Virtuální karty pro bezpečné platby na internetu: Kdo je nabízí a jaké jsou jejich výhody

Redakce
Publikováno 9. dubna 2021

Ochránit platební kartu před zneužitím při placení na internetu není příliš složité. V internetovém bankovnictví stačí povolit online platby pouze na dobu potřebnou k provedení nákupu. Problém je, že zapnutí a vypnutí plateb vyžaduje hned několik úkonů navíc a je třeba na ně neustále myslet. Mnohem jednodušší řešení nabízí virtuální platební karty.​

Co je virtuální karta

Virtuální karta je speciální karta určená k platbám na internetu. Je bezpečnější, rychlejší a existuje pouze v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Dá se okamžitě vytvořit i zrušit, což se vyplatí zejména při nákupech v neprověřených e-shopech nebo například u registrace k internetovým službám, u kterých je vyžadováno zadání platební karty. S virtuální kartou se dá snadno předejít neoprávněně strženým platbám.

Kartu lze nahrát do aplikací pro mobilní placení (Apple Pay, Google Pay, Fitbit nebo Garmin Pay), díky tomu je možné s virtuální kartou platit u platebního terminálu v kamenných obchodech. V bezkontaktních bankomatech je tímto způsobem možné vybírat hotovost.

Dříve byly virtuální karty dostupné pouze u fintechů Revolut nebo Twisto, nyní je začínají nabízet i některé české banky. V současné době virtuální karty nabízí Banka Creditas, Česká spořitelna a Komerční banka. ČSOB virtuální kartu chystá zařadit do produktové nabídky v první polovině tohoto roku.

Přehled virtuálních karet

Revolut: Jednorázové virtuální karty

U Revolutu si lze v rámci bezplatného účtu Standard vygenerovat virtuální platební kartu, která se dá po platbě uzamknout. Placené účty Premium a Metal tuto službu rozšiřují, nabízí možnost jednorázových karet. Jakmile se takovou kartou zaplatí, karta automaticky zanikne.

Česká spořitelna: Virtuální George karta

Klienti České spořitelny si mohou nově v internetovém bankovnictví George zřídit virtuální kartu. Kartu jsme zkusili vygenerovat, celý proces netrval déle než jednu minutu. V bankovnictví stačí přejít do sekce „Obchod“ a kliknout na Virtuální George kartu. Vedení i založení karty je zdarma. Kartu je možné používat jednorázově pro jakoukoli transakci na internetu, snadno ji lze zrušit a následně založit novou.

Banka Creditas: Mastercard Virtual

Banka Creditas nabízí virtuální kartu Mastercard Virtual už od roku 2017. Zřízení a vedení karty je zdarma. Virtuální kartu je možné po aktivaci v internetovém bankovnictví začít okamžitě používat.

Twisto: Virtuální karta k bezplatnému tarifu Online

Twisto nabízí v současné době tři různé tarify a ke všem poskytuje virtuální kartu. Zdarma je pouze tarif Online, ve kterém je možné nejen zřídit virtuální kartu, ale také odložit platbu a doplatit ji v rámci vyúčtování. Placené tarify Standard a Premium nabízí navíc možnost přidat kartu do Apple Pay a Google Pay.

Komerční banka: Virtuální karta e–Card za 65 Kč ročně

Komerční banka do 1. dubna 2021 nabízela virtuální kartu pod názvem e-Card za 65 Kč ročně, v současné době Komerční banka žádnou jinou virtuální kartu nenabízí.

Výhody virtuální karty

  • Nečeká se na vydání a doručení jako v případě klasických plastových karet, virtuální karta je v mobilním nebo internetovém bankovnictví k dispozici do několika minut.
  • Virtuální kartu je možné po každé transakci zrušit a před dalším nákupem vygenerovat novou. Toho lze využít zejména při nákupech v neověřených e-shopech nebo při registraci ke zkušební verzi aplikací a internetových služeb jako je Netflix, Spotify, HBO GO a další.
  • Prostřednictvím aplikací Google Pay nebo Apple Pay se dá virtuální kartou platit u platebních terminálů v kamenných obchodech a vybírat hotovost u bezkontaktních bankomatů.

L
Lenka 14.04.2021 – 08:36

e-Card od Komerční banky není od 1.4.21 v aktivní nabídce

Odpovědět

PZ
Petr Zenkl 14.04.2021 – 10:00

Tento víkend jsem nakupoval v jednom českém e-shopu a chtěl jsem zaplatit jednorázovou virtuální kartou Revolut (MasterCard). Platební brána provozovaná společností Comgate však platbu nepřijala, a to dvakrát po sobě. Posléze jsem toutéž kartou bez problémů zaplatil účet za mobil (platební brána ČSOB). Když jsem Comgate kontaktoval se žádostí o vysvětlení, tvrdili mi, že nezpracovávají platby kartami vydanými mimo EU a že má jednorázová virtuální karta je prý vydána na Ukrajině. I kdyby tomu tak bylo, nevidím důvod, proč platbu nepřijímat, zvláště když jiné české subjekty s ní problém nemají. Nicméně je třeba s podobným zádrhelem počítat, v minulosti jsem zažil podobné potíže s placením virtuální kartou Revolut přes GoPay.

Odpovědět

Lenka Chládková
Lenka Chládková redaktor Skrblíka 14.04.2021 – 11:10

Děkujeme za upozornění, opraveno :-)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás