Pavelkovo skrblení 107: Co dělat s roztrženou bankovkou?

Michal Pavelka
Publikováno 25. května 2018

Noční můra skrblíka: přijde vám dopis od neznámého adresáta, vy ho nedočkavě roztrhnete … i se stovkou, kterou vám poslal známý, aby splatil dávný dluh.

V tomto případě se nejedná o žádný problém. Pokud máte obě části bankovky a ty k sobě evidentně pasují, jedná se o běžně poškozenou bankovku. Nemusíte se hrozit, že jste porušili nějaký zákon a takovou stokorunu je nutné spálit, aby vás nezavřeli za znehodnocování měny.

Roztrženou bankovku by od vás teoreticky měla přijmout jakákoliv právnická osoba. Odmítnout by mohli jen v případě, že bankovka není celá. Skutečnost je však jiná, běžně si od vás obchodníci nevezmou ani bankovku jen natrženou.

Zašel jsem tedy do banky, kterou jsem měl nejblíže při cestě z práce. Paní pokladní ani nemrkla, jen mě poprosila, abych příště obě části slepil izolepou a nesnažil se je spojit jen sponkou, a za přetrženou stovku mi dala stovku takřka novou.

Na můj dotaz mi potvrdila, že mají ze zákona tímto způsobem poškozené bankovky měnit. Problém by nastal například s bankovkou ohořelou. S tou bych musel do Národní banky. Tam nahradí i části bankovek, které jsou větší než padesát procent. Části bankovek, které nedosahují padesáti procent původní velikosti, nevymění ani Národní banka.

Škoda, měl jsem takový podnikatelský záměr…


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás