Roaming od června 2017: 5 odpovědí na nejčastější dotazy

Redakce
Publikováno 10. května 2017

15. červen 2017. Toto datum značí začátek mnoha změn v telefonování a využívání služeb mobilních operátorů napříč Evropskou unií. Příplatky k cenám roamingových služeb budou minulostí a ze států EU budete volat a posílat SMS a MMS za stejné ceny, jako byste byli České republice. A to včetně datového připojení.

Evropská unie nařízením reaguje na vysoké ceny propojovacích poplatků, které měly negativní dopad pro koncového zákazníka. Problematika je mnohem složitější, Skrblíka zajímají následky pro běžného zákazníka mobilního operátora.

  1. Platnost volných jednotek z tarifů v zahraničí

    Roaming v EU 2024 | © Dreamstime.comPokud jsou součástí vašeho tarifu volné minuty a SMS do sítí dalších operátorů, můžete je využívat pro volání ze států EU do své vlasti. Až volné jednotky vyčerpáte, voláte a píšete za stejné ceny, jako byste byli v Česku.

    Volné minuty do vlastní sítě v zemích EU využít nelze. Telefonní hovory a SMS zprávy vám budou účtovány dle vašeho tarifu. Odečítat volné jednotky se vám budou až v ČR.

    Datové služby v rámci tarifu v zahraničí lze využívat.

  2. Pozor na mezinárodní hovory

    Mezinárodní hovory se za roaming nepovažují a nadále je platíte dle ceníku operátora.

    To znamená, že pokud budete z České republiky volat třeba na finskou SIM kartu, o roaming se nejedná. Nezáleží přitom, kde se volaný účastník nachází. Může stát třeba vedle vás, ale přesto se bude jednat o mezinárodní hovor.

  3. Používání zahraničního tarifu v ČR

    Mobilní tarify v Česku jsou drahé, zahraniční zákazníci volají i využívají data za mnohem příznivější ceny. To je obecně známo.

    Vyplatí se koupit třeba levnější tarif od polského operátora a využívat ho v našich končinách? To záleží. Kdo vám bude chtít zavolat, zaplatí jako za dražší mezinárodní hovor. Navíc lze očekávat, že mobilní operátoři budou hlídat využití SIM karet dlouhodobě používaných mimo mateřské území.

    Pokud tato doba bude delší – počítá se s 30 dny v kuse, nebo s 90 přerušovanými dny za rok – operátoři zakročí. K mobilním službám mohou připočítávat příplatky, nebo službu na vaší SIM kartě jednoduše zrušit. Evropská unie sice zregulovala ceny, ale již neříká, že roaming musí být součástí tarifu.

    Jak se ale toto přesně projeví ukáže až praxe.

  4. Mobilní internet v EU od června 2017

    Datový roaming v EU 2024 | © Dreamstime.comU datových tarifů platí obdobné podmínky jako u volání. Pokud tedy máte u tarifu předplacená data, můžete je v zahraničí směle využívat. Až je využijete, můžete si dokoupit další balíček, nebo počkat na jeho obnovení se začátkem dalšího zúčtovacího období.

    Možná vás již napadlo pořídit si zahraniční datovou SIM kartu s levnými daty a používat ji v ČR. Přístroje na dvě SIM karty jsou u nás velmi populární a v kombinaci s tarifem Vodafone In-karta by šlo o těžko překonatelnou kombinaci. Má to háček.

    Mobilní operátoři mohou provoz těchto SIM karet sledovat a v budoucnu je blokovat, případně účtovat poplatky navíc. Potěšující je alespoň fakt, že data v Evropě budou postupně zlevňovat a velkoobchodní cena za gigabyte by v roce 2022 neměla být vyšší než 68 Kč.

  5. Kterých zemí se týká zrušení roamingu

    Od 15. června 2017 můžete telefonovat, posílat zprávy a využívat data za tuzemské ceny v následujících zemích:

    Země Evropské unie

    Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie

    Další země a území

    Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Guernsey, Island, Jersey, Kosovo, Lichtenštejnsko, Manský ostrov, Martinik, Mayotte, Monako, Norsko, Reunion, San Marino, Svatý Bartoloměj, Svatý Martin a Vatikán

    Nová pravidla tak neplatí třeba pro Švýcarsko, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Srbsko, Albánii nebo Makedonii. V těchto a v dalších zemích mimo EU budou operátoři nadále účtovat každý hovor dle roamingového ceníku.

Tip na levnější mezinárodní hovory

Pokud někdo z vás bydlí v příhraniční oblasti a má dosah na zahraničního operátora na kterého se může přihlásit, může od 15. června 2017 volat levněji do zahraničí z ČR. Hovor bude stát jako domácí hovor po ČR, protože se přepne na roaming.

Pokud byste volali z ČR přes českého operátora, bude vás to stát dle platného ceníku operátora pro mezinárodní hovor, což bývá zpravidla dražší.


V
Vladimír 12.05.2017 – 17:31

Dobrý den.Jsem řidič mkd a potřeboval bych poradit operátora na internet v zahraničí.Děkuji

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás