 Kč.

    Prostřednictvím DPD je možné balíky posílat i mezinárodně, konkrétně na Slovensko, do Rakouska, Německa, Polska, Belgie, Estonska, Francie, Maďarska, Itálie, Litvy, Lucemburska, Lotyšska, Nizozemska. Cena je potom pochopitelně vyšší než při posílání v tuzemsku, konkrétní podmínky zjistíte v ceníku na webu DPD.

    Co lze posílat a za kolik

    Kurýrní služba DPD Z ruky do ruky rozlišuje několik typů zásilek a podle toho se mění i cena:

    Typ balíku Maximální rozměry Maximální hmotnost Na výdejní místo Na adresu
    Balík S 60×40×15 cm 3 kg 89 Kč 129 Kč
    Balík M 60×40×35 cm 6 kg 109 Kč 149 Kč
    Balík L 67×40×54 cm 15 kg 149 Kč 189 Kč
    Balík XL obvod do 300 cm 31,5 kg 359 Kč 399 Kč

    Při odeslání z pobočky nebo boxu jsou uvedené ceny konečné, za příplatek 40 Kč si můžete objednat kurýra, který u vás balíček vyzvedne. Přiobjednat si můžete i dobírku, cena se spočítá v posledním kroku objednávky.

    Pojištění do 50 000 Kč je v ceně dopravy.

    Jak poslat balík s DPD

    V online formuláři si vyberete zemi doručení a velikost balíku, zvolíte způsob předání a doručení, vyplníte údaje o odesílateli a adresátovi a zaplatíte kartou.

    Přepravní štítek vám vytisknou na podacím místě. Doručení proběhne následující pracovní den. Příjemce si případně může snadno změnit adresu i termín, vše zvládne online.

  4. GLS: e-Balík

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebGLS nabízí soukromým odesílatelům službu e-Balík, lze ji využívat bez stahování aplikace či povinné registrace. Zásilku můžete předat v GLS Parcel Shopu, ale je možné objednat si i svoz z jakékoli adresy. Stejně tak může balík příjemci přijít na výdejní místo i přímo domů. Cena za odeslání balíčku začíná na 69 Kč.

    Balíky lze s GLS posílat nejen po České republice, ale i do států Evropské unie. Cena se potom liší podle toho, do které zóny EU balíček posíláte, nejlevněji to jde na Slovensko a do Polska.

    Co lze posílat a za kolik

    Balík nesmí přesáhnout následující rozměry: délka 200 cm, šířka 80 cm a výška 60 cm, navíc obvodová délka nesmí být větší než 300 cm. U balíků nad 10 kg váhy a 100 cm délky je nutné objednat svoz kurýrem.

    Sami si vyberete, který parametr využijete pro zařazení balíku do příslušné cenové kategorie – zda to bude podle jeho velikosti, nebo podle jeho hmotnosti. Posílání s GLS se vám tedy může vyplatit, pokud posíláte malý těžký balíček, nebo naopak velký lehký balík. Cena závisí kromě kategorie zásilky také na tom, zda ji posíláte do výdejního místa, nebo putuje přímo na adresu.

    Typ balíku Součet stran Hmotnost Na výdejní místo Na adresu
    Kategorie S do 35 cm do 3 kg 69 Kč 94 Kč
    Kategorie M do 50 cm do 10 kg 109 Kč 134 Kč
    Kategorie L do 80 cm do 20 kg nelze 183 Kč
    Kategorie XL do 300 cm do 31,5 kg nelze 248 Kč

    Příplatek za vyzvednutí kurýrem na adrese odesílatele je 60 Kč. Za dobírku, která může činit maximálně 60 000 Kč, se platí poplatek 45 Kč.

    Každý balíček je automaticky pojištěný na 6 000 Kč, připojistit až na hodnotu 20 000 Kč ho můžete za 50 Kč.

    Jak poslat balík s GLS

    Vše vyřídíte přes online formulář, kde si objednáte přepravu a případně další doplňkové služby. Výslednou částku rovnou zaplatíte kartou.

    Pokud chcete balíček odeslat z podacího místa nebo boxu, je potřeba vytisknout a nalepit na zásilku adresní štítek, který vám systém vygeneruje. Budete-li balík předávat kurýrovi, adresní štítek tisknout nemusíte.

  5. PPL: Balík pro Tebe

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebPro nepravidelné soukromé posílání nabízí PPL službu Balík pro Tebe. Zásilku můžete nasměrovat jak do výdejního místa, tak přímo na adresu příjemce. Síť Parcelshopů i Parcelboxů je vybudovaná po celé České republice, zaslání na některé z těchto výdejních míst vyjde už na 65 Kč. Posílat s PPL lze i do zahraničí.

    Co lze posílat a za kolik

    S PPL můžete odesílat balíky do hmotnosti 31,5 kg a hodnoty 5 000 Kč. Podle rozměrů se pak rozlišuje několik kategorií zásilek:

    Kategorie balíku Maximální rozměry Na výdejní místo Na adresu
    Malá 30×30×30 cm 65 Kč 99 Kč
    Střední 60×40×30 cm 69 Kč 119 Kč
    Velká 100×50×50 cm 119 Kč 159 Kč

    Za vyzvednutí balíčku na adrese odesílatele se připlácí 60 Kč. Dobírka stojí 19 Kč, do 3 pracovních dnů od předání pak dostanete peníze na účet.

    Každá zásilka poslaná přes službu Balík pro Tebe je automaticky pojištěna až do hodnoty 5 000 Kč. Pro vnitrostátní i mezinárodní přepravu platí stejná výše pojistného a tuto hodnotu nelze nijak navýšit, pokud nejste smluvní zákazník PPL.

    Jak poslat balík s PPL

    Nově můžete posílat balíky i bez tisku přepravního štítku. Pokud nemáte tiskárnu, v online formuláři zvolte možnost Bez etikety, k zaplacené zásilce pak získáte PIN a QR kód. Můžete však zvolit i starou možnost S etiketou.

    Vyplňte formulář včetně způsobu podání zásilky a uhraďte službu platební kartou. Zásilku můžete nechat vyzvednout na své adrese nebo ji odeslat prostřednictvím některého z PPL Parcelboxů či PPL Parcelshopů.

  6. Zásilkovna: Mezi námi

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebZásilkovna pro posílání balíčků mezi fyzickými osobami nabízí službu Mezi námi. Nevýhodou je, že oproti ostatním poskytovatelům je k tomu potřeba nainstalovat mobilní aplikaci.

    Po celé České republice má Zásilkovna přes 9 000 podacích a výdejních míst a téměř 4 000 Z-BOXů. Kromě ČR lze prostřednictvím služby Mezi námi posílat balíky i na Slovensko, do Maďarska a Rumunska.

    Co lze posílat a kolik to stojí

    Posílat lze zásilky s hmotností do 15 kg a s nejdelší stranou do 120 cm. Minimální rozměry balíčku, který lze Zásilkovnou převážet, je 10×7×1 cm.

    Typ zásilky Hmotnost Nejdelší strana Součet 3 stran Na výdejní místo Na adresu
    Standardní do 5 kg do 50 cm do 120 cm 79 Kč 109 Kč
    Nadrozměrná do 15 kg do 120 cm do 150 cm 139 Kč 159 Kč

    Za dobírku v hodnotě maximálně 5 000 Kč se připlácí 23 Kč, peníze vám na účet dorazí do 10 pracovních dnů.

    Zásilka mířící do výdejního místa je automaticky pojištěna na 300 Kč, předměty v hodnotě od 300 do 5 000 Kč lze pojistit za 50 haléřů za každých započatých 100 Kč. Zásilka, která putuje na adresu, je automaticky pojištěna na 5 000 Kč.

    Jak poslat balík se Zásilkovnou

    Pokud chcete poslat balík prostřednictvím Zásilkovny, je třeba si stáhnout a nainstalovat mobilní aplikaci. Potom už vše vyřešíte přímo v ní. Vyplníte objednávku a zaplatíte ji online kartou.

    Tiskárna není potřeba, na podacím místě jen sdělíte heslo z aplikace. Štítek na zásilku nalepí pracovník podacího místa.

Další možnosti poslání balíku

Pokud se vám nelíbí ani jedna ze Skrblíkových oblíbených možností, přidáváme ještě něco navíc. Níže najdete služby, které vám dokážou na základě zadaných parametrů vygenerovat více možností přepravy nebo vybrat tu nejvýhodnější nabídku, také přikládáme tipy na přepravce nestandardních nebo nadrozměrných zásilek.

  1. BalíkServis.cz

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebBalíkServis.cz je služba, jejímž prostřednictvím pošlete zásilku z adresy na adresu po České republice i v Evropské unii. Přepravovat lze i nadrozměrné balíky, maximální rozměry mohou být až 200×200×300 cm, v rámci ČR se dostanou k příjemci už druhý den.

    Služba spolupracuje s více dopravci (PPL, GLS, DPD, GBzásilky), máte tedy možnost si po zadání parametrů vybrat, který vám nejlépe vyhovuje, ať už podle ceny, nebo podle poskytovaných doplňkových služeb. Zaplatit za přepravu lze převodem nebo přes PayU. V ceně je automaticky pojistné do výše 6 000 Kč.

  2. ChytrýBalík.cz

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebChytrýBalík.cz spolupracuje se dvěma dopravci, kterými jsou GLS a DPD. Zásilky lze posílat po ČR i po Evropě. Posílají se z adresy na adresu a není potřeba tisknout štítek, ten doveze objednaný kurýr.

    Zákazníkům se po zadání parametrů balíku zobrazí nejvýhodnější varianta přepravy. Prostřednictvím GLS pošlete zásilky s hmotností až 40 kg, nejdelší stranou dlouhou 200 cm a obvodem maximálně 300 cm. DPD umožňuje přepravu do 50 kg, nejdelší strana může měřit maximálně 175 cm a obvod 300 cm. U zásilek posílaných do zahraničí nesmí hmotnost ani u jednoho dopravce překročit 31,5 kg.

    Poštovné je možné uhradit platební kartou nebo bankovním převodem. Ceny začínají na 132 Kč. Pojištění do 6 000 Kč je v základní ceně služby. Za dobírku se připlácí 35 Kč, vyplacena je do 7 dnů po doručení zásilky.

  3. Posíláme.cz

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebSlužba Posíláme.cz funguje pro přepravu balíků z adresy na adresu. Všechny zásilky, jejichž dopravu objednáte do 17:30 hodin, kurýr vyzvedne následující pracovní den a druhý den je doručí.

    Hmotnost zásilky je limitována 40 kg, nejdelší strana může mít maximálně 200 cm a obvodová délka musí být kratší než 300 cm.

    Poštovné začíná na 117 Kč, cena se zvyšuje podle hmotnosti, snadno si ji vypočítáte v online formuláři. Za dobírku se připlácí 30 Kč, peníze obdržíte na účet do 7 dní od doručení balíku. Pojištění do hodnoty 6 000 Kč je v základní ceně doručení.

  4. TOPTRANS

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebTOPTRANS je vhodným přepravcem pro nestandardní či nadrozměrné zásilky. Po České republice a Slovensku převeze totiž téměř cokoli. Společnost je schopná zabezpečit i mezinárodní přepravu po celém světě.

    Cena záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na vzdálenosti, velikosti a rozměrech zásilky. Balík je automaticky pojištěn na 1 milion Kč.

  5. ÚspornýBalík.cz

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebSlužba ÚspornýBalík.cz nabízí přepravu prostřednictvím WE|DO a DPD nejen po České republice, ale i do států Evropské unie. Zásilky lze posílat z adresy na adresu, můžete však využít i podací a výdejní místa DPD Pickup, díky tomu vyjde přeprava levněji.

    Balík o hmotnosti do 20 kg pošlete z adresy na adresu za jednotnou cenu 139 Kč, na výdejní místo za 99 Kč. Za zásilky těžší než 20 kg se připlácí 90 Kč, maximální hmotnost je 40 kg. Při posílání na adresu zvládne DPD balíky s nejdelší stranou do 175 cm a WE|DO do 150 cm, obvod nesmí v obou případech překročit 300 cm. Využíváte-li podací a výdejní místa, nejdelší strana může mít 100 cm, obvod 250 cm a hmotnost nesmí být vyšší než 20 kg.

    Příplatek za dobírku je 30 Kč plus 0,5 % z výše dobírky, na účet pak vybraná částka přijde do 5 pracovních dnů. V základní ceně přepravy je pojištění do 6 000 Kč, zásilku je možné připojistit i na vyšší hodnotu. Platíte dopředu kartou nebo rychlým bankovním převodem.

  6. Zaslat.cz

    Jak nejlevněji poslat balík 2024: Srovnání cen poštovného i poskytovaných služebSlužba Zaslat.cz je vhodná pro nadrozměrné nebo expresní zásilky. Máte možnost vybrat si ze širokého spektra dopravců, kterými jsou Balíkovna, DPD, FedEx, GLS, Liftago, PPL, TOPTRANS, UPS či WE|DO. Balík jejich prostřednictvím dokážete poslat až do 187 zemí světa, putovat může z adresy na adresu nebo lze využít síť podacích a výdejních míst.

    Do online formuláře zadáte parametry zásilky a další údaje, následně se vám vygenerují možnosti přepravy se všemi potřebnými informacemi (jak zabalit, zda tisknout štítek, datum doručení apod.) a výpočtem ceny. Sami si vyberete, co vám nejlépe vyhovuje.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás