Jak nastavit jas monitoru

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak nastavit jas monitoru

    Jak nastavit jas monitoru klávesovou zkratkou

    Rozjasnit nebo naopak ztmavit obrazovku pomocí klávesnice je asi nejjednodušší, nejpohodlnější a nejrychlejší způsob, jak jas upravit. Možnost úpravy najdete v horní řadě kláves (F1 – F12) – konkrétní umístění se může lišit. Tu správnou klávesu poznáte většinou poměrně jednoduše – piktogramy na klávesnici jsou dělány tak, aby byly snadno rozpoznatelné, a tlačítko pro úpravu jasu většinou vypadá jako sluníčko – někdy může být ohraničeno obdélníkem (znázorňujícím monitor), někdy může být jen jeho horní polovina, a vypadá tak, jako by vycházelo.

    Tlačítka jsou vždy dvě – jedno pro snížení a druhé pro zvýšení jasu. Opět je lze snadno rozeznat, to na zvýšení jasu bývá větší, nebo “svítí” vice. I kdybyste se však spletli, nic se neděje – druhou klávesou vše snadno napravíte.

    Jak nastavit jas monitoru

    Je nutné mít na paměti, že nastavení pomocí kláves F1 – F12 se vždy používá zároveň s klávesou FN, kterou najdete na klávesnici vlevo dole – někde mezi mezerníkem (dlouhá podlouhlá klávesa) a tlačítky CTRL nebo SHIFT.

    Vždy je tedy potřeba stisknout klávesu Fn a poté odpovídající klávesu F1 – F12.

    Jak nastavit jas monitoru
  2. Jak nastavit jas monitoru přímo na monitoru

    Pokud pracujete na stolním PC a máte externí monitor, úpravu jasu lze udělat i přímo na něm – “sluníčková” tlačítka jsou většinou umístěná na boční, nebo na spodní straně monitoru.

  3. Jak nastavit jas monitoru přes nastavení

    Z nějakého důvodu může být potřeba nastavení provést přes počítač, třeba pokud potřebné klávesy nefungují. Je to sice postup složitější, ale určitě ne nesnadný – postup si ukážeme v nejrozšířenějším OS – Windows.

    Návodné obrázky jsou z verze Windows 10, u starších se mohou ikony trochu lišit, ale postup je stejný. Pokud nevíte, kterou verzi používáte, přečtěte si nás návod Jak zjistit verzi Windows.

    Nejprve klikněte na ikonku Start, nebo obrázek s okny OS Windows:

    Jak nastavit jas monitoru

    Poté si v možnostech najděte “nastavení” a klikněte na něj:

    Jak nastavit jas monitoru

    Případně můžete po kliknutí na Start ihned začít psát slovo “nastavení” přímo z klávesnice (není nikam potřeba klikat, prostě začnete psát):

    Jak nastavit jas monitoru

    V nastavení pak klikněte na “systém”:

    Jak nastavit jas monitoru

    Případně opět jen napište “obrazovka” do vyhledávacího pole a stiskněte enter:

    Jak nastavit jas monitoru

    No a zde již poměrně intuitivně, posuvníkem, upravíte jas:

    Jak nastavit jas monitoru
  4. Tip na závěr č. 1 – automatický jas

    Některé operační systémy umožňují zvolit “automatický”, nebo “dynamický” jas – můžete zkusit tuto volbu zapnout a zjistit, zda Vám vyhovuje. V podstatě se jedná o to, že jas monitoru se automaticky (sám) mění podle okolních světelných podmínek – vesměs je tato možnost vázaná na přítomnost čidla, které zjišťuje množství okolního světla.

    Pokud Vám automatické nastavení v danou chvíli nevyhovuje, můžete většinou jas v kterémkoliv okamžiku doupravit ručně. Tato volba se dá kdykoliv vypnout a opravdu ne každému vyhovuje, takže ideální je určitě vyzkoušet a poté se rozhodnout.

  5. Tip na závěr č. 2 – noční režim

    Další možností, spojenou s nastavením jasu obrazovky je tzv. “Noční osvětlení”, nebo taky “Noční režim”. Tady nejde o úpravu jasu jako takového, ale o skladbu barevného spektra světla, které z monitoru přijímáme.

    Je prokázáno, že bychom večer, cca 1-2 hodiny před spaním, měli eliminovat tzv. modré světlo (které omezuje tvorbu hormonu zvaného melatonin, který ovlivňuje kvalitu spánku).

    Na toto nastavení je trochu obtížnější si zvyknout (obrazovka má jakoby červený filtr), ale určitě to za zkoušku stojí. Čas, kdy se obrazovka začne zbarvovat dočervena, by měl každý volit podle svého denního režimu – ideální je zapnout jej 90 minut před spaním.

    Jak nastavit jas monitoru

    Nastavení pak může vypadat třeba takto – pokud je na Vás červené barvy moc, můžete si na ní úpravou teploty barev zvykat postupně:

    Jak nastavit jas monitoru

    Pokud toho nastavení ve svém počítači nenajdete, a přesto byste to chtěli vyzkoušet, nezoufejte, existuje mnoho nástrojů, které to zvládnou – vyzkoušet můžete např. program f.lux.

    Při stahování programů (a vůbec čehokoliv) z internetu, byste si měli být jistí, že máte počítač dostatečně chráněn před viry. Pokud byste o tomto tématu chtěli vědět více, můžete si přečíst naše srovnání nejlepších placených i bezplatných antivirových programů.


M
Michal 20.04.2020 – 21:57

Dobrý den, děkuji, že sesnažíte vzdělávat "IT začátečníky". Mě by prosím zajímalo, zda máte nějaký návod, jak zapnout noční režim u externího displeje. Ideálně synchroně s integrovaným displejem.

Odpovědět

PN
Pavla Nováková 22.02.2021 – 08:59

Dobrý den, nejsem moc zběhlá s pc věcmi. Nějakým záhadným způsobem mi zmizela funkce jasu. Tu jsem ještě záhadnějším způsobek nalezla a posouvat mi to jde, ale jas zůstává neměnný. Co s tím můžu judělat? Děkuji Nováková

Odpovědět

M
Markéta 23.02.2021 – 21:13

Dobrý den, u nastavování jasu u notebooku mi při ztlumování jasu a následném zvyšování na 100 % zhasl úplně monitor. Mám nastavený i druhý monitor, takže se do notebooku dostanu, ale nejde už mi rozsvítit původní monitor přímo na notebooku. Co s tím? děkuji

Odpovědět

B
Bohuslav 18.01.2022 – 17:42

na monitoru Benq mě nejde stánout jas,děkuji za rady

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma jak nastavit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás