Pavelkovo skrblení 73: Moje zkušenosti s Google Drive, OneDrive a s Mega

Michal Pavelka
Publikováno 5. února 2016

Se zájmem jsem si na skrblíkovi přečetl článek o cloudových úložištích. Prakticky denně vytvářím soubory, o které nechci přijít – přípravy do školy, materiály pro studenty, různé články, knížky apod.

Když mi poprvé kleknul počítač, měl jsem zálohovanou většinu textů. Přišel jsem však o fotografie za několik let a taky o všechnu hudbu.

Muziku dávno neřeším. Poslouchám při práci Spotify, kde velmi rychle naleznu staré vykopávky, novinky a dokonce i svou oblíbenou regionální kapelu. Své nejlepší fotografie jsem měl na webové galerce, a tak jsem aspoň udělal v počítači očistu, protože jsem snímky několik let nepromazával.

Z cloudů jsem nejprve využíval google drive, ale uživatelsky mi nevyhovoval. S novým počítačem a s desítkovými windows jsem přešel na OneDrive. Ten mi vyhovuje právě uživatelsky – zobrazuje se mi jako standardní disk doma i v práci. V práci mám navíc k dispozici firemní OneDrive, ale měl jsem v tom guláš, takže jsem zůstal u svého soukromého. Je to pro mě lepší, než si stále hlídat, kde mám co uloženého na svých čtyřech fleškách.

Pravdou je, že stále nezálohuji fotografie, takže mě zaujalo i úložiště s názvem Mega. Jdu zjistit, kolik fotografií jsem od roku 2007 zase nasyslil. Aha 105 giga.

50 giga dat bych měl zdarma, za zbytek bych si doplatil. Elegantní řešení. Vytvoření účtu bylo jednoduché. Aha, ale balíček, který by se mi hodil, stojí 4,99 euro na měsíc. Takže pro začátek jsem využil jen těch 50 giga. Mám zazálohované fotky za pět let. On časem přijde někdo s něčím větším.


T
Tomas 14.02.2016 – 17:16

někde jsem tady četl, že je možné udělat zálohu Windows do One Drive? Kde to prosím ve Windows 10 najdu? díky

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 14.02.2016 – 23:28

Zdravím Tomáši, to jsem psal já. Ta záloha se týkala Windows 8.1, kde byla v nastavení položka OneDrive a v ní bylo možné zálohování nastavit. Ve Windows 10 již tato položka není. Jsem toho dojmu, že nyní probíhá zálohování automaticky, stačí se přihlásit pod stejným Live účtem.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás