Jak využít žaludy

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít žaludy

    Jak si vyrobit vastního dubánka?

    Postavičku dubánka znají snad všechny děti. Pokud jim pomůžete s výrobou jejich vlastního, určitě jim to udělá velkou radost a strávíte příjemné odpoledne společným tvořením. Na výrobu dubánků si nachystejte:

    žaludy různých velikostí a tvarů
    klacíky na ruce a nohy, pokud nemáte, použijte špejle nebo párátka
    tavnou pistoli na lepení (dobře funguje i lepidlo na dřevo)
    ostrý nůž a podložku
    permanentní fixy na dokreslení obličejíčků
    ostrý předmět na vyvrtání dírek do žaludů (stačí malé nůžky s tenkou špičkou)

    Vybereme si kulatější žalud na hlavičku a pomocí tavné pistole a drobných čepiček vytvoříme dubánkovi očka. Obličej můžeme nakreslit i fixou. Do spodní části vyvrtáme otvor.

    Na tělíčko použijeme naopak větší a podlouhlejší žalud a vyvrtáme do něj otvor pro připojení hlavičky a otvory v místech pro ruce a nohy. Čepičku buď odstraníme, nebo bude tvořit kalhotky.

    Pokud jsou žaludy už starší a jejich čepičky začnou upadávat, zkuste je přilepit tavnou pistolí.

    V dalším kroku si nachystáme boty. Najdeme si menší žalud, odstraníme čepičku a podélně jej rozkrojíme. Vyvrtáme otvory pro spojení s nožkami.

    Teď už jen zbývá celého dubánka poskládat. Nachystáme si vhodné klacíky nebo špejle, nařežeme je na potřebnou délku a zasuneme do předvrtaných otvorů. Pro jejich upevnění můžeme požít i tavnou pistoli.

  2. Čím ozdobit žaludy?

    Jestli si chceme vyrobit dekoraci, která bude barevně ladit s naším interiérem, můžeme žaludy jednoduše nabarvit. Například pro podtržení sváteční atmosféry je můžeme celé nastříkat stříbrnou nebo zlatou barvou ve spreji.

    Pěkný výsledný efekt dosáhneme také tím, že čepičku opatrně sundáme, nabarvíme pouze žalud a čepičku zpátky přilepíme tavnou pistolí nebo lepidlem. Před tím, než budeme čepičku vracet, můžeme do ní navrtat otvory. Navléknutím provázku nebo tenké mašličky vytvoříme závěs, za který žaludy můžeme pověsit.

    Pro barvení žaludů můžeme použít například laky na nehty. Mají výrazné barvy a určitě náš domov rozsvítí. Nevýhodou je jejich vysoký lesk. Další variantou jsou například akrylové barvy nebo různá lepidla s flitry. Při natírání si můžeme pomoci tím, že uděláme do žaludu otvor a napíchneme jej na párátko. Bude se nám dobře držet a po natření jej můžeme zapíchnout třeba do květináče a nechat uschnout.

    Pro dekoraci můžeme použít celé žaludy, ale také jen jejich kloboučky. Nebo naopak žaludy bez kloboučků. A nabarvit můžeme jejich libovolnou část.

    Zajímavou dekoraci získáme i tím, když do kloboučků vlepíme místo žaludů například cvrnkací kuličky, velké korálky nebo rolničky, které zakoupíte ve všech výtvarných potřebách a dobře zásobených textilních galanteriích.

  3. Jak vyrobit dekorace z žaludů?

    Ať už se rozhodnete použít přírodní žaludy nebo si je nabarvíte, možností jejich využití k dekoraci je spousta. Několik zajímavých tipů vám ukážeme.

    Žaludy můžeme využít pro výrobu dekorativního svícnu. Stačí je naaranžovat do misky nebo na podnos a doprostřed umístit svíčku. Vhodný je například i košík nebo větší sklenice. Můžeme je doplnit šiškami, kousky kůry, větvičkami chvojí nebo jiným přírodním materiálem.

    A pokud se rozhodnete vyrobit si i vlastní svíčku, poradíme vám jak na to v našem článku Jak vyrobit svíčku.

    Velice dobře bude vypadat i věneček ze žaludů. Za tím účelem si pořídíme polystyrenový věnec a za pomoci tavné pistole na něj nalepíme žaludy hustě vedle sebe tak, aby původní věnec neprosvítal. Můžeme použít celé žaludy, ale dobře budou vypadat i samotné čepičky. Ať už přírodní nebo nabarvené. Na závěr doplníme stuhou a zavěsíme. Pro vánoční výzdobu se bude nejlépe hodit věnec z žaludů nastříkaných stříbrnou nebo zlatou barvou.

    Další typy na výrobu adventních věnců si můžete přečíst v článku Jak vyrobit adventní věnec.

    Stejným způsobem můžeme polepit i jiné tvary, například polystyrenovou kouli nebo srdíčko.

    Podobně použijeme žaludy i na úpravu starších věcí, které se nám už okoukaly nebo je prostě chceme trošku vylepšit. Může jít o rám zrcadla, staré rámečky fotografií nebo květináče.

  4. Jak využít žaludy v kuchyni?

    Žaludy využívali v kuchyni už naši předci. Vyráběli z nich mouku a pili ji místo naší dnešní kávy. Látky obsažené v žaludech jsou pro naše trávicí ústrojí totiž velice prospěšné.

    V dnešní době můžeme mouku i kávu ze žaludů koupit ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Káva neobsahuje kofein a dobře zasytí, je tedy vhodná i při různých redukčních dietách. Uvařit si ji můžeme jako klasickou kávu zalitím vřící vodou.

    A pokud byste měli chuť vyzkoušet vlastní výrobu žaludové kávy, pak je potřeba žaludy vyloupat, nasekat na menší kousky a několikrát za sebou zalít vřící vodou a nechat zchladit. Vylouhuje se tím jejich hořkost. Spařené žaludy necháme oschnout a opražíme je na pánvi nebo v troubě. Nakonec je nameleme jako zrnkovou kávu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás