Odložená platba: Alternativa spotřebitelského úvěru dává na zaplacení 14 dní po doručení zboží

Redakce
Publikováno 10. května 2021

Osobní bankrot vyhlásilo již více než 116 000 Čechů, kteří nyní procházejí oddlužením. Podle informací Českého rozhlasu mělo v loňském roce 474 000 lidí více než tři exekuce, celých 157 000 lidí dokonce mělo exekucí více než deset.

Tvrdá data tak ukazují, že finanční gramotnost je stále problém. Řada lidí si opakovaně půjčuje peníze, aby umořila svůj předchozí dluh, čímž se dostávají do nebezpečné dluhové pasti.

Pravidla zodpovědného zadlužování

Rozbitá pračka, velké výdaje u zubaře nebo oprava auta. Podobné nečekané výdaje nás většinou zaskočí v té nejméně vhodné chvíli. Půjčka se často jeví jako nejlepší způsob, jak vyřešit finanční tíseň ve chvíli, kdy už úspory nestačí.

Základní pravidlo říká, že si půjčujeme jen tehdy, když si opravdu půjčit musíme. Doba použitelnosti dané věci by měla být delší než doba splácení. Půjčka na pořízení nové pračky nebo opravu auta tak může dávat smysl, neboť se předpokládá, že bude sloužit několik let.

Naopak půjčka na dovolenou nebo na vánoční dárky je rizikovější a doporučujeme se ji vyhnout.

Krátkodobé půjčky: Rozdíl mezi účelovým a neúčelovým úvěrem

Neúčelové spotřebitelské půjčky patří mezi nejčastěji využívaný typ úvěrů. Bance totiž nemusíte sdělovat, k čemu peníze potřebujete. Jejich nevýhodou však je, že kvůli vysokým úrokům zaplatíte mnohem vyšší částku, než jste si půjčili.

Účelové spotřebitelské půjčky jsou z hlediska úroků výhodnější, bankovní instituci však musíte prokázat, že jste peníze utratili za danou věc či službu. V obou případech si lze vzít půjčku onlines minimem administrativy.

Úvěry využívejte na pořízení smysluplných věcí, jako je například vybavení kuchyně, koupě nového auta nebo zařízení dětského pokoje.

Opakování je matka moudrosti, takže: Nikdy se nezadlužujte kvůli vánočním dárkům, dovolené nebo splacení jiné půjčky.

S kontokorentem hrozí riziko dluhové spirály

K neúčelovým typům úvěru se rovněž řadí kontokorent neboli povolený debet.

Banka vám většinou schválí jeho limit až do výše trojnásobku vašich měsíčních příjmů a peníze navíc máte v podstatě kdykoliv po ruce. Přestože se kontokorent tváří jako rozumné řešení finanční tísně, nese s sebou řadu minusů.

Při opakovaném využívání kontokorentu totiž hrozí, že se dostanete do dluhové spirály. Tou největší nevýhodou kontokorentu jsou však opravdu vysoké úroky, které se mohou vyšplhat až na 20 %.

Odložená platba: Zboží zaplatíte do 14 dní po jeho doručení

Bankovní půjčky však nejsou jedinou cestou, jak zvládnout nenadálé výdaje.

Máte-li problémy s nedostatkem financí před výplatou, s nezbytnými nákupy vám může pomoci odložená platba. Tato relativně nová služba je zcela zdarma a umožňuje vám nakoupit hned, ale zaplatit až za 14 dní po doručení zboží. Odložená platba se přitom může hodit i při běžných nákupech na internetu. Oblečení, boty nebo spotřebiče jednoduše objednáte online a kartou nebo převodem na účet zaplatíte až po vyzkoušení věcí v pohodlí domova.

Vůbec nejlepším způsobem, jak se vyvarovat finančním problémům, je disponovat dostatečnou finanční rezervou a být dobře pojištěný pro případ nenadálých výdajů. Ať už vám chybí pojistka odpovědnosti, nebo na domácnost, sjednání pojištění online dnes nabízí téměř každá banka, zabere vám sotva pár minut a ušetří vám spoustu starostí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás