Skrblíkova kuchařka: Penne se slaninou, cibulí a rajčatovou passatou
Penne jsou těstoviny ve tvaru šikmo řezaných trubek, obvykle s vroubkovaným povrchem. Passata je hustá omáčka vyráběná výhradně z rajčat a soli. Koupíte ji v půlkilogramové krabičce v kterémkoliv marketu. A společně se slaninou, cibulí, bazalkou a muškátovým oříškem vytvoříte během 20 minut rychlý, levný a chutný oběd.
- Cena za 1 porci: 15,58 Kč
- Cena za 4 porce: 62,30 Kč
Suroviny a rozpočet
Množství | Surovina | Cena |
---|---|---|
500 g | Těstoviny Penne | 13,90 Kč |
150 g | Anglická slanina | 21 Kč |
500 g | Rajčatová passata | 15,90 Kč |
3 ks | Cibule | 8 Kč |
Olej | 1 Kč | |
Bazalka | 1 Kč | |
Muškátový ořech | 1 Kč | |
Sůl | 0,50 Kč | |
Celkem | 62,30 Kč |
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na těstoviny, měly by jí být zhruba 3 litry. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu osolte až v momentě, kdy se bude vařit. Ušetříte tím dohromady asi 30 % energie! Soli by měly být zhruba 2 lžičky na zmiňované 3 litry, olej do vody v žádném případě nelijte.
- V momentě, kdy se voda vaří, vysypte do hrnce všechny těstoviny a připravte je dle návodu na obalu.
- Ve vyšším hrnci opražte slaninu nakrájenou na kostičky. V okamžiku, kdy bude chytat barvu, přidejte rovněž na kostičky nakrájenou cibuli. Plotnu stáhněte zhruba na polovinu maximálního výkonu – cibule musí být prohřátá, nikoliv však osmažená dozlatova.
- Do slaniny s cibulí vlijte všechnu passatu z krabičky a nechte několik minut provařit. Omáčku dochuťte bazalkou (drcená dostačuje, čerstvá je plus) a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. S jeho množstvím to zásadně nepřehánějte, je výrazný.
- Nakonec zceďte těstoviny a důkladně je promíchejte s rajčatovou omáčkou.
Jak recept vylepšit
Použijte čerstvou bazalku, pěstovat ji můžete v květináči za oknem.
Těstoviny při servírování posypejte chuťově výrazným sýrem, jako je např. Grana padano. Nastrouhaný ho v 60gramovém balení zakoupíte třeba v Bille za 19,90 Kč. Eidam není pro použití v tomto receptu vhodný.
Zatím žádné komentáře