Jak vytvořit ptačí budku

Zdeňka Kolářová
Publikováno 1. října 2023
  1. Jak vytvořit ptačí budku

    Jak vyrobit ptačí budku ze dřeva

    Důležité je si před výrobou budky dobře rozmyslet pro jakého ptáka budku sestavujete a podle doporučení České ornitologické společnosti zvolit správnou velikost budky se správně velkým vletovým otvorem.

    Druh dřeva byste měli volit takové, které má vysokou odolnost a trvanlivost a z vnější strany jej opatřit ochranným, ale nezávadným nátěrem. Prkna volíme alespoň 2 cm tlustá a nejlépe již vyschlá.

    Mladí ptáčci ocení, pokud vnitřek budky necháte drsný, aby se jim po něm lépe šplhalo a dostali se snáze ke vletovému otvoru. Spodek (dno) ptačí budky doporučujeme vložit mezi boční stěny a nepřibíjet zespodu, odkud pak rádo odpadává.

    Budku vždy vyrábíme otevíratelnou, aby ji bylo možno bez problémů čistit. Střechu budky můžeme pokrýt nepropustnou krytinou nebo opatřit impregnačním nátěrem. Budku rovnou doma přibijte na vhodnou závěsnou lištu.

  2. Druhy ptačích budek

    Budky lze podle velikosti vletového otvoru a podle velikosti vnitřní dutiny rozdělit na budky pro malé sýkorky například modřinku (vletový otvor 27-28mm), pro velké sýkorky např. koňadru (33-34 mm), dále pro lejska, brhlíka apod. Jde o oválný otvor (30×50 mm).

    Další typ je pro špačka (dále i brhlík, rehek aj.) s otvorem 45 až 50 mm, dále pro kavku, dudka či žlunu otvor 60-70 mm a největší ptačí budky jsou pro holuba doupňáka 80-120mm a hloubkou dutiny min. 40 cm.

  3. Ptačí budka na balkon

    Pokud bydlíte v panelovém domě a nemáte možnost umístit budku na svou vlastní zahradu, můžete zkusit umístit ptačí budku na balkonové zábradlí a třeba budete mít štěstí a nějaký ptáček se u vás na balkoně usídlí.

  4. Kam a kdy umístit ptačí budku

    Nejlepší období pro vyvěšení budky je podzim, aby budka do jara získala patinu a splynula s okolím.

    Budku upevňujeme na strom pomocí drátu nebo závěsné lišty, kdy je nutno pečlivě dbát na bezpečnost a trvanlivost připevnění.

    Budky vyvěšujeme do míst, kde je nedostatek přirozených dutin ve stromech – v parcích, zahradách, mladých stromořadích, podél lesních průseků apod.

    Budky vyvěšujeme přibližně 15 až 20 m od sebe. Vletový otvor v ideálním případě umísťujeme orientací na jih nebo jihovýchod. Budku umísťujeme tak, aby nebyla kořistí predátorů (kočky, kuny apod.) a aby nebyla v místech, kde se aplikují pesticidy.

    V blízkém dosahu by neměla být vhodná větev kudy se predátor jednoduše dostane do vletového otvoru, můžeme umístit límec kolem vletového otvoru a nedoporučuje se dávat na budky bidélka.

  5. Údržba ptačí budky

    Výrobou a vyvěšením by vaše práce neměla končit. Sice jste pomohli ptákům, ale nezbytnou součástí je budky pravidelně udržovat. Po hnízdící sezoně nejlépe na konci léta byste měli všechny budky obejít a zkontrolovat jejich stav.

    Je nutné je vyčistit a opravit technický stav budky. Ptáci mohou v zimě budky využívat jako nocoviště.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma dílna


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás