Pavelkovo skrblení 16: Jak jsem vydělal 17 % v podílových fondech

Michal Pavelka
Publikováno 11. srpna 2014

Minule jsem se rozpovídal o svém investičním portfoliu, dnes své zkušenosti s tímto druhem skrblení dokončím. Po nakoupení v předešlém díle zmíněných podílů jsem začal investice používat jako spoření. Každý měsíc si automaticky přikupuji dva konkrétní tituly po pětistovce. Jeden fond je zaměřen na firmy ve východní Evropě, druhý na komodity. Oba mají značné výkyvy, ale to mě zase tak netrápí, protože někdy přikupuji v době, kdy křivka klesá, jindy ne. Na východní Evropě mám výnos po odečtení tradičních poplatků 0,66 % za osm měsíců, na komoditách 0,73 %. Žádný vejvar, ale výhodou je poměrně slušná možnost se těchto cenných papírů zbavit. A kdybych to udělal třeba před měsícem, mohl bych vydělat i sedm procent. Ale kdo by to sledoval každý měsíc, týden, den?

Investování beru spíše jako hru. Baví mě sledovat, jaké tituly správce fondu přikupuje, jakých se zbavuje. Východní Evropa je bohužel neklidná, takže už mi nepatří tolik z Lukoilu jako dříve. Chlapi v hospodě také říkají, že jsem jediný imbecil, kterýmu dělá radost stoupající cena ropy či sójových bobů.

Synovi jsem k Vánocům koupil podíl ve fondu zaměřujícím se na Brazílii, Indii či Čínu. Křivka po novém roce začala směřovat rychle dolů a on tvrdil, že jsem mu měl raději koupit skok padákem – taky je pět tisíc v řiti za pět minut. Nyní už mluví jinak, protože je sedmnáct procent v plusu. Zkrátka, jak říkám – při objemech, které si může dovolit běžný smrtelník, jde spíše o hru, než o nějaké výrazné zhodnocování peněz. Vítězem jsou tradičně banky, které za všechny operace berou poplatky v řádu procent. Bez ohledu na to, jestli zrovna vyděláváte nebo proděláváte.

Ještě se chystám na chvíli do zahraničí a řeším dilema, jestli si nakoupit eura už v Čechách nebo jestli vybrat kartou až na místě. Schválně si v příštím díle porovnám, jak se ke svým klientům chovají banky, zjistil jsem totiž, že v tomto ohledu jsou mezi nimi slušné rozdíly.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás