Pavelkovo skrblení 103: Černé pondělí

Michal Pavelka
Publikováno 23. února 2018

Říkali to všichni: tahle bublina musí prasknout. Já tomu věřil, ale nijak nereagoval. Obden jsem sledoval, jak mi stoupá cena mého portfolia. Obden jsem hlásil manželce, že máme na účtu zase o dva tisíce více. Pak přišlo jedno únorové pondělí a než jsem došel z práce domů, byl jsem o dva tisíce chudší. Jako spousta drobných střádalů jsem přemýšlel, jestli neminimalizovat škody a všechno co nejrychleji prodat.

Nakonec jsem to ustál. Sice po černém pondělí přišlo ještě černé úterý, ale dal jsem na základní poučku, že prodává se, když ceny stoupají, ne když klesají. Nyní mě (snad) čeká několik měsíců pomalého vracení se k normálu. Spekulanti si jen vybrali zisky na úkor drobných střádalů na důchod.

Shodou okolností se na mě obrátila kamarádka s otázkou, co dělat s penězi, které se jí hromadění na účtu. Jestli třeba taky nekupovat nějaké podílové listy, jak jí radí v bance. Po letitých zkušenostech vím, že finanční poradenství je jeden z největších švindlů dnešní doby.

„Hele, nemáš miliony. Plať si důchodové pojištění. Přispívá ti na něj zaměstnavatel, odepíšeš si ho z daní. Plať si stavební spoření, tam ti slušné navýšení udělá státní příspěvek. A kup si něco na sebe pro radost. Při nákupu podílových listů zaplatíš dvě procenta bance za nákup, pak případně nějaké procento při prodeji. A celou dobu mezi tím budeš nervózní, abys z nějakých záhadných důvodů nepřišla o dvacet procent naspořené částky.“

Takové základní pravidlo by mělo být: Neraďte někomu, kam má investovat. Při každé prasklé bublině na vás budou blízcí koukat jako na spoluviníka.

Finanční poradce není od toho, aby vydělal peníze vám (vy si ho nijak neplatíte), ale aby je vydělal instituci, která ho platí (třeba bance).


R
Roman 04.03.2018 – 12:42

Skrblik.cz mam moc rad, ale tento clanek je totalni nesmysl ze vsech stran. Jsem kdykoliv ochotny vysvetlit, proc je v dnesni dobe nesmysl vkladat prostredky do stavebka nebo aby ležely na účtu.

Odpovědět

j
jiřím 04.03.2018 – 15:08

Tento článekje už v tuto dobu aktuální a pravidlo investo,,jak začínají mluvit novináří a taxikáři,že se dá burze a s ní spojenych derivátech vydělat 2000E tak věřte,že indexy mlátí na poplach a řádná korekce si hledá záminku,pokud nejsi zajištěn,tak do trenek.

Odpovědět

m
m3 04.03.2018 – 16:32

Hele a to portfolio bylo s akciema nebo kryptoměnama nebo s čím? Takovej dost neurčitej článek

Odpovědět

a
alofok 04.04.2018 – 19:36

Roman: a do čeho byste chtěl investovat vy? Penzijko na duchod je rozhodne jeden z nejlepsich zpusobu, jak sporit a pokud mate stesti, tak i stavebko stale jeste muze vyjit celkem solidne.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás