Recepty pro domácí pekárnu: Linecké těsto

Lenka Rutteová
Publikováno 1. října 2017

Velmi jednoduché těsto, které bude za pár minut umíchané a které si vaše rodina nepochybně oblíbí. Nahradí drahé sušenky, cukroví či čajové pečivo z obchodu, bude ještě chutnější a hlavně zdravější, bez stabilizátorů, konzervantů, barviv a podobných vymožeností.

Když si na něj v pekárně během léta připravíte ještě i marmeládu, bude vaše linecké úplně dokonalé. Ale obejde se i bez marmelády.

Ingredience na linecké těsto z domácí pekárny

Recepty pro domácí pekárnu: Linecké těsto

  • 280 g másla
  • 2 žloutky
  • šťáva z 1/2 citronu (pokud je citron velmi malý, dejte šťávu z celého, můžete pak přidat trošinku mouky navíc)
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g Solamylu
  • 180 g cukr moučka
  • marmeláda na slepení (není nutná)

Postup na linecké těsto z domácí pekárny

Recepty pro domácí pekárnu: Linecké těsto

Do pekárny vložte suroviny v pořadí, jak jsou napsány pod sebou. Máslo nechte nejdříve trochu povolit, nakrájené na menší kostečky. Pokud spěcháte, prožeňte ho chvíli mikrovlnkou, ale raději na režim rychlejšího rozmrazování, než na klasický ohřev. A použijte opravdu máslo. Jakýkoliv jiný tuk, například Hera, nemá smysl, jen byste si zkazili výsledný efekt.

Na pekárně dejte buď program těsto anebo program jiný, který však z počátku míchá alespoň deset minut. Po deseti minutách pekárnu vypněte, těsto z pekárny vložte do mikrotenového sáčku a dejte odpočinout do chladna, nejlépe přes noc, aby se dostatečně aktivizoval lepek.

A pak již jen rozválet, vykrájet, dát na plech vyložený pečícím papírem a péct na cca 180 stupňů celsia, dokud kousky nezačnou růžovět. Kdo má rád vypečenější, nechá dojít až do světle hněda.

Jak na slepované linecké cukroví

Při vykrajování myslete na to, jestli budete chtít cukroví slepovat. Pokud ano, je potřeba vykrajovat tvary tak, aby byly do páru.

Vychladlé kousky můžete začít lepit k sobě, třeba marmeládou (oba kousky tou spodní stranou). Chuťově se hodí ale i klevely, případně čokoládové pomazánky. Na lineckém se tradičně vykrajují očka, aby byla dobře vidět použitá marmeláda či alternativní náplň. Nutné to není, ale takové cukroví vypadá lépe.

Práce s lineckým těstem se skvěle hodí pro malé děti, které tím dokonale zabavíte na dlouhé desítky minut. A ještě jim poskytnete pocit jejich vlastní důležitosti pro chod vaší domácnosti. Nadělají tedy trochu svinčíku, ale s tím se přece počítá…


K
Kocék 22.11.2022 – 15:22

Prosím vás, kolik ks z této dávky udělám? Díky za info do mailu.

Odpovědět

Tn
Toto není těsto na linecké 14.12.2022 – 09:48

Recept na linecké je 3-2-1 poměr mouka, tuk a cukr

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás