Pavelkovo skrblení 115: Zkušenosti s aplikací Moovit

Michal Pavelka
Publikováno 3. května 2019

Když jsem byl na Maltě, hrozně jsem si pochvaloval ježdění po ostrově za pomoci Google Map. Stačilo kliknout na ikonku zastávky a zobrazily se mi nejbližší spoje včetně informace, kam jedou. Trochu problém byl, že na Maltě se žije velmi free a půlhodinové zpoždění nebylo výjimkou. Během jízdy jsem mohl sledovat mapu se zastávkami a vystoupit na té nejvýhodnější (zastávky jsou často po dvě stě metrech).

Myslel jsem si, že to takto funguje všude, ale ne. Pro některá města jsem si musel stahovat aplikaci jejich dopravního podniku, přičemž každá fungovala jinak spolehlivě, na jiném principu apod. I v Česku jsou obrovské rozdíly mezi jednotlivými městy. Například v těchto dnech pracovně srovnávám dvě podobně velká města a zírám.

Nakonec jsem si stáhl aplikaci moovit (najdete například na Google Play), ta obsahuje neustále aktualizované údaje z několika stovek (spíše přes tisíc) měst celého světa. Plánky, doporučení, personifikace a hlavně funkci zadat cestu z bodu A do bodu B. Pravda, v mém rodném městě, když jsem se chtěl dostat z bodu A (hospoda) do bodu B (domov), mi nabídl variantu, ať jdu raději pěšky. Pokud v daném místě nefunguje MHD, nabídne vám aplikace mapu s doporučenou trasou podle zadaných parametrů, nebo vás propojí s Uberem.

Včera jsem však cestoval po větším městě a vše naprosto bezproblémové. Zadal jsem svůj cíl a byly mi nabídnuty dvě různé trasy. Jedna metrem s přestupem na autobus, druhá metrem s přestupem na tramvaj. U obou bylo uvedeno, kolik budu muset nachodit od zastávky k zastávce a jak dlouho mi bude cesta trvat. V metru byl problém s připojením, ale věděl jsem, na jakou zastávku jedu a kolik stanic mi to k ní bude trvat. V tramvaji mě pak aplikace celou dobu sledovala na mapě, hlásila mi zastávky a upozornila mě, kdy mám vystoupit.

Efektivní využití aplikace samozřejmě předpokládá zapnuté notifikace, polohu a samozřejmě data. Moovit jde ale použít i jako plánovač trasy, takový celosvětový IDOS.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás