Recept: Mazanec z domácí pekárny

Neděle, 22. října 2017, Lenka Rutteová

Mazanec či vánočka jsou vděčným pečivem pro ty, co rádi jednoduché a sladké snídaně. A v obchodě stojí vánočka i mazanec horentní sumy, doma je možné si je vyrobit doslova za pár korun. Vydrží dlouho čerstvé, takže je využijete na několik snídaní. A nádherně voní!

Péct můžete jen v pekárně a získáte běžný, hranatý tvar. Pokud chcete mazanec tradičně kulatý, necháte pekárnou udělat jen těsto, zbytek zvládnete v ruce a upečete v troubě. Když uděláte dva nebo tři copy a položíte je na sebe, budete mít i jednoduchou vánočku.

Ingredience na mazanec z domácí pekárny

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce + 1 na potření
  • špetka muškátového květu
  • 120 g cukru,
  • 120 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 600 g hladké mouky
  • lžička soli (zarovnaná)
  • 1 – 2 lžíce rumu z namočených rozinek
  • 3/4 kostky čerstvého droždí (30 g) nebo sáček sušeného,
  • lžička citrónového aroma nebo nastrouhaná citrónová kůra z menšího citronu

až během hnětení těsta

  • hrst rozinek předem namočených v rumu, případně kandované ovoce
  • sekané mandle nebo i jiná semínka.

Jak na mazanec z domácí pekárny

Ingredience dáme do nádoby, nejdříve tekuté, pak ty sypké. Sušené droždí dáváme až na konec, sůl rovnou do mléka. Čerstvé droždí naopak do mléka a sůl až na konec. Máslo by mělo být změklé. Pokud jste si jej nevyndali předem a nemáte pekárnu, která těsto před hnětením nejdříve prohřívá, prožeňte máslo na chvilku mikrovlnkou.

Pak se rozhodneme, zda budeme chtít, aby mazanec dopekla pekárna, anebo ho budeme tvarovat a péci v troubě. Podle toho nastavíme buď program pečení toustového chleba na střední až tmavou kůrku, anebo jen těsto.

Pokud zapneme pečení, pekárna nás sama upozorní na moment, kdy máme přisypat rozinky a mandle či jiná semínka (pokud je chceme mít i vevnitř). Pokud zapneme jen těsto, v návodu zjistíme, jak dlouho pekárna hněte. A cca 5 minut před dokončením posledního hnětení přidáme rozinky, případně mandle a semínka.

Jestliže doděláváme sami, tak po vykynutí těsto hned zpracujeme. A to buď na dva až tři bochánky, jimž do středu uděláme menší zářezy, aby při pečení tolik nepraskly, nebo na pletený mazanec, v jehož výsledném tvaru se fantazii meze nekladou. Jednoduchý je podlouhlý, dobře vypadá i ten, co stočíte do kruhu.

Vytvarované těsto potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme znovu kynout. Pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů, asi 40 minut. K dokonalosti pak bude chybět už jen posypání moučkovým cukrem.

Jak spařit rozinky

Než namočíte rozinky do rumu, spařte je vařící vodou. Často jsou totiž sířené a síra nedělá kvasinkám vůbec dobře. Těsto by nakynulo výrazně méně a nebylo by to to pravé mazancové.

Pokud budete plést pletenec na více vrstev, spojte je mezi sebou tak, že je propíchnete špejlemi. Budete mít jistotu, že nic neujede a výsledek zůstane takový, jaký má být.

Když budete péct v pekárně, můžete při začátku pečení opatrně potřít povrch vajíčkem anebo mlékem s olejem. Lépe pak bude horní kůrka vypadat a i chutnat. Ale opravdu potírejte opatrně, ať si nezaneřádíte pečící formu, na ni by se to pak připalovalo. Libá vůně by se ve výsledku nemusela vůbec konat.

Komentáře