Pavelkovo skrblení 112: Spolujízda v zahraničí přes Kangaride, Share Your Ride a Yeezda

Michal Pavelka
Publikováno 28. prosince 2018

Největším hráčem na poli spolujízdy je společnost Blablacar, kterou ve svých článcích zmiňuji často. Dnes jsem pátral, jestli to jde i jinak.

Asi nejjednodušší je zadat na Facebooku heslo „spolujízda“ a přidat město, případně města, mezi kterými chcete cestovat. Například ve skupině sdružující cestující mezi mým krajským městem a Prahou je v současnosti více než 2 500 lidí.

Samozřejmě ne všichni jsou aktivní, ale kdybych chtěl jet třeba zítra, mohu si vybrat ze tří nabídek. Cena je sto korun. Což je cena i běžného jízdného v autobuse.

Jeden řidič však nabízí dojíždění každodenně a pak je ochoten slevit. Kromě toho nabízí i naložení a vyložení na předem domluveném místě.

Ve skupině, která nabízí spolujízdy přímo z mé obce do Prahy, je členů asi pětina. Často se jedná o studenty pendlující mezi rodným městem a Prahou v pátek a v neděli. Běžná cena je i poloviční oproti hromadné dopravě, navíc je podstatně rychlejší.

V Evropě Blablacar konkurenci skoupil, ale třeba v severní Americe můžete využít portál Kangaride.com, princip je prakticky stejný. Ve stejné destinaci, ale navíc i v Austrálii, Jižní Africe nebo na Novém Zélandu je populární služba Share Your Ride. Funguje sice i v některých evropských zemích, zejména západních, ale nabídka v nich není větší než na Blablacaru.

Namátkou jsem zkoušel třeba Finsko, kam se chystám na služební cestu, a v této severské zemi nebyla v současnosti žádná nabídka (na Novém Zélandu jich byly desítky).

Podobnou službu jako blablacar se snaží nabízet i nová česká aplikace yeezda. Kromě klasických spolujízd nabízí i spolulety a také převážení věcí. Nabídka zatím není moc velká, aktuálně třeba jízda z Humpolce do Prahy za 87 korun.

Ale třeba se vám podaří najít nějaký spolulet. :)


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás