Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balík

Lenka Chládková
Publikováno 22. ledna 2021

Doba, ve které šlo poslat balík pouze s Českou poštou, je už dávno pryč. Na českém trhu funguje několik přepravních společností, se kterými lze balík poslat prakticky ihned a bez nutnosti kamkoli chodit. Žádné čekání ve frontě, žádné ruční vyplňování podacích lístků, balík stačí správně zabalit, párkrát kliknout na internetu a vyčkat na příjezd kurýra. Kterého dopravce si ale vybrat? A vyplatí se to vůbec? Připravili jsme pro vás srovnání cen a podmínek u různých přepravců.

Jak nejlevněji poslat balík v roce 2021

Obecně lze říci, že nejlevnější poštovné je u balíků, které se posílají ze sběrného místa na určené výdejní místo daného dopravce. Nejdráže samozřejmě vychází varianta, kdy zásilku vyzvedne kurýr a doručí ji na určenou adresu.

Cena ale nemusí vůbec hrát při výběru dopravce hlavní roli. Každý přepravce má stanoveny podmínky přepravy, které se mohou dost lišit. Některé společnosti vyžadují zásilky balené pouze v kartonových krabicích, online platbu a vytištěnou etiketu, jinak balík nepřevezmou. To může způsobit problémy zejména v případech, kdy nemáme po ruce tiskárnu nebo vhodnou krabici.

Rozhodující je také adresa doručení. Někdy balík nejde poslat jinak než s Českou poštou nebo kurýrní společností přímo na adresu příjemce, ačkoli jde o dražší variantu, protože v blízkosti nejsou žádná výdejní místa. Pokud bychom posílali balík například do Dalešic na Třebíčsku, určitě nezvolíme doručení na PPL Parcelshop nebo Zásilkovnu, protože nejbližší výdejny se nachází až v Hrotovicích.

Cenu poštovného jsme porovnali u třech různých balíků. K výpočtu jsme vždy použili kalkulačky, které se nacházejí přímo na stránkách přepravních společností. Adresa doručení se nachází v České republice.

  • Balík 1: 0,5 kg, rozměry 20×15×10 cm, hodnota 2 500 Kč
  • Balík 2: 3 kg, rozměry 35×25×15 cm, hodnota 5 000 Kč
  • Balík 3: 10 kg, rozměry 70×40×30 cm, hodnota 5 000 Kč

Srovnání cen poštovného 2021: Doprava balíku ze sběrného místa na zadanou adresu, nebo výdejní místo

Zprostředkovel Služba Balík 1 Balík 2 Balík 3 Dobírka
Česká pošta Balík Do ruky/ Na poštu 129 Kč/109 Kč 159 Kč/139 Kč 209 Kč/189 Kč Ano
Česká pošta Doporučený balíček 99 Kč Ano
Česká pošta Obyčejný balík 89 Kč 119 Kč 169 Kč Ne
GLS e-Balík (doručení do ParcelShop) 63 Kč 83 Kč 123 Kč Ano
GLS e-Balík (doručení na adresu) 73 Kč 93 Kč 133 Kč Ano
PPL Balík pro tebe (Parcel ForYou) 99 Kč 119 Kč 159 Kč Ano
Zásilkovna.cz #MeziNámi (doručení na výdejní místo) 65 Kč 65 Kč Ano
Zásilkovna.cz #MeziNámi (doručení na adresu) 129 Kč 129 Kč Ano
Zaslat.cz GLS 95 Kč 116 Kč 153 Kč Ano

Srovnání cen poštovného 2021: Vyzvednutí zásilky kurýrem a doručení na zadanou adresu

Zprostředkovel Služba Balík 1 Balík 2 Balík 3 Dobírka
BalíkServis.cz PPL, GLS 128 Kč 132 Kč 142 Kč Ano
Česká pošta Balík Do ruky 159 Kč 189 Kč 239 Kč Ano
Česká pošta Balík Komplet 159 Kč 189 Kč Ano
GLS e-Balík 122 Kč 142 Kč 182 Kč Ano
ChytrýBalík.cz GLS/dpd 119 Kč 152 Kč 172 Kč Ano
PPL Balík pro tebe (Parcel For You) 159 Kč 179 Kč 219 Kč Ano
posíláme.cz posíláme.cz 117 Kč 139 Kč 157 Kč Ano
TOPTRANS Standard (vzdálenost do 200 km) 99 Kč 200 Kč 304 Kč Ano
ÚspornýBalík.cz dpd 128 Kč 128 Kč 128 Kč Ano
Zaslat.cz GLS 119 Kč 140 Kč 170 Kč Ano

Všechny uvedené ceny jsou uvedeny včetně DPH a jsou platné k 20. lednu 2021.

Jak poslat balík

  1. BalíkServis.cz: Internetová zásilková služba

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkBalíkServis.cz nabízí přepravu zásilek po celé ČR i do zahraničí. Princip je jednoduchý, na stránkách stačí navolit rozměry a hmotnost zásilky, adresu odesílatele a příjemce. Následně je třeba zvolit dopravce. Na výběr je PPL, GLS, dpd, GBExpres nebo GBZasilky. U některých dopravců se dají posílat také balíky nepravidelných tvarů nebo pneumatiky.

    Balíky jsou standardně doručovány do druhého pracovního dne, zásilku je možné po celou dobu sledovat. Poštovné lze uhradit přes PayU nebo bankovním převodem, v ceně poštovného je již zahrnuto pojištění zásilky do 50 000 Kč.

  2. Česká pošta: Balík Komplet, Do ruky nebo Na poštu

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkV nabídce České pošty se objevilo několik novinek, které zatím nejsou příliš známé. Jde například o předplacenou službu Balík Komplet, kdy za 159 Kč, nebo 189 Kč získáte balící materiál, odvoz balíku (případně přednostní podání na vybraných poštách), doručení na zadanou adresu do druhého pracovního dne a pojištění do 50 tis. Kč. Balík Komplet si lze objednat na stránkách České pošty nebo v obchodech PostShop.

    Jesliže posíláte balík osobně s vyplněným podacím lístkem, pak většinou u přepážky dostanete na výběr pouze ze dvou možností – Balík Na poštu nebo Balík Do ruky. Zde se vyplatí ověřit, zda je příjemce schopen zásilku na uvedené adrese převzít. Pokud doručovatel příjemce nezastihne, pak je zásilka automaticky předána na poštu k osobnímu vyzvednutí. Stejně jako u levnější varianty Balík Na poštu.

    Odeslání Balíku Na poštu, nebo Do ruky lze objednat i online. Vyzvednutí balíku pracovníkem České pošty stojí 30 Kč.

    Zásilky do 2 kilogramů, u kterého žádný z rozměrů nepřesahuje 60 cm a zároveň součet všech tří rozměrů zásilky není větší než 90 cm, jdou odeslat jako Doporučený balíček. Doporučené balíčky jsou doručovány v podobném režimu jako doporučené dopisy, nosí je doručovatelka s běžnou poštou. Dále se nabízí Obyčejný balík, ten ale nezahrnuje žádné doprovodné služby a to ani potvrzení o odeslání nebo pojištění. V případě ztráty balíku během doručování odesílateli nenáleží žádná náhrada.

    Se zákaznickou kartou České pošty je možné ušetřit na některých službách až 10 Kč (u Balíku Do ruky a Balíku Na poštu), další slevu lze získat při zadání dat přes internet.

  3. GLS: Nejvýhodnější e-Balík

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkZásilková služba GLS nabízí v současné době jednu z nejvýhodnějších služeb na trhu tzv. e-Balík. Odvoz zásilky si je možné objednat online, vyzvednutí balíku kurýrem na jakékoli adrese vychází na 49 Kč + poštovné podle velikosti zásilky.

    Pokud je balík doručován na výdejní místo v síti GLS ParcelShopů, je cena poštovného snížena o 10 Kč.

    Balíky jsou automaticky pojištěny až do výše 6 000 Kč. Zásilku lze během doručení sledovat online. Doprovodné služby jako například dobírka jsou přístupné pouze registrovaným uživatelům.

  4. ChytrýBalík.cz: Online zásilková služba

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkVelmi jednoduše lze odeslat balík prostřednictvím internetové služby ChytrýBalík.cz.

    Doslova během pár kliků si objednáte odvoz balíku ze zadané adresy. Zákazníkům je vždy nabídnuta nejvýhodnější varianta u jednoho ze smluvních dopravců. Poštovné je možné uhradit platební kartou, nebo bankovním převodem.

    Zásilka musí být zabalena v kartonové krabici, jinak nebude převzata do přepravy. Štítek zajistí dopravce. Pokud je balík zaslán na dobírku, je dobírková částka vyplacena nejpozději do 5 dnů od doručení zásilky.

  5. PPL: Balík pro tebe – Parcel ForYou

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkPřepravní společnost PPL nabízí soukromým osobám službu Balík Pro Tebe. Zásilka musí být zabalena v kartónové krabici, maximální hmotnost je povolena do 31,5 kilogramu. Štítky pro doručení si zákazníci tisknou sami.

    Řidič vyzvedne zásilku v avizovaném termínu, za vyzvednutí je účtován poplatek ve výši 60 Kč. Balík lze také předat k odeslání na jednom z Parcelshopů.

    Pojištění do hodnoty 50 tis. Kč je zahrnuto do ceny přepravy.

  6. posíláme.cz: Doručení do 24 hodin

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkDoručení do 24 hodin po celé ČR nabízí online služba posíláme.cz. Všechny zásilky, které jsou objednány do 17:30 hodin, jsou vyzvednuty další pracovní den. Následující pracovní den probíhá doručení. 

    Formulář pro objednání vyzvednutí zásilky je velmi přehledný a jednoduchý, stačí zadat pár informací, potvrdit objednávku, zaplatit a vyčkat na příjezd kurýra.

    Zásilky jsou standardně pojištěny do hodnoty 6 000 Kč. Dobírka je vyplácena do 7 dnů od doručení zásilky.

  7. TOPTRANS: Expresní přeprava zásilek

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkTOPTRANS zajišťuje dopravu v základním dodacím termínu do 24 hodin, nicméně si lze připlatit i ne zcela stadardní dopolední doručení do 12 hodin TOPTIME, večerní doručení od 16 do 20 hodin nebo sobotní doručení do 13 hodin. V nabídce je rovněž expresní doprava TOP-EXPRESS při svozu i rozvozu na území Prahy.

    Přepravovat lze zásilky různých velikostí včetně nadrozměrných i nestandardních zásilek s velikostí do 6 metrů. Cena přepravy závisí na hmotnosti zásilky, její velikosti a celkové vzdálenosti. Cenu za dopravu je možné zjistit předem přes formulář na stránkách společnosti.

    Pojištění zásilek s hodnotou do 1 000 000 Kč je zahrnuto v ceně přepravného.

  8. ÚspornýBalík.cz: Jednotné poštovné 128 Kč

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkÚspornýBalík.cz nabízí pro všechny balíky do 20 kg jednotnou cenu poštovného 128 Kč. S příplatkem je možné poslat balík s hmotností až do 40 kilogramů.

    Přes online službu ÚspornýBalík.cz lze posílat balíky po celé České republice, službu si stačí objednat online a zaplatit platební kartou. Následující pracovní den přijede kurýr s již vytištěným štítkem a balíček převezme. Další pracovní den je balíček doručen.

    Všechny zásilky jsou automaticky pojištěny do hodnoty 6 000 Kč. Balíček si je možné připojistit.

  9. Zásilkovna: Služba #MeziNámi

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balík

    Velmi dobrou zkušenost máme se Zásilkovnou a službou #MeziNámi. Odeslání se řeší přes aplikaci, do které se zadávají údaje potřebné pro doručení. Následně je třeba zaplatit poštovné a zabalený balíček odnést na nejbližší Zásilkovnu.

    V provozovně nalepí na balíček kód pro přepravu a je odesláno. Pokud se balíček zasílá z jedné Zásilkovny na druhou, vychází celá služba na 65 Kč. V případě zaslání na konkrétní adresu je účtováno 129 Kč.

    Posílat lze pouze zásilky s maximální hmotností 5 kg a rozměry do 50×40×30 cm, přičemž součet všech rozměrů nesmí přesáhnout 120 cm.

  10. Zaslat.cz: Přehledný výběr dopravců

    Srovnání cen poštovného 2021: Jak nejlevněji poslat balíkZaslat.cz je internetová přepravní služba, která zajišťuje doručení zásilek prostřednictvím různých dopravců.

    Do formuláře na úvodní stránce Zaslat.cz je třeba zadat údaje o zásilce a další informace potřebné pro doručení zásilky. Po potvrzení se zobrazí nabídka různých přepravců, u kterých je uveden přehledný popis služby. Dozvíte se zde, u kterých dopravců je nutné zásilku zabalit do kartonové krabice, jestli je třeba tisknout štítek a kdy by mělo dojít k doručení balíku.

    Z nabídky si stačí vybrat, co vám nejvíce vyhovuje, zaplatit a vyčkat na příjezd kurýra.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás