Návod: Jak získat podpultový tarif elektřiny a ušetřit 15 % bez změny dodavatele

Redakce
Publikováno 20. srpna 2018

Mnoho z nás bere cenu elektřiny jako něco, co nelze moc měnit, a tak automaticky přistupujeme na ceníky dodavatelů. Cena elektrické energie však není stálá a skládá se z několika částí.

Jak získat 30% slevu z ceny silové elektřiny

Jednu složku nemůžou ani dodavatelé ani zákazníci ovlivnit – regulované poplatky stanovují cenová rozhodnutí Energetického regulačního úřadu. Jedná se o platby distributorovi elektřiny, operátorovi trhu a státu nebo daně.

Druhou složku již lze ovlivnit – cenu za kW a stálé měsíční poplatky. Záleží na využívané sazbě, na dodavateli elektrické energie a na tom, jakou cenu vám je schopen nabídnout.

Spolupracovník Skrblíka pan Toman se pokusil ušetřit náklady na elektřinu pro čtyřčlennou rodinu jednoduše tím, že si řekl o slevu. Využívá jednotarifní sazbu silové elektřiny D02d a bydlí v Praze. Zde je jeho návod, jak získal 30% slevu, aniž by se účastnil energetické aukce.

Aukce energií? Silná páka na stávajícího dodavatele

V roce 2016 se pan Toman zúčastnil aukce dodavatelů elektřiny, kterou pořádal časopis dTest. Vyhrála v ní společnost Europe Easy Energy (EEE), která nabídla nejnižší cenu.

Náš spolupracovník se rozhodl k EEE přejít, přičemž společnosti poskytl plnou moc, aby ho mohla zastupovat ve věci ukončení stávající smlouvy s PRE. Pražská energetika se po přijetí výpovědi zachovala jako ekonomicky smýšlející subjekt, a než uplynula lhůta k přechodu a odsouhlasení zákazníkem, přišla s nabídkou.

Panu Tomanovi nabídla nejen dorovnání ceny EEE, ale rovnou její snížení o 10 %. Podmínkou bylo podepsání smlouvy na 2 roky.

Nebylo o čem přemýšlet, přechod k Europe Easy Energy se nekonal.

Po dvou letech přišlo zdražení elektřiny o 15 %

Dva roky uplynuly jako voda a koncem června 2018 přišlo panu Tomanovi oznámení o úpravě cen elektřiny. Od 1. srpna 2018 mělo dojít k navýšení ceny silové elektřiny z 1 442 Kč včetně DPH na 1 659 Kč.

[title] class=

Rozdíl na jedné kilowatthodině činil 217 Kč, tedy více než 15 %.

Po zkušenostech s předchozí nabídkou se pan Toman porozhlédl, jaké ceny si účtují ostatní dodavatelé elektřiny. Jedny z nejnižších cen nabízí Skautská energie, která však má obtížnější podmínky pro vstup.

Překvapením byl i tarif KOMFORT NEO 3 z oficiálního ceníku PRE, který však našemu kolegovi nabídnut nebyl. Cena za MWh je 1 280 Kč, přičemž každá desátá kilowatthodina je zdarma.

Panu Tomanovi se tak stačilo přihlásit do aplikace Moje PRE a tarif změnit. To však byl teprve začátek šetření za elektřinu.

Jak získat podpultový tarif od dodavatele energií

Součástí oznámení bylo i poučení, že v případě nesouhlasu se zvýšením ceny lze od smlouvy odstoupit. Toho pan Toman využil, a v odpovědi na e-mail se dotázal, jak nejlépe lze výpověď podat.

Zároveň dodal, že přemýšlí o přechodu k jinému dodavateli i s ohledem na předchozí dobrou zkušenost s energetickou aukcí a s tím, že Skautská energie nabízí výrazně nižší ceny než PRE.

Pražská energetika sice poslala návod na odstoupení od smlouvy, důležitější však byla informace v závěru e-mailu: “Za účelem snížení nákladů za dodávku elektřiny bychom Vám rádi nabídli možnost vypracování cenové nabídky. Pokud máte o tento úkon zájem, prosíme Vás o informaci v odpovědi na tuto zprávu.”

Návod: Jak získat podpultový tarif elektřiny a ušetřit 15 % bez změny dodavatele

Po kladné odpovědi tak následující den v poště přistál e-mail od PRE s nabídkou platnou 14 dní. Z původně nabízené ceny 1 371 Kč/MWh je nová cena 988 Kč/MWh a k tomu jako bonus jednorázová sleva 2 000 Kč za předpokladu, že zákazník smlouvu neukončí během 2 let od prodloužení.

Jedná se o podpultový tarif KOMFORT + SYNERGIE 07/2018. Při průměrné spotřebě domácnosti 2 500 kWh ročně tak domácnost ušetří zhruba tisícikorunu ročně a k tomu pravděpodobně získá zmíněný bonus 2 000 Kč.

S jiným dodavatelem elektřiny by se možná dalo ušetřit ještě o pár stokorun více, v tomto případě však nebylo nutné vyřizovat další záležitosti související s přechodem.

Doplněno: Po publikování článku nás kontaktoval čtenář, kterému podařilo snížit cenu z původních 1 700 Kč/MWh na stejných 988 Kč. Stačilo navštívit pobočku PRE, odmítnout nabídnutou cenu 1 400 Kč/MWh se sníženým poplatkem 59 Kč a požádat o vypracování výše uvedené nabídky. Do e-mailu dorazila během týdne. Jediným rozdílem byla absence dvoutisícikorunového bonusu, který se již k těmto nabídkám nedává.


PC
Patrik Chrz 22.08.2018 – 07:02

U domácností s malou spotřebou je dobré sledovat i měsíční poplatek, který je obvykle 100 Kč, ale může být i nula (viz zmíněná Skautská energie). To je roční rozdíl 1200 Kč, třeba při mé spotřebě je to mnohem důležitější, než nějaký rozdíl v ceně za kWh.

Odpovědět

P
Pavel 22.08.2018 – 11:55

Při přechodu ke Skautské energii mi samozřejmě PRE volalo a nabídlo slevu. když jsme řekl, kam přecházím a jaké budu mít podmínky, tak mi pán na lince rovnou řekl, že na takové ceny se nedostane.. Takže jsem přešel. Očekávaná úspora (rodinný dům) 9000 Kč ročně.

Odpovědět

ZZ
Zdeněk Zběr 22.08.2018 – 18:52

Pozor, ono u té "Skautské energie" je to takové divné. Letos pro ně energii nabízí Centropol, každý rok či delší období soutěží a uzavírají smlouvu s dalšími subjekty a drží si cenu dole. Nicméně PRE a.s. v současné době, jak píše níže kolega je schopna dát slevu na tarif PRE PROUD FIX s cenou za kWh 1,42 Kč s DPH, ale za cenu podmínek nevypověditelnosti smlouvy po dobu 2 let závazku. Pokud ji chcete vypovědět, je zde "odstupné" 4500 Kč před úvazkem 2 letým + 200 Kč každý měsíc. K těmto "výhodným podmínkám" nabídnou i slevu 1000 Kč do první faktury.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Tipy a triky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás