Pavelkovo skrblení 10: 4 vlaky a 5 nádraží za 7 hodin

Michal Pavelka
Publikováno 30. června 2014

osmém díle svého skrblení jsem zjišťoval, jak co nejlevněji dojet se studenty na školní akci v jižních Čechách. Nakonec jsem si v reálu koupil skupinovou jízdenku normálně na kase – stála 1 449 Kč. Na skupinovou jízdenku zkrátka nic nemá. Vždy se vyplatí sehnat aspoň dva kámoše.

Ale začal jsem pátrat, jak bych dopadl, kdybych nejel jako skupina, ale byl nucený jet sám. Za sedm hodin a tři minuty ve čtyřech různých vlacích a pěti nádražích bych normálně zaplatil 351 korun českých. Při koupi jízdenky přes e-shop ušetřím 11 korun a zaplatím 340 korun.

Ještě levněji by cesta vyšla s In-kartou. Většinou se nabízejí dva typy – IN 25 % a IN 50 %. A protože jsou už dlouho mastňák, co si vozí šunky v autě, vůbec nevím, o co jde. Jdu to teda zjistit. Předem ale prozradím, že s IN 25 % bych normálně zaplatil za lístek 263 korun (v e-shopu 255), s IN 50 % 176 korun (v e-shopu 171).

No to je mazec. Na stránkách drah jsem zjistil, že existuje i IN 100 %, IN business, IN senior plus některé další aplikace. Bohužel pro mě je IN 25 % určena žákům, studentům a držitelům průkazů ZTP, aspoň podle primární informace. IN 50 % především pro pravidelné cesty mladých a dospělých.

Po sérii různých dalších vysvětlivek jsem se v e-shopu konečně dostal na stránku, kde mi nabídli záložku: Chci si pořídit novou In kartu, ale nevím jakou aplikaci zvolit a nechám si ji doporučit. To jsem zvědav, co mi vymyslí na tělo.

Můžu si vybrat buď pravidelnou trasu, nebo průměrný počet kilometrů, které ujedu při jedné cestě. Blbý je, že nikam pravidelně nejezdím a co se týká kilometrů, někdy ujedu dvě stě, jindy dvacet. No dobrá, k rodičům to mám 82 km, tak zkusím jako jezdit tam. Stejně bych měl. A pojedu tam dvacetkrát ročně.

Aha, tak aspoň, že jsou upřímní. Na rovinu mi to napsalo, že IN 50 % i IN 100 % se mi nevyplatí. Aplikace IN 25 % se mi vyplatí už za sedm měsíců a při jejím pořízení bych ušetřil 250 korun.

České dráhy nabízejí tolik různých slev, že dobrat se té nejvýhodnější je pěkně tvrdý oříšek. A to jsem se nepustil do různých slev skupinových.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás