Pavelkovo skrblení 101: Kde koupit levné knihy

Michal Pavelka
Publikováno 26. ledna 2018

Když jsem se stěhoval od svých rodičů, nejvíce jsem si zakládal na své knihovně. Postupně jsem dospěl k názoru, že syslení knížek ze mě intelektuála neudělá. Navíc zabíraly v našem bytě čím dál více místa.

Stal se ze mě aktivní návštěvník městské knihovny. Za roční poplatek necelých dvou set korun se mi otevřely netušené obzory. Nejenže mohu listovat všemi publikacemi, které za mě shromažďuje veřejná instituce, ale mohu využívat i meziknihovní službu. Není moc knih, které bych si takto nemohl obstarat.

Nedávno jsem však zatoužil po knize, kterou jsem chtěl mít navždy.

Rok jsem po ní pátral v internetových antikvariátech (zde je zajímavý rozcestník, do kterého svou nabídku umisťuje několik desítek antikvariátů). A nikde se během celého roku neobjevila.

Jako zajímavý projekt se jeví server s názvem trhknih.cz. Ten funguje jako prostředník mezi zájemci o prodej a nákup knih. Chcete se nějaké knihy zbavit? Vystavíte ji a čekáte, jestli si ji někdo koupí. Peníze inkasuje společnost a po odečtení 15 % je posílá prodejci. Pokud máte zájem o nějakou knihu, vytvoříte na ni poptávku a rovněž čekáte, jestli ji doma někdo neobjeví a nebude ji chtít prodat.

Na tomto serveru jsem byl úspěšnější. Kniha mi byla nabídnuta poměrně rychle, ale za cenu dvojnásobně převyšující cenu původní. Plus jsem musel počítat s poštovným.

Zkusil jsem ještě jednu možnost. Zeptal jsem se v knihovně, jestli by mi dokázali knihu sehnat jinou cestou. A stal se zázrak: za čtrnáct dnů mi napsali, ať se rozhodnu, jestli si ji chci jen půjčit anebo od nich koupit. Kniha byla v perfektním stavu a za původní cenu. Poštovné jsem neplatil.


T
Tonda 04.02.2018 – 09:20

Zdravím, vyklízím starý domek a je tam knihovna s mnoha starými knihami, některé z přelomu 19-20 stol., některé odborné či výukové z vysoké školy z 50. let apod. Rád bych je rozprodal, ale nevím kde nejlépe a jak určit cenu, nemáte někdo tip?

Odpovědět

PK
Petr Kubik 04.02.2018 – 17:32

Zdravím pane Tondo, ve kterém městě se nacházíte a o kolik knih (cca) se jedná? Odepište prosím na email petr.kubik73@seznam.cz

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás