Pavelkovo skrblení 36: Neuvěřitelná cena ručení pro čtyřnásobného viníka nehody

Michal Pavelka
Publikováno 1. ledna 2015

Auto sobě i svým blízkým pojišťuji prostřednictvím agenta, který kdysi vystudoval stejnou školu, ale nakonec ze školství utekl. Naše vztahy jsou tak přátelské, že mu naprosto důvěřuji a doufám, že pro mě chce to nejlepší.

Přesto mi to nedalo a zapátral jsem kvůli skrblení, zdali by mě pojištění nevyšlo levněji, kdybych si ho sjednal on-line. Zatím jsem si takto pořizoval jen pojištění cestovní, takže musím trochu pátrat. Když jsem do googlu zadal pojištění auta online, vyskočilo na mě několik kalkulaček. Jdu na první z nich. Po první stránce jsem se bál, že se mi žádná druhá neobjeví, protože to po mně chtělo e-mail a telefonní číslo. Mail jsem použil pravý, číslo jsem si vymyslel a na druhé stránce se k mému překvapení objevily nejlepší nabídky.

Nejlevněji vychází povinné ručení od společnosti AXA, u nich by mě nejlevnější pojistka na mé auto vyšla na 2 546 korun. Já mám u své pojistky o 25 milionů vyšší plnění, takže ročně platím 3 092 korun. Pojišťovna Triglav vychází prakticky stejně – 3 095 korun. Vše ostatní je on-line dražší než od mého přítele.

Podobná situace je i v případě havarijního pojištění. Pokud mi bude stačit základní ochrana – živelní událost, odcizení, vandalismus a střet se zvěří, mohu ušetřit s AXA až dva tisíce ročně. Ale stačí si přihodit čelní sklo a jsem prakticky na stejné částce, jakou nyní platím v reálu.

Nejhorší, co pro pojistku můžete udělat, je způsobit škodu a přijít o bonusy. Těžké je být začínajícím řidičem. V původním výpočtu jsem vycházel ze své situace – a mně se nikdy nepodařilo byť jen škrábnout cizí auto. Jako začátečník bych však u AXA platil povinné ručení minimálně 6 366 korun. U Triglavu už 7 737.

Na závěr jsem ze sebe udělal řidiče, který za rok způsobil čtyři nehody. V tom okamžiku mi nejlevnější pojištění nabídla Slavia – stálo by mě neuvěřitelných 17 863 korun. Stále píši jen o povinném ručení. Nejlevnější havarijní pojištění by vyšlo na 32 503 korun.

Důležité také je, na koho je auto pojištěné. Rozhodně je lepší, když je v rodině stále stejný vlastník, pokud nejde o veselého vraha.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás