Podvodné aukce na Levnější.net? iPhone ani Galaxy S6 za korunu nezískáte

Redakce
Publikováno 21. srpna 2015

Levnější.net je internetový aukční server, kterému je rozumnější se vyhnout. Nejen, že spamuje zákazníky nevyžádanými e-maily i poté, co byl výslovně odvolán souhlas se zpracováním osobních údajů, ale důvěřiví uživatelé v něm mohou utopit desetitisíce bez jakékoliv výhry.

Proč si dát pozor na aukce Levnější.net

  1. Jak funguje Levnější.net?

    Levnější.net funguje na principu penny aukcí (alternativně haléřové aukce).

    Na stránkách jsou současně draženy desítky různých produktů od iPodu a iPhonu přes tlakové hrnce Tefal až po notebooky nebo Playstationy. Veškeré zboží je nabízeno s vyvolávací cenou 0 Kč.

    Každý příhoz zvýší cenu výrobku o předem stanovenou částku a zároveň prodlouží zbývající čas trvání aukce o 10 vteřin. Dražba končí v okamžiku vypršení časového limitu, vyhrává poslední přihazující. Každá aukce je nejživější právě v okamžiku, kdy se blíží její závěr.

  2. Přihazuje se ve virtuální měně

    Levnější.net používá k přihazování virtuální měnu zvanou bid.

    Jeden bid stojí v závislosti na koupeném množství 0,66 – 1,50 Kč, k většímu pořízenému množství zákazníka motivuje snižující se jednotková cena bidů. Minimální koupené množství je 200 bidů (za 300 Kč), nejvyšší 15 000 bidů (za 9 900 Kč).

    I méně zdatný počtář si spočítá, že za zvýšení ceny o 10 haléřů ve skutečnosti zaplatí přinejmenším 66 haléřů.

    Hodnota příhozu i náklady na účast na aukci se liší v závislosti na konkrétním výrobku. Nejlevnější jsou sluchátka s udanou pořizovací cenou 399 Kč a minimálním příhozem 2 bidy. Cenu výrobku zvýší o 20 haléřů. Na opačné straně je notebook Apple MacBook v ceně 34 990 Kč. Do každého příhozu je třeba investovat alespoň 15 bidů, kterými se zvýší cena o 1,50 Kč.

    U některých aukcí jeden investovaný bid zvýší cenu výrobku o více než jen o 10 haléřů.

  3. Přihozené peníze se nevrací

    Důležitý je bod 3.5 uživatelských podmínek Levnější.net: “[…] Použité bidy se automaticky odpočítávají z uživatelova zůstatku.”

    To v praxi znamená, že se za každý příhoz platí a peníze se nevrací. Jestliže v aukci o MacBook přihodíte 10×, vyjde vás účast v aukci až na 225 Kč bez jakékoliv záruky výhry.

  4. Aukce Levnější.net

  5. Když 5 + 5 = 11

    Podíváme-li se na aukci pohledem provozovatele, tak za Samsung Galaxy S6 Edge vydražený za 2 520 Kč mohl získat maximálně 6 300 Kč. Dva a půl tisíce obdrží od vítěze aukce a zbytek na proinvestovaných bidech. A to ještě za předpokladu, že si každý zúčastněný doplňoval své konto po nejmenších dostupných částkách.

    Uvážíme-li, že pořizovací cena telefonu Samsung Galaxy S6 Edge je dle Heuréka.cz 16 290 Kč (uvedených 20 790 Kč je záměrně nadsazených), existuje jen málo vysvětlení. Levnější.net provozuje buď charita, nebo…

  6. Umělé příhozy

    Nevím, jak přesně funguje Levnější.net, ale být já provozovatel úspěšně skrývající svou totožnost (čeká vás v bodě 7) a peníze od lidí inkasující anonymním PayPalem (pro změnu bod 6), vytvořím aukčního robota.

    Ten by pod smyšleným jménem učinil u každé aukce příhoz vždy v okamžiku, kdy se blíží její konec. Tento postup by jednak motivoval účastníky aukce k dalšímu příhozu a zároveň by zajistil, že aukci nikdy nevyhraje skutečný člověk. Já bych nemusel kupovat žádné telefony, žádné notebooky, jen bych anonymně inkasoval penízky za inkasované kredity.

  7. Dobití kreditu je možné výhradně přes PayPal

    Nakoupit bidy lze na Levnější.net jediným způsobem – přes anonymní PayPal.

    Kdo PayPal nezná, vězte, že jde o naprosto důvěryhodný internetový platební systém hojně používaný třeba v aukční síni eBay. Dobře funguje po celém světě, jako identifikátor pro přesun peněz mezi jednotlivými účty v něm slouží e-mailová adresa. A to hraje provozovateli Levnější.net i obdobných služeb do karet. Vystopovat ho je složité.

    Při dobíjení si účtu uživatel nemá sebemenší tušení komu a kam peníze posílá. Zachovala by se takto seriózní společnost?

  8. O sovách se říká, že jsou moudré. Škoda, že se to nedá říct o aukčním serveru Levnější.net.

  9. Provozovatel tajemný jako hrad v Karpatech

    Jestliže se provozovatel Levnější.net skutečně o něco snaží, pak je to skrývání své pravé identity.

    Seriózní společnost na webu vždy uvádí své jméno včetně adresy, IČ, DIČ a dalších identifikačních údajů. Levnější.net nemá na svých stránkách nic z uvedeného. I v uživatelských podmínkách se skrývá za provozovatelem skrývá fráze “právní osoba, která je zodpovědná za realizaci aukcí na portálu”.

    Moc nenapoví ani údaje v registru domén. Levnější.net používá k ukrytí skutečných údajů identitu firmy z Panamy, která se specializuje na maskování registračních údajů.

    Na stejné IP adrese, jako je Levnější.net, běží ještě doména SMS-aukcio.net. Registrovaná je na stejnou panamskou společnost, po zadání adresy do prohlížeče dojde k přesměrování na web Levnější.net. Stejně anonymní jsou také další domény používané serverem Levnější.net, Koupit-co-levne.xyz a Koupit-co-levne.com jsou pro změnu registrované na slunných Bahamách.

  10. Obří slevy, Technický eshop a další spam

    Nové oběti zákazníky Levnější.net loví přes reklamní e-maily. Spam zasílá provozovatel webu i poté, co mu byl vypovězen souhlas se zpracováním osobních údajů.

    Zajímavý je text, který se objeví po kliknutí na “odhlašovací” odkaz v každém takovém e-mailu. Je totiž v maďarštině.

    Sice se v něm praví něco o úspěšném odhlášení ze seznamu příjemců e-mailu, nicméně po všech výše zmíněných skutečnostech bych se spíše vsadil, že slouží k něčemu zcela jinému. Odesílatele e-mailu ubezpečí, že daná adresa je používaná, a tak na ni může posílat další a další nevyžádané zprávy.

  11. Stopy vedou do Maďarska

    Zajímavým vodítkem je zmiňovaná maďarština, podle všeho jsou provozovatelé Levnější.net do nějak spojeni s kauzou spammerů z Budapešti.

    Důvodné podezření vyplývá ze dvou stop:

    • Na stejné IP adrese jako doména Koupit-co-levne.com hostuje 181 domén. Jednou z nich je xhosepro-pl.com. Domény v obdobném formátu používají právě zmiňovaní maďarští spammeři. A jako držitele domén uvádí… stejnou panamskou společnost.
    • Nevyžádaná obchodní sdělení spammerů z Budapešti i serveru Levnější.net chodí současně na tři různé e-mailové schránky používané autorem článku.

    Obchodní model spammerů je jednoduchý: E-mailovou schránku uživatele každý den obohatí o reklamu na jeden z mnoha e-shopů vytvořených jako přes kopírák.

    Každý z nich je provozován na jiné doméně, ale používá obdobnou šablonu a nabízí jeden jediný produkt. Jejich šíře je nepřeberná: odpuzovač komárů a brouků, parní brána do letních dní, všude použitelná akční HD kamera, LED světlo atd. Nabízené výrobky mají jedno společné: Připomínají laciné pouťové cetky.

    Zboží objednané z každého jednotlivého obchodu zákazníkovi skutečně dorazí, platí se na dobírku. Minimálně v jednom případě byla jako odesílatel zásilky uvedena společnost Clever Media, Mester utca 61, HU – 1095 Budapest.

Další haléřové aukce

Na podobném principu jako Levnější.net fungují mnohé další weby. Nemusí jít vždy nutně o podvod, nicméně výhra v nich je časově a finančně velmi náročná až značně nepravděpodobná. Příkladem jsou weby HravéAukce.cz, QuiBids.com nebo HappyBidDay.com.

Máte s webem Levnější.net vlastní zkušenost? Napište nám je do diskuze pod článkem. Každá recenze Levnější.net bude ostatními čtenáři vítána.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás