Skrblíkova kuchařka: Penne se slaninou, cibulí a rajčatovou passatou

Redakce
Publikováno 8. listopadu 2014

Penne jsou těstoviny ve tvaru šikmo řezaných trubek, obvykle s vroubkovaným povrchem. Passata je hustá omáčka vyráběná výhradně z rajčat a soli. Koupíte ji v půlkilogramové krabičce v kterémkoliv marketu. A společně se slaninou, cibulí, bazalkou a muškátovým oříškem vytvoříte během 20 minut rychlý, levný a chutný oběd.

  • Cena za 1 porci: 15,58 Kč
  • Cena za 4 porce: 62,30 Kč

Skrblíkova kuchařka: Penne se slaninou, cibulí a rajčatovou passatou

Suroviny a rozpočet

Množství Surovina Cena
500 g Těstoviny Penne 13,90 Kč
150 g Anglická slanina 21 Kč
500 g Rajčatová passata 15,90 Kč
3 ks Cibule 8 Kč
Olej 1 Kč
Bazalka 1 Kč
Muškátový ořech 1 Kč
Sůl 0,50 Kč
Celkem 62,30 Kč

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na těstoviny, měly by jí být zhruba 3 litry. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu osolte až v momentě, kdy se bude vařit. Ušetříte tím dohromady asi 30 % energie! Soli by měly být zhruba 2 lžičky na zmiňované 3 litry, olej do vody v žádném případě nelijte.
  2. V momentě, kdy se voda vaří, vysypte do hrnce všechny těstoviny a připravte je dle návodu  na obalu.
  3. Ve vyšším hrnci opražte slaninu nakrájenou na kostičky. V okamžiku, kdy bude chytat barvu, přidejte rovněž na kostičky nakrájenou cibuli. Plotnu stáhněte zhruba na polovinu maximálního výkonu – cibule musí být prohřátá, nikoliv však osmažená dozlatova.
  4. Do slaniny s cibulí vlijte všechnu passatu z krabičky a nechte několik minut provařit. Omáčku dochuťte bazalkou (drcená dostačuje, čerstvá je plus) a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. S jeho množstvím to zásadně nepřehánějte, je výrazný.
  5. Nakonec zceďte těstoviny a důkladně je promíchejte s rajčatovou omáčkou.

Jak recept vylepšit

Použijte čerstvou bazalku, pěstovat ji můžete v květináči za oknem.

Těstoviny při servírování posypejte chuťově výrazným sýrem, jako je např. Grana padano. Nastrouhaný ho v 60gramovém balení zakoupíte třeba v Bille za 19,90 Kč. Eidam není pro použití v tomto receptu vhodný.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás