Recept: Mazanec z domácí pekárny

Lenka Rutteová
Publikováno 22. října 2017

Mazanec či vánočka jsou vděčným pečivem pro ty, co rádi jednoduché a sladké snídaně. A v obchodě stojí vánočka i mazanec horentní sumy, doma je možné si je vyrobit doslova za pár korun. Vydrží dlouho čerstvé, takže je využijete na několik snídaní. A nádherně voní!

Péct můžete jen v pekárně a získáte běžný, hranatý tvar. Pokud chcete mazanec tradičně kulatý, necháte pekárnou udělat jen těsto, zbytek zvládnete v ruce a upečete v troubě. Když uděláte dva nebo tři copy a položíte je na sebe, budete mít i jednoduchou vánočku.

Ingredience na mazanec z domácí pekárny

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce + 1 na potření
  • špetka muškátového květu
  • 120 g cukru,
  • 120 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 600 g hladké mouky
  • lžička soli (zarovnaná)
  • 1 – 2 lžíce rumu z namočených rozinek
  • 3/4 kostky čerstvého droždí (30 g) nebo sáček sušeného,
  • lžička citrónového aroma nebo nastrouhaná citrónová kůra z menšího citronu

až během hnětení těsta

  • hrst rozinek předem namočených v rumu, případně kandované ovoce
  • sekané mandle nebo i jiná semínka.

Jak na mazanec z domácí pekárny

Ingredience dáme do nádoby, nejdříve tekuté, pak ty sypké. Sušené droždí dáváme až na konec, sůl rovnou do mléka. Čerstvé droždí naopak do mléka a sůl až na konec. Máslo by mělo být změklé. Pokud jste si jej nevyndali předem a nemáte pekárnu, která těsto před hnětením nejdříve prohřívá, prožeňte máslo na chvilku mikrovlnkou.

Pak se rozhodneme, zda budeme chtít, aby mazanec dopekla pekárna, anebo ho budeme tvarovat a péci v troubě. Podle toho nastavíme buď program pečení toustového chleba na střední až tmavou kůrku, anebo jen těsto.

Pokud zapneme pečení, pekárna nás sama upozorní na moment, kdy máme přisypat rozinky a mandle či jiná semínka (pokud je chceme mít i vevnitř). Pokud zapneme jen těsto, v návodu zjistíme, jak dlouho pekárna hněte. A cca 5 minut před dokončením posledního hnětení přidáme rozinky, případně mandle a semínka.

Jestliže doděláváme sami, tak po vykynutí těsto hned zpracujeme. A to buď na dva až tři bochánky, jimž do středu uděláme menší zářezy, aby při pečení tolik nepraskly, nebo na pletený mazanec, v jehož výsledném tvaru se fantazii meze nekladou. Jednoduchý je podlouhlý, dobře vypadá i ten, co stočíte do kruhu.

Vytvarované těsto potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme znovu kynout. Pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů, asi 40 minut. K dokonalosti pak bude chybět už jen posypání moučkovým cukrem.

Jak spařit rozinky

Než namočíte rozinky do rumu, spařte je vařící vodou. Často jsou totiž sířené a síra nedělá kvasinkám vůbec dobře. Těsto by nakynulo výrazně méně a nebylo by to to pravé mazancové.

Pokud budete plést pletenec na více vrstev, spojte je mezi sebou tak, že je propíchnete špejlemi. Budete mít jistotu, že nic neujede a výsledek zůstane takový, jaký má být.

Když budete péct v pekárně, můžete při začátku pečení opatrně potřít povrch vajíčkem anebo mlékem s olejem. Lépe pak bude horní kůrka vypadat a i chutnat. Ale opravdu potírejte opatrně, ať si nezaneřádíte pečící formu, na ni by se to pak připalovalo. Libá vůně by se ve výsledku nemusela vůbec konat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Skrblíkova kuchařka


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás