Pavelkovo skrblení 26: Vyplatí se nákup potravin v Německu?

Michal Pavelka
Publikováno 20. října 2014

Včera jsem byl v Německu. Na výletě, odlovit pár keší v Žitavských horách. Už tradičně jsem se však zastavil i v obchodě. Žitavský Kaufland byl doslova v obležení českých zákazníků, podle mého odhadu tvořili více než polovinu. U každého výrobku se zastaví, vynásobí jeho cenu v eurech třiceti a odečtou pár korun, aby se dostali na cenu v českých korunách. Mrzí mě, že jsem si neschoval účtenku, měl jsem na skrblíka více myslet, ale selskými počty jsem se dostal ke skutečnosti, že z finančního hlediska se nákup v Německu nevyplatí. Navíc člověk musí přičíst náklady na dopravu – obzvlášť, pokud jako já, bydlí sedmdesát kilometrů od Žitavy – a také náklady na směnu měny. Řada německých obchodů navíc nepřijímá v Česku běžně vydávané karty, což ale není případ Kauflandu.

Shrnuto, podtrženo, jde podle mě o jakousi módní záležitost. „Byl jsem nakupovat v Německu,“ patří v mé oblasti ke koloritu.

A co jsem teda kupoval já? Pouze věci v akci, protože jen tak je možné se dostat na ceny, které se při současném kurzu koruny vůči euru blíží cenám v českých obchodech. V některém sortimentu je v Německu větší výběr – namátkou jde třeba o příchutě pomazánkových másel nebo jogurtů. Řadu výrobků také prodávají ve větších baleních – tradičně přivážím například mléčnou rýži nebo jogurty po kilech. Pak jde také o výrobky, které u nás neseženete – zdejší piva, vína či různé uzeniny. Ale v tomto případě nejde o ceny, spíše o rozšíření sortimentu (nebo snobismus).

Samozřejmě roli může hrát i kvalita. Například vždy vozím jahodový džem, protože stejná značka u nás má o deset procent méně jahod než ta prodávaná za hranicemi. Může to být ale také problém značení. Například v případě šunky znamená maso u nás něco jiného než v Německu, takže stejná šunka má na obou stranách hranice jiná procenta. Zkrátka: pokud chceme nakupovat levně, musíme se smířit s éčky na obou stranách hranice. Za kvalitu se platí u nás i v Sasku.

Až pojedu příště, účtenku si schovám a budu naprosto konkrétní. Slibuji. A kvůli vám přejedu i na polskou stranu hranice. Blíží se Vánoce, jistě budou příležitosti.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás