Pojištění půjčeného vozidla v zahraničí: Tento článek vám ušetří 30 000 Kč

Petr Novák
Publikováno 12. srpna 2021

V březnu 2018 jsem na Islandu platil 36 800 Kč za prasklé čelní sklo na zapůjčené Toyotě Yaris. Cena za půjčení auta na týden byla 4 200 Kč, plné havarijní pojištění stálo dalších 12 400 Kč. Trojnásobek půjčovného.

Do té doby jsem při řízení neměl jedinou škodnou událost. Nezpůsobil jsem nehodu, ani nepoškodil auto při couvání. Spokojil jsem se tedy se základní variantou pojištění se spoluúčastí na škodách 50 000 Kč. Kamínek letící od protijedoucího auta mne poučil, že podceňovat pojištění se nevyplácí. Jaké jsou možnosti u auta z půjčovny?

V základu havarijní pojištění buď není, nebo pouze se spoluúčastí

Zprostředkovatelé a půjčovny samotné obvykle nabízí pronájem vozu jen se zákonným minimem. V Evropě většinou platí, že minimum kryje pouze škody způsobené třetí osobě. Škody na zapůjčeném autě způsobené jeho řidičem jdou za ním.

Neplatí to všude. Třeba v USA je havarijní pojištění již zahrnuto v ceně pronájmu.

Přehlednost ještě komplikují různé výluky z pojištění. Půjčovny často nabízejí “havarijní pojištění v ceně”, nicméně se nemusí vztahovat na okna, zrcátka nebo pneumatiky. V případě poškození nejzranitelnějších částí vozu nebudete pojištěním chráněni.

Při sjednávání pronájmu auta si doporučujeme velmi důkladně pročíst podmínky pojištění, zejména část s výlukami.

Havarijní pojištění od půjčovny se prodraží, ale kryje většinu škod

Pojištění nad rámec povinného ručení je za příplatek. Sjednat si ho můžete přes zprostředkovatele pronájmu (třeba Rental Cars), nebo přímo u půjčovny.

Pojištění půjčeného vozidla v zahraničí: Tento článek vám ušetří 30 000 Kč

Komplexní pojištění vozidla od Rental Cars kryje škody na vozidle, oknech, zrcátkách, kolech i pneumatikách. Koupí se pojistíte také proti poškození vozu třetí osobou nebo jeho odcizení. Cena pojištění se obvykle pohybuje mezi 360 Kč a 560 Kč za den, určuje ji místo vypůjčení. Model auta nehraje roli.

Výhodou pojištění od Rental Cars je komplexnost a přehlednost. Kryje většinu škod za jednu cenu. Nevýhodou je poněkud nákladné řešení škodné události. Zákazník obvykle celou škodu uhradí půjčovně a pakliže má nárok na proplacení pojistky, vymáhá následně částku na Rental Cars.

Vždy se vyplatí porovnávat cenu (a podmínky) pojištění mezi zprostředkovatelem, půjčovnou a cestovním pojištěním.

Pojištění půjčeného vozidla jako součást cestovního pojištění

Novinkou letošního roku je možnost sjednat si pojištění zapůjčeného auta k cestovnímu pojištění. Připojištění nabízí ČSOB PojišťovnaAxa.

Pojištění spoluúčasti na zapůjčené věci od ČSOB

ČSOB nabízí pojištění auta z půjčovny v rámci pojištění spoluúčasti na zapůjčené věci. Pojistné podmínky jsou definovány stručně, nezmiňují žádné konkrétní typy událostí ani rizik.

Pojištění se však vztahuje pouze na spoluúčast a pouze na vozidla z oficiální půjčovny.

V rámci nabídky ČSOB se jedná o součást pojištění odpovědnosti na cesty. Nabízí se ve dvou variantách: s limitem 15 000 Kč u Zlaté střední cesty a s limitem 20 000 Kč u balíčku Komplexní. Cena pojištění se odvíjí od ceny zvolené varianty.

Pojištění zapůjčeného dopravního prostředku je součástí cestovního pojištění k platební kartě u účtu ČSOB Premium. Limit pojištění spoluúčasti je 10 000 Kč.

Připojištění půjčeného vozidla od Axa

Pojištění lze sjednat k jednorázovým i opakovaným cestám, limit krytí spoluúčasti na půjčeném vozidle je 30 000 Kč.

Cena připojištění se odvíjí od délky cesty. U kratších cest stojí přibližně 27 Kč za den, při koupi celoročního pojištění s opakovanými výjezdy 490 Kč.

Pojištění se vztahuje na spoluúčast, kterou bude chtít půjčovna proplatit v případě vrácení poškozeného vozidla. Zahrnuje účast na dopravní nehodě, vandalismus a odcizení půjčeného dopravního prostředku.

Na co se pojištění nevztahuje

  1. Jiné náklady, než je spoluúčast z pojištění.
  2. Pakliže nemáte pojištění na riziko, ze kterého vznikne spoluúčast.
  3. Vozidlo nebylo půjčeno v oficiální půjčovně, ale třeba od známého či poskytovatele ubytování.
  4. Vozidlo bylo půjčeno v ČR – aby bylo pojištění platné, musí být půjčeno v zahraničí.
  5. Pokud si nárokujete celou škodu – pojištění se vztahuje pouze na spoluúčast.
  6. Vozidlo řídil někdo jiný – pro uplatnění škody musí auto nebo motorku řídit člověk, který si pojištění sjednal.
  7. Chybí doklad od policie – předpokladem pro uplatnění škody je doklad od místní policie potvrzující nehodu, vandalismus apod.

Má takové připojištění vůbec smysl? V řadě případů má, ale záleží na konkrétních podmínkách půjčovny. Cena 27 Kč na den je zhruba desetinová v porovnání s náklady na pojištění třeba od RentalCars.

Vyplatí se připojištění půjčeného vozidla?

Vrátíme-li se k mému islandskému problému s prasklým čelním sklem, s připojištěním od Axy bych s největší pravděpodobností platil místo 36 800 Kč jen 6 800 Kč. Za pojištění pro dva řidiče bych místo 12 400 Kč (které mi nabízela půjčovna) platil Axe jen 392 Kč.

Při zvažování, zdali sjednat, nebo nesjednat, je však třeba vycházet z podmínek konkrétní pojišťovny, kde se auto půjčuje.


O
Ogi 12.08.2021 – 14:47

Da se sehnat rocni ciste na pujcene auto z pujcovny s vyssim limitem za cca 1800 na rok s platností pro cely svet nejčastěji pres britske weby

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás