Pavelkovo skrblení 50: Nákupy v Číně

Michal Pavelka
Publikováno 4. května 2015

Dlouho jsem odmítal nakupovat na čínských serverech, ale když jsem viděl, jak moje děti většinu levnějších věcí nakupují právě u nich, začal jsem se zajímat.

Jde právě hlavně o ty levnější věci, protože největším lákadlem je skutečnost, že se neplatí žádné poštovné. Teda pokud si zatrhnete, že chcete jen free shipping. Placení poštovného je to, co mě už několikrát odradilo na serverech českých. Objednat si knížku za dvě stě a pak dát třeba sto dvacet korun za to, že vám ji někdo přiveze před dům, to je opruz (a to mi ji minule ani nepřivezli na místo určení, přestože jsme byli dohodnutí, ale složili mi ji na nějakém odkladišti na druhém konci města).

Další výhodou je větší výběr. Třeba některé obaly na mobily v Česku podle mých potomků vůbec neseženete. Jiné jsou zase předražené. Příklad – čirý kryt na LG G2 mini jsem sehnal na serveru www.aliexpress.com za 0,84 dolarů, v Čechách je podle heuréky nejlevnější za 124 korun. A teď si ještě připočtěte dopravu a balné. A jste hodně přes dvě stovky.

Nevýhodou jsou dodací doby. Zpravidla jsou dvě rozdílné. Buď 15 až 60, nebo 15 – 39 dnů. Po dvou týdnech byly tři ze šesti objednaných věcí doma. Prodejce garantuje dodání v počtu zadaných dnů, jinak vrací peníze. Reklamace jsou uskutečnitelné, pokud výrobek neodpovídá popisu. Poštovné ale hradí kupující.

Pro někoho je nevýhodou, že musí platit kartou dopředu, tak ten si hold musí připlatit nějakou tu stovku v Euronicsu. Obchody také nehovoří česky, takže zákazník musí být aspoň minimálně vybavený angličtinou.

Ještě jsem se koukal, kolik mě stál dolar. 26,68 koruny. To je teda trochu více, než je oficiální kurz, banka si to pohlídala. Ale pořád je to rozdíl, platit dvě koruny za nevýhodný kurz anebo více než stovku za poštovné.

Takže, jak jsem uvedl na začátku, asijské internetové obchody se vyplatí použít v případě věcí, u kterých vás zase nebude tolik finančně pálit, když se pokazí – kryt na mobil, baterka na geocaching, nějaký ten hadřík. Ušetříte často polovinu cenu. Netroufl bych si tam koupit pc – viz některé z mých předchozích dílů.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás