Rozjíždí se předvánoční podvody: Pozor na nepoctivé e-shopy, podezřelé nabídky práce a falešné exekutory!

Lenka Chládková
Publikováno 16. listopadu 2019

S blížícím se vánočním obdobím se na internetu začínají čím dál tím více objevovat praktiky, které mají jediný cíl – připravit důvěřivé lidi o peníze. Velmi často se jedná o nepoctivé e-shopy, které si nechávají zaplatit za zboží, které nikdy nedodají.

Podvodník zneužil ověřenou značku, lidé přišli o desetitisíce

Skvělé recenze na Heurece, skutečná adresa v Českých Budějovicích, ověřená značka a levné zboží. Jediný problém je v tom, že oficiální e-shop Miele Studio České Budějovice od roku 2016 nefunguje. Podvodníci si zaregistrovali původní doménu, převzali logo a zneužili již neaktivní stránku na Heurece. Na internetu vystupovali jako Miele Studio, za objednané zboží si nechali zaplatit předem a poté přestali komunikovat. Za 2 týdny stihli oklamat pár desítek zákazníků. Stránky jsou zablokovány, případ nyní řeší Policie ČR.

A další případy přibývají. Policie mimo jiné informovala o ženě z Plzeňského kraje, která si objednala konzoli PlayStation Pro 4 za 6 500 Kč, přičemž běžná cena se pohybuje kolem 10 tis. Prodejce skvěle komunikoval, po zaslání peněz se již neozval. Policisté specializovaní na kybernetickou kriminalitu varují také před e-shopy, které nabízí podezřele levné sezónní zboží, tedy například palivové dříví nebo zimní pneumatiky.

Jak poznat podvodný e-shop

Podvodné praktiky se bohužel neustále zdokonalují, někdy je velmi obtížné podvod na první pohled rozeznat. Varovným signálem je téměř vždy nízká cena, na kterou jsou zákazníci lákáni, ale také vyžadování platby předem bez možnosti osobního převzetí či dobírky. Opatrnosti není nikdy nazbyt. Více v článku Jak poznat podvodný e-shop.

Při online nákupech může pomoci rovněž Česká obchodní inspekce, která na svých webových stránkách uvádí seznam rizikových e-shopů. Tento seznam je pravidelně doplňován, v žádném případě se však nejedná o kompletní výčet všech rizikových e-shopů.

Pozor na podvodné nabídky práce, připraví vás o peníze!

Policie České republiky také zaznamenala několik případů, kdy bylo nabízeno zaměstnání prostřednictvím sociální sítě LinkedIn. Uživatelům přišla lukrativní nabídka zaměstnání u nadnárodní společnosti, po zaslání životopisu přišlo pozvání na pohovor do Velké Británie. Letenky a ubytování si musel každý zaplatit sám přes smluvního agenta s tím, že mu bude částka ve výši několika stovek liber později proplacena. Samozřejmě se jednalo o podvod.

V současné době se objevují rovněž případy, kdy různí nepoctivci najímají takzvané bílé koně. Praxe je taková, že zájemcům nabídnou dobře placenou práci, podmínkou je ale založení bankovního účtu. Účet je následně využíván pro přeposílání podvodně získaných peněz do zahraničí. Lidem, kteří se nechají takto napálit, hrozí trestní stíhání.

Policie ČR výslovně varuje před nabídkami práce z nevyžádaných emailů, které slibují snadné a vysoké výdělky. Společnými rysy podvodných nabídek jsou například e-mailová adresy odesílatelů, které se neshodují s názvem společností, nebo vyžadování platby předem za zprostředkování práce v zahraničí, nákup letenek či zajištění ubytování.

Falešní exekutoři vyhrožují smyšlenou exekucí

Začátkem listopadu upozornila Exekutorská komora ČR na falešné exekutory. Podvodníci se po telefonu nebo prostřednictvím e-mailu a SMS zpráv vydávali za soudní exekutorku JUDr. Ivanu Kozákovou z Exekutorského úřadu v Třebíči, za soudního exekutora Mgr. Jaroslava Homolu z Exekutorského úřadu Brno-město a za exekutorský úřad vystupující pod doménou exekuce-soud.cz. Zprávy jsou dle vyjádření Exekutorské komory ČR plné gramatických chyb a požadují uhradit nesmyslné náklady fiktivní exekuce pod pohrůžkou zabavení majetku.

Exekutorská komora ČR upozorňuje, že soudní exekutoři s účastníky řízení tímto způsobem nekomunikují. V případě, že se s podobným jednáním setkáte, doporučuje situaci ověřit pořízením výpisu z Centrální evidence exekucí, nebo se případně obrátit na konkrétního soudního exekutora, jejichž seznam najdete na stránkách Exekutorské komory ČR.


V
Viky 17.11.2019 – 12:16

Na tohle snad už nikdo nenaletí, ale kdo ví ? "Zjistili jsme, že váš životopis je velmi atraktivní a mysleli jsme si, že volná pozice v naší společnosti by pro vás mohla být zajímavá. Naše společnost se specializuje na online investiční služby. Spolupracujeme s různými zeměmi a v současné době máme ve vaší oblasti mnoho zákazníků. V tomto ohledu musíme zvýšit počet zaměstnanců našich zástupců na plný úvazek. Možná jste částečně zaměstnáni a dokonce v době, která vám vyhovuje. Nabízíme fixní plat ve výši 3500€ až 8000€ měsíčně. Pokud vás naše nabídka zajímá, navštivte naši webovou stránku. Pozor! Zaměstnanci jsou naléhavě potřební. Přihlášky budou přijímány sedm pracovních dnů. Přeji hezký den! Personální oddělení."

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás