Pavelkovo skrblení 113: Zonky zkušenosti investora po 1 roce

Michal Pavelka
Publikováno 22. února 2019

Před více než rokem jsem se pochlubil, že jsem si založil účet na Zonky a začal po dvou stovkách půjčovat lidem.

Jaké jsou mé zkušenost a statistiky?

Za zmíněný rok a kousek jsem celkově investoval do 331 příběhů, z nichž ale něco přes padesát splatilo svou půjčku předčasně. V současnosti tak mám 277 aktivních investic. Z běžného účtu jsem si postupně převedl cca 50 000 korun. Ve skutečnosti jsem ale už půjčil skoro 66 000, protože lidé postupně splácejí a já mohu peníze zrecyklovat. Aktuálně vydělávám 5,6 procenta, ale čeká mě pořešit několik neplatičů, takže reálnější je výnos kolem 4,2 %. Procento je samozřejmě nesrovnatelně vyšší než jakýkoliv spořicí účet. Navíc, jak jsem zmiňoval v odkazu, příběhy lidí jsou někdy zajímavým čtením.

Investor jsem spíše držící se při zdi. Asi třetina půjček je na 5,99 %, čtvrtina na 4,99 %. Jen dvanáct procent investic jsem vložil do rizikových klientů, kteří splácejí úrok vyšší než deset procent.

A jak je to s disciplínou dlužníků? Doposud jen jedna moje investice byla zesplatněna. Helena si půjčila na konsolidaci svých dluhů a po zaplacení šesti splátek se odmlčela. Další tři dlužníci jsou na hraně. I oni něco málo zaplatili a pak se odmlčeli. Kupodivu nejméně problémoví jsou dlužníci s největším a nejmenším úrokem. Z nich mi nikdo nic nedluží.

Manželka utekla, tak bude motorka. Týpek z Pardubicka si chce udělat radost. Proč mu dvěma stovkami nepřispět? 4,99 %. Ten ví, co dělá.


J
Josef 24.02.2019 – 08:52

Neřekl bych, že čtení příběhů je zajímavé. Pro mě je to neskutečně děsivé. Nepochopitepné na co si lidé půjčují. Jak se vyjadřují. V žádosti o půjčku nedokáží napsat ani 1 smysluplnou větu... Pro mě zklamání. Nikoliv ze zonky, ale zklamamání z lidí...

Odpovědět

R
Ron 24.02.2019 – 13:26

Normální je nejdříve si na danou věc vydělat, a potom si ji teprve koupit.

Odpovědět

m
martin 28.02.2019 – 16:50

Na Zonky jsem asi rok a půl. Mám aktivních 2295 investic a asi 580 už je splacených. Šel jsem do toho podstatně agersivněji, takže ze začátku byl výnos okolo 10% který se s postupně přibývajícími zesplatněnými půjčkami postupně zhoršuje. Aktuálně Zonky říká výnos 7,1%. 30 příběhů je zesplatněných a asi 80 po splatnosti. Poslední dobou do příběhů delších než 24 měsíců neinvestuji, ale je těžké to vychytat. To vyzobávají robotáři. Už jsem chtěl vybírat peníze, ale rozhodnutí Zonky nezpoplatňovat prodej na sekundárním trhu u investic starších než 12 měsíců mě přimělo pokračovat a reinvestovat i do investic s delší maturitou. Člověk nikdy neví, kdy bude potřebovat cash. Příběhy nečtu. Zjistil jsem, že nalhat cokoliv umí kdokoliv.

Odpovědět

F
František 08.03.2019 – 23:08

Jsem rád, že mě Zonky vyřadilo z možnosti si půjčit. Před dvěma roky jsem si chtěl půjčit sto tisíc na dva roky s možností, že to splatím dřív a byl jsem odmítnut. Dnes mám na účtu téměř milion a do Zonky peníze rozhodně nehodlám přelejvat! Snad nezneužije mý kopie dokladů ze žádosti, raději mám obrázky dokladů uložený pro dokazování podvodu.

Odpovědět

P
Petr 24.07.2019 – 22:05

Mně jako investorovi se líbí možnost diverzifikace investovaných částek. Každý si může zvolit svojí strategii. Oceňuji starost o splátky u klientů. Za celou dobu co investuji na Zonky nemám dlouhodobě žádné splátky po splatnosti.

Odpovědět

M
Marta 28.08.2019 – 13:06

Já jsem si na Zonky půjčila na rekonstrukci bytu a vše proběhlo v pořádku. na papíry moc nejsem, ale bylo to docela jednoduché - jen naskenovat doklady a nějaké výpisy a poslat emailem. Peníze jsem měla do týdne. Splácím včas, takže žádné problémy s nimi nemám. Úrok jsem dostala lepší než v bance, takže spokojenost.

Odpovědět

H
Hanka 04.01.2020 – 11:39

Dobrý den pane Pavelko, narazila jsem na Váš komentář, sice už rok starý, ale stejně zkusím. Sama investuju na Zonky taky něco přes rok a mám docela podobnou zkušenost jako Vy, včetně výše výnosu. Proto mě láká vyzkoušet službu Rentiér, kde je odhadovaný výnos kolem 4,4% s tím, že portfolio se sestavuje automaticky tak, aby bylo vyvážené a funkční. Od toho si slibuju, že získám trochu přehled a přestanu vyzobávat jen nízkorizikové půjčky, a tak si budu dobudoucna schopná šéfovat vše sama a lépe. Anebo nechám peníze dál pracovat samy v Rentiérovi. Jak se na to díváte Vy?

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás